Fuji XT-2?

ImageImageDedicated forum for all your questions, remarks etc about (aviation) photography, digital as well as old fashioned film.

Forum rules
ImageImage
Post Reply
Erik_7Xi
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1040
Joined: 14 Jun 2003, 23:17
Location: Wellington, NZ

Fuji XT-2?

Post by Erik_7Xi »

Aan goede bekende van mij, die overigens geen luchtvaart doet maar veel studio werk, is in het process om over te stappen van Canon (o.a. 1D4, 5D3 en 7D2) naar ... jawel een Fuji XT-2.
Hij had al eerder een paar 3/4, mirror-less camera's gehad voor erbij maar deze, deze is anders zei hij. Die andere camera's werden dan meestal weer snel doorverkocht omdat ze gewoon (nog) niet met een DSLR konden meekomen.

Vandaag had ik dan de gelegenheid om met zijn XT-2, incl. grip, eens te gaan spelen, we hebben het dan over deze camera:

Image

Is er iemand die hier de XT-2 gebruikt? Na een middag spelen en schieten, helaas zonder vliegtuigen, was ik toch zeer onder de indruk van deze camera. De EVF werkt perfect en het lijkt er op dat we met de XT-2 eindelijk het technische niveau bereikt hebben waarbij een mirror-less camera met EVF echt voordelen gaan bieden. De auto focus was erg snel en omdat de AF sensor direct met de sensor zelf werkt (er is immers geen spiegel) was de AF in al mijn test opnamen enorm precies. Een van de grote voordelen zou moeten zijn dat met dit systeem dingen als front en backfocus tot het verleden behoren. Als iemand die regelmatig zijn handel bij Canon aflevert om weer te laten afstellen, lijkt mij dat een enorm voordeel. In combinatie met de Fujinon 100~400mm f/4.5~5.6 en een 1.5x crop factor zouden wij toch prima uit de voeten moeten kunnen komen met deze combinatie.

Mijn vraag is, heeft hier iemand de XT-2 en zo ja, dan zou ik graag meer horen over de ervaringen. Mijn Canon bodies zijn dringend aan vervanging toe maar de gedachte om over te stappen naar Fuji komen toch op. Niet alleen omdat de camera zelf een absoluut genot is om mee te werken maar ook omdat de camera veel lichter is. De camera is gemaakt van metaal en voelt enorm solide aan. Hij is niet super licht, maar ook niet zo zwaar als mijn 1D - ik zou gokken op de helft van het gewicht. Ook de objectieven zijn kleiner en een stuk lichter dan mijn Canon objectieven. Al met al zou een tas met 1 of two XT-2s (of een extra XT-20) en een vergelijkbaarstel zoom lenzen een flink eind lichter moeten zijn.
Theo1
Scramble Rookie
Scramble Rookie
Posts: 70
Joined: 22 Sep 2011, 11:56
Subscriber Scramble: yes
Location: Netherlands

Re: Fuji XT-2?

Post by Theo1 »

Hoi Erik,
 
Alhoewel ik geen ervaring heb met de Fuji XT-2 wil ik toch een poging wagen om een bijdrage te leveren aan jou beslissing.
Sinds anderhalf jaar heb ik nu ervaring met het fotograferen met een M4/3 camera (fotografeer voornamelijk vliegtuigen). Heb destijds ook de beslissing genomen om van een Canon DSLR over te stappen naar een Olympus OM D 10 mark II.
Hier heb ik nog geen moment spijt van gehad. De EVF ervaar ik als zeer prettig en zoals je al zegt heb je geen last van front- of backfocus. De autofocus is razendsnel maar je kunt met mijn camera geen 4 of meer fps schieten van bewegende vliegtuigen. De topmodellen van Olympus en Panasonic (ook wel Lumix) kunnen dat wel daar deze zowel fase- als contrast detectie hebben.
Een ander voordeel is dat het volume en gewicht flink afneemt met dit soort camera’s en lenzen.
Kijk maar op mijn Flickr albums om je een idee te geven wat mogelijk is met een M4/3 camera (en ik heb geeneens toplenzen): https://www.flickr.com/photos/153188826@N07/albums
Als je trouwens op Flickr de zoektermen “XT2"en "aircraft” invoert dan kom je resultaten tegen van de camera die jij op het oog hebt.
 
Succes met je keuze,
Theo
 
User avatar
FISHER01
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 3310
Joined: 13 May 2004, 21:33
Type of spotter: DIE HARD
Subscriber Scramble: NEU, NEU
Location: enschede, 5 miles south south east of EHTW
Contact:

Re: Fuji XT-2?

Post by FISHER01 »

Ik lees veel goede dingen hierover, volgens sommige vergelijken. komt de Fuji op (bijna) alle vlaken er beter uit dan bv. de Canon 7D mrk2+ 100-400 mark 2
greetzz. Jos FISHER01 K.™

Image
Erik_7Xi
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1040
Joined: 14 Jun 2003, 23:17
Location: Wellington, NZ

Re: Fuji XT-2?

Post by Erik_7Xi »

FISHER01 wrote:Ik lees veel goede dingen hierover, volgens sommige vergelijken. komt de Fuji op (bijna) alle vlaken er beter uit dan bv. de Canon 7D mrk2+ 100-400 mark 2
Ik heb inderdaad hetzelfde gelezen. Ik was van de week weer een paar dagen onderweg met twee 1D bodies met een 70-200mm f/2.8L II en een 100-400mm Mk plus een 24-105mm f/4L en dan voel ik mijn rug toch behoorlijk protesteren. Een lichtere camera die dezelfde presentaties kan leveren (of beter? 14 fps met grip bv), daar ga ik zeker oren naar hebben.
bvdboomen
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1129
Joined: 13 Aug 2009, 10:39
Type of spotter: F4
Location: Tilburg

Re: Fuji XT-2?

Post by bvdboomen »

Erik_7Xi wrote:Ik was van de week weer een paar dagen onderweg met twee 1D bodies met een 70-200mm f/2.8L II en een 100-400mm Mk plus een 24-105mm f/4L en dan voel ik mijn rug toch behoorlijk protesteren.
Daar had ik inderdaad ook last van en ben daarom naar een EOS 5D gegaan. Die Fuji lijkt zo te zien een goede camera te zijn. Overstappen naar een nieuw systeem zie ik mezelf gezien de investeringen echter niet snel doen.
Post Reply

Return to “Photography”