CSA FAILLIET !

ImageSocial talk, maar dan in het Nederlands. Dit is de opvolger van het Praethuis uit het BBS tijdperk. Tagline verplicht !

Forum rules
Image
Post Reply
User avatar
rayadam
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 616
Joined: 27 Mar 2011, 22:48
Type of spotter: Nummers
Subscriber Scramble: Ja
Location: Noorden
Contact:

CSA FAILLIET !

Post by rayadam »

Czech Airlines (CSA), partner van KLM en Air France in SkyTeam, is door een rechtbank in Praag failliet verklaard. Mogelijk komt er een doorstart, met hulp van de Tsjechische regering.

De luchtvaartmaatschappij heeft schulden uitstaan bij 266 toeleveranciers en moet aan 230.000 passagiers vouchers voor geannuleerde vluchten terugbetalen. In totaal bedraagt de directe schuld van CSA 69 miljoen euro, maar het bedrijf heeft geen geld in kas om dat te betalen.

Een rechtbank in de Tsjechische hoofdstad heeft CSA daarom de status van “in faillissement” gegeven. Schuldeisers kunnen hun claims neerleggen bij een bewindvoerder, die in juni naar de situatie zal kijken. In de tussentijd blijft CSA in de lucht, zij het met een veel kleinere operatie dan voorheen, maar dat heeft, zoals in de hele mondiale luchtvaart, alles te maken met de pandemie.

Geen staatsairline
CSA, opgericht in 1923, is in tegenstelling tot andere airlines in Oost- en Noord-Europa niet meer in handen van de staat. De eveneens Tsjechische prijsvechter Smartwings, een private onderneming, bezit 97,7 procent van de aandelen. CSA kon de afgelopen maanden echter wel rekenen op staatssteun, die door de Europese Commissie (Tsjechië is lid van de EU) voor de hele Unie is goedgekeurd. Of de reikende hand uit Praag voldoende zal zijn om een doorstart te maken, valt nog te bezien.

Waar Czech Airlines en andere bedrijven vooral mee worstelen is het zeer hoge aantal coronabesmettingen en -doden. Tsjechië is naar verhouding wereldwijd het hardst door het virus getroffen land, met 2.200 doden op 131.000 besmettingen, per 1 miljoen inwoners. Dit zijn, ter vergelijking, twee maal zo veel als in Nederland, waar deze parameters respectievelijk 939 en 68.000 zijn. (Cijfers Worldometer per 16 maart 2021)

Bron: https://zakenreis.nl/luchtvaart/czech-a ... -failliet/
Post Reply

Return to “'t Praethuys”