Foto opgevraagd via A-Net

ImageSocial talk, maar dan in het Nederlands. Dit is de opvolger van het Praethuis uit het BBS tijdperk. Tagline verplicht !

Forum rules
Image
User avatar
Arthur Bijster
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 466
Joined: 12 Oct 2004, 17:49
Location: Zoetermeer
Contact:

Foto opgevraagd via A-Net

Post by Arthur Bijster »

Hallo,

Ik kreeg vandaag een mailtje van de editor van Austrian Wings. Het mailtje is als volgt:

Hello from Vienna!

I am the editor in chief of Austrian Wings - Austrias Online Aviation Magazine. As the production of the 727 ended 25 yrs ago we are writing â?zThe story of the Boeing 727â?o and are looking for historic pictures.
Especially of course for pictures taken in Austria.
May we use this picture (TWA at VIE) from you mentioning you as the photographer?
Many thanks in advance and best regards

Patrick


En het gaat om de volgende foto http://www.airliners.net/search/photo.search?id=0833436" onclick="window.open(this.href);return false;
Is het een gewone zaak om hier geld voor te vragen en zoja wat is een redelijk bedrag?
Het is voor mij de eerste keer dat er voor een website een foto van mij wordt gevraagd.
Ik hoop dat iemand mij kan helpen of ervaring met dit soort dingen heeft.

Alvast bedankt.

Groet Arthur
User avatar
Stratofreighter
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 21808
Joined: 25 Jan 2006, 08:02
Location: Netherlands

Re: Foto opgevraagd via A-Net

Post by Stratofreighter »

Mogelijk is dit een goede graadmeter?

Pagina 2 van http://keypublishing.com/central/downlo ... elines.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; .

Overigens kun je misschien deze vraag beter uitzetten in het Photography-deel van dit forum.
Airnieuws stopped, update FokkerNews.nl April-2024
JeffreyM
Scramble Rookie
Scramble Rookie
Posts: 80
Joined: 23 Apr 2008, 19:35
Location: Breda

Re: Foto opgevraagd via A-Net

Post by JeffreyM »

Waarom geld voor vragen?
User avatar
Delta12
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 900
Joined: 04 Oct 2004, 17:42
Type of spotter: F5
Location: N52E005

Re: Foto opgevraagd via A-Net

Post by Delta12 »

Vraag gewoon een kopie van een blad als je niet weet wat je wil vragen dr voor. Is altijd leuk ik heb stapels bladen met mijn foto er in. :mrgreen:
User avatar
Arthur Bijster
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 466
Joined: 12 Oct 2004, 17:49
Location: Zoetermeer
Contact:

Re: Foto opgevraagd via A-Net

Post by Arthur Bijster »

Het is geen blad, maar een website http://www.austrianwings.info/aw/" onclick="window.open(this.href);return false;. Waarom ik er geld (eventueel) voor vraag, omdat ieder willkeurige fotograaf ook geld vraagt voor zijn foto's als die door iemand gepubliceerd wordt.

Groet Arthur
User avatar
Delta12
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 900
Joined: 04 Oct 2004, 17:42
Type of spotter: F5
Location: N52E005

Re: Foto opgevraagd via A-Net

Post by Delta12 »

Ja oke. Maar geld kan je nou eenmaal niet voor elke foto vragen.
Je moet een paar dingen goed over na denken:

Wie wil mijn foto? Is het een clubblaadje van een clubje of is het een grote partij zoals telegraaf? ANP etc
Bereik = Geld.

Wat staat er op mijn foto?
Cessna op Lelystad? of een ongeval of iets met nieuwswaarde?
Nieuwswaarde=Geld.

Bedenk ook als jij een mail terug stuurt met dat jij 50 euro wil van het clubblaadje voor de foto van je cessna. Dat ze gewoon iemand anders mailen.Als jij een echt bijzondere foto heb en je door de ANP telegraaf word aangesproken dat valt er zeker te praten over andere bedragen dan 50 euro.

Vooral bij airshows hoef je niet op geld te rekenen. Er zijn duizenden mensen die waarschijnlijk allemaal het zelfde team van de zelfde hoek hebben. Dus veel geld vragen heb geen zin. Want ze vinden zo een ander als ze echt een plaatje moeten hebben.

En dan als laatst. Veel potentiële kopers doen belachelijk lage aanbiedingen dat leid bij de meeste toch al tot weinig goeds. Want zelf nou zelf. Die 25 euro word je daar veel blijer van? Als je maar iets speciaals heb dan wil het wel. Maar tegenwoordig loopt iedereen rond met zijn 15 megapixel SLR. Elke gek kan een foto maken. Dus zeggen dat iedereen maar geld moet vragen zodat bedrijven of bladen niet weg komen met gratis foto's van onwetende mensen die een mailtje krijgen heeft geen zin want dat zijn er teveel. Ik heb veel geleerd van mijn usairways avontuurtje foto hoe dat werkt met media etc. En sorry maar als er bladen komen die mij 15 euro bieden bedank ik ze vriendelijk. Wie denkt dat de goud pot aan de andere kant van dat mailtje staat heeft het mooi mis.

Maar als je wil proberen te onderhandelen kan je dat altijd doen maar verwacht geen bedragen waar je wenkbrauwen van omhoog gaan. Eerder van teleurstelling.

Suc6
User avatar
Stratofreighter
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 21808
Joined: 25 Jan 2006, 08:02
Location: Netherlands

Re: Foto opgevraagd via A-Net

Post by Stratofreighter »

Heb http://www.austrianwings.info/aw/" onclick="window.open(this.href);return false; nog eens flink zitten doorspitten.

Ik zie nergens een advertentie, geen aanbod om betalend abonnee te worden, etcetera. Als er al uberhaupt aan deze website geld wordt verdiend dan kan dat nooit veel zijn.

Misschien dat Austrianwings.info er gelikt en professioneel uitziet, maar volgens mij zitten er achter dit adres gewoon een aantal onbetaalde goedbedoelende hobbyisten die een hoop tijd steken in een goede en actuele website.
Airnieuws stopped, update FokkerNews.nl April-2024
User avatar
Maurice
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 749
Joined: 13 Apr 2004, 23:07
Subscriber Scramble: yes
Location: Eindhoven, The Netherlands
Contact:

Re: Foto opgevraagd via A-Net

Post by Maurice »

Hoi,
Arthur Bijster wrote:Het is geen blad, maar een website http://www.austrianwings.info/aw/" onclick="window.open(this.href);return false;. Waarom ik er geld (eventueel) voor vraag, omdat ieder willkeurige fotograaf ook geld vraagt voor zijn foto's als die door iemand gepubliceerd wordt.
Nou, dat vind ik nogal een uitspraak! Heb je daar onderzoek naar gedaan? Ik heb nog nooit geld gevraagd voor publicatie van foto's, vaak wel gekregen. In dat laatste geval gaat het om standaard vergoedingen van het betreffende magazine, die krijg je automatisch. Maar ik vind het zelf al erg leuk als m'n foto ergens vertoond wordt. Wellicht heeft Austrian Wings ook wel standaard vergoedingen, waarom informeer je daar niet naar?

Voor foto's op luchtvaart hobby-websites heb ik nog nooit van vergoedingen gehoord. Ik vind het op zich al netjes dat ze je vragen om gebruik van je foto. Voor het zelfde geld (rare uitdrukking in deze...) gebruiken ze de foto met (of zonder!) bronvermelding zonder verder iets te vragen. Ze vinden het immers op een open bron.

Mocht het een buitengewone foto betreffen, bv van een crash of iets anders wat de foto echt uniek maakt of nieuwswaarde geeft, dan zou je goed kunnen proberen er wat voor te vangen. Maar dan richt je je vooral op snelle, dagelijkse media lijkt me.

Succes!
User avatar
Glidepath
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1913
Joined: 25 Mar 2006, 12:04

Re: Foto opgevraagd via A-Net copyright en auterusrecht

Post by Glidepath »

arthur,
er is al het nodige over copyright en auteursrechten op deze site gemled. (effe search gebruiken)

Ik zie geen advertenties, dus kun je concluderen dat er geen groot geld achter deze club schuilt. Anderzijds, zij nemen de moeite jouw te benaderen, dat is A. netjes en B. kennelijk heb je heb iets te bieden. m.a.w.,
Jouw idee over een vergoeding is gewoon ene kwestie van vraag en aanbod. =gewoon zakelijk. vergoeding vragen hoeft niet, mag wel. (of een nauwe band aanknopen en gratis slapen bij je volgende ski-/ spottertrip in dat land!) :drinking: trinktrink bruderlein trink..... :cheers:

vraag de Oostenrijkers gerust welke vergoeding zij bieden of zeg wat je wilt hebben. en bedenk vooraf wat je hen mét jouw foto biedt, een eenmalig gebruik of vrij gebruik voor de verdere toekomst in alle media.

Vriend Delta12 verwoordt het niet 'onverdienstelijk', want je zult er waarschijnlijk niet snel rijk mee worden. Echter, In menig bedrijf werkt het ook zo, het gaat niet om grote bedragen maar om heeel veel centen en duppies.
Pecunia non olet. (geld stinkt niet). Een bewijsexemplaar vragen is ook mogelijk, hoewel dat niet altijd wordt gedaan als het om een enkele foto gaat. Bij deze online alpen-spotters gaat die vlieger niet op.

Dat foto's soms worden gebruikt zonder toestemming, zoals Maurice vermeld, is idd zo, maar dat hoort niet en staat op gespannen voet met de wetgeving. Echter, een toko die ongevraagd andermans foto's gebruikt, doet er verstandig aan rekening houden met de daaruit voortvloeiende financiële en mogelijke andere (juridische) consequenties. nadeel: zo'n traject kost hun en de fotograaf tijd. voordelen: als je gelijk krijgt is dat goed voor je zelfvertrouwen 8) én (erg) goed voor de portemonnee. :mrgreen:

Als je dat risico wilt beperken kun je ervoor kiezen foto's alleen te publiceren met een onvermijdelijk 'watermerk' of beeldmerk (logo), want dan wordt jatten/lenen/ongevraagd gebruiken eenvoudigweg oninteressant.

laat je tzt even weten wat er van deze zaak is gekomen?

groet,
Hoera d'revolutie, 't is eindelijk zover', maar de nwe leiders blijken net zo autoritair
airlinetim
Scramble Newbie
Scramble Newbie
Posts: 26
Joined: 30 Dec 2007, 17:16

Re: Foto opgevraagd via A-Net

Post by airlinetim »

Als je 25 euro niet genoeg vindt dan gaan er erg veel mogelijkheden aan je voorbij denk ik. Zelfs de flight en aviation week betalen doorgaans niet meer dan 100 euro. De hobby gerichte bladen hebben een beperkte oplage en een beperkte vergoeding volstaat dan ook. Je kan natuurlijk wachten op de grote klappers, maar laten we wel wezen hoe vaak komen die op je pad...

Ik geef nooit gratis foto's weg aan commerciele organisaties. De redenering dat er dan wel iemand anders is van wie ze een foto krijgen vind ik krom, dan hoeven we met z'n allen nooit meer geld te vragen want er is er altijd wel een die het gratis weggeeft. Op die manier maak je de situatie er niet beter op natuurlijk.

Ieders goed recht om een foto gratis weg te geven natuurlijk, maar dat gemekker dat er anders wel iemand anders klaar staat is natuurlijk onzin want dan help je er zelf aan mee.

Tim
User avatar
Hans
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 4047
Joined: 24 Aug 2002, 11:07
Type of spotter: S5 - Military & Civil
Subscriber Scramble: Yep
Location: The Net
Contact:

Re: Foto opgevraagd via A-Net copyright en auterusrecht

Post by Hans »

Hoi,
Glidepath wrote:Ik zie geen advertenties, dus kun je concluderen dat er geen groot geld achter deze club schuilt.
Hoewel dat waarschijnlijk in het algemeen wel zal kloppen, vind ik de conclusie redelijk strak door de bocht. Juist het totaal ontbreken van reclame uitingen geeft aan dat er in ieder geval voldoende geld achter zit om de site te draaien, en dat is zeker niet gratis. Dan kan het nog steeds een hobby site zijn, waar men die kosten voor lief neemt zolang het niet de spuigaten uit loopt (=te veel bezoekers langs komen).
Mijn Duits is niet echt goed zeg maar, maar ik vermoed wel dat je hier meer antwoorden kan vinden dan alleen maar speculeren; http://www.austrianwings.info/aw/?page_id=437/" onclick="window.open(this.href);return false;

Glidepath wrote:vraag de Oostenrijkers gerust welke vergoeding zij bieden of zeg wat je wilt hebben. en bedenk vooraf wat je hen mét jouw foto biedt, een eenmalig gebruik of vrij gebruik voor de verdere toekomst in alle media.
Of je inderdaad geld gaat vragen of niet, dat laatste zou ik zeker wel goed regelen.
Glidepath wrote:Vriend Delta12 verwoordt het niet 'onverdienstelijk', want je zult er waarschijnlijk niet snel rijk mee worden.
En niet om het één of ander, we hebben het hier toch nog steeds over onze hobby? Is het dan de bedoeling dat je daar rijk van wordt?

Gr

Hans
User avatar
Janos
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 720
Joined: 28 Oct 2004, 11:54
Location: Alphen aan den Rijn
Contact:

Re: Foto opgevraagd via A-Net

Post by Janos »

Is dit nou spotters mentaliteit ?
Ik zou er trots op zijn als een dergelijke instantie een foto van mij wil plaatsen.
Belachelijk om voor een gewone hobby foto geld te vragen.
Hou je foto's anders lekker voor je zelf en plaats ze ook niet op een site waar iedereen ze kan zien
zoals b.v. op de Scramble site. Ik maak macro natuurfoto's die regelmatig op natuursite's
of in tijdschriften gebruikt worden. De enige eisen die ik stel is dat ze vragen of de foto's
gebruikt mogen worden en dat mijn naam vermeld wordt.
User avatar
DJdeRidder
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1831
Joined: 12 Mar 2004, 15:24
Type of spotter: F4 Mil
Subscriber Scramble: DJdeRidder
Location: Maarssen
Contact:

Re: Foto opgevraagd via A-Net copyright en auterusrecht

Post by DJdeRidder »

Hans wrote: En niet om het één of ander, we hebben het hier toch nog steeds over onze hobby? Is het dan de bedoeling dat je daar rijk van wordt?
Janos wrote:Is dit nou spotters mentaliteit? Ik zou er trots op zijn als een dergelijke instantie een foto van mij wil plaatsen.
Belachelijk om voor een gewone hobby foto geld te vragen.
Ergens rijk van worden is wat anders dan een (kleine) vergoeding vragen. Je moet zo'n foto toch vaak op maat bewerken voor een blad, onderschrift/informatie bijleveren, je hebt je hele foto collectie gearchiveerd zodat je precies die ene foto kan vinden die het blad nodig heeft, je hebt geld geinvesteerd in je materiaal, steekt er tijd in om ergens te komen en die foto uberhaupt te kunnen maken en soms om iets bijzonders te regelen, dan mag er ook wel wat tegenover staan. Overigens wil ik daarmee niet zeggen dat je dan meteen maar overal geld voor moet vragen; Ik lever ze ook gewoon gratis aan spotter/hobby blaadjes (waar deze site denk ik ook onder valt). Maar aan de grotere, commerciele bladen zou ik ze echt niet gratis weggeven. Dat het een hobby is doet er vind ik niet echt toe. Zij verdienen geld aan jouw bijdrage (ook al is 't maar 1 foto), dan is 't logisch dat je ook een vergoeding krijgt.
Check Out My New FLIGHT Coffee Table Book
User avatar
Slijfie
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 782
Joined: 23 Sep 2002, 13:14
Subscriber Scramble: Slijfie
Location: Hillegom
Contact:

Re: Foto opgevraagd via A-Net

Post by Slijfie »

Ook ik krijg geregeld verzoeken voor het gebruik van mijn foto's op A.net. Het gaat dan om bladen, boeken, websites, reclamefolders en zelfs een keer een afstudeerproject. Bijna altijd mogen ze mijn foto's kosteloos gebruiken zolang ze mijn naam er maar bij zetten. De niet-commerciële bladen sturen meestal wel een exemplaar op (leuk hoor zo'n Oekraïens luchtvaartblad, maar helaas onleesbaar). Ik ben allang blij als ik iets nuttigs kan doen met mijn foto's en anderen er ook plezier aan beleven.
Echte bladen- en boekuitgevers bieden uit zichzelf wel een vergoeding aan. Waarna je soms hemel en aarde moet bewegen om je geld te krijgen, maar dat is een ander verhaal :roll: Is er geen vergoeding geboden, dan zal die er waarschijnlijk ook niet komen denk ik.

Groet, Rob
User avatar
Janos
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 720
Joined: 28 Oct 2004, 11:54
Location: Alphen aan den Rijn
Contact:

Re: Foto opgevraagd via A-Net copyright en auterusrecht

Post by Janos »

DJdeRidder wrote:
Hans wrote: En niet om het één of ander, we hebben het hier toch nog steeds over onze hobby? Is het dan de bedoeling dat je daar rijk van wordt?
Janos wrote:Is dit nou spotters mentaliteit? Ik zou er trots op zijn als een dergelijke instantie een foto van mij wil plaatsen.
Belachelijk om voor een gewone hobby foto geld te vragen.
Ergens rijk van worden is wat anders dan een (kleine) vergoeding vragen. Je moet zo'n foto toch vaak op maat bewerken voor een blad, onderschrift/informatie bijleveren, je hebt je hele foto collectie gearchiveerd zodat je precies die ene foto kan vinden die het blad nodig heeft, je hebt geld geinvesteerd in je materiaal, steekt er tijd in om ergens te komen en die foto uberhaupt te kunnen maken en soms om iets bijzonders te regelen, dan mag er ook wel wat tegenover staan. Overigens wil ik daarmee niet zeggen dat je dan meteen maar overal geld voor moet vragen; Ik lever ze ook gewoon gratis aan spotter/hobby blaadjes (waar deze site denk ik ook onder valt). Maar aan de grotere, commerciele bladen zou ik ze echt niet gratis weggeven. Dat het een hobby is doet er vind ik niet echt toe. Zij verdienen geld aan jouw bijdrage (ook al is 't maar 1 foto), dan is 't logisch dat je ook een vergoeding krijgt.
Je hebt je materiaal gekocht voor je hobby.
Je gaat naar een show of vliegveld voor je hobby.
Je bewerkt je foto's voor je hobby.
Je laat je foto's aan anderen zien voor je hobby.
En omdat nu iemand graag je foto's ergens wil plaatsen,
alleen om ze aan anderen te laten zien,
ga je er geld voor vragen ?
Kies of een ander beroep (fotograaf bijvoorbeeld)
of een andere hobby (postzegels misschien?).
Post Reply

Return to “'t Praethuys”