Afgewezen foto op Airliners + foto-overpeinzingen

ImageImageDedicated forum for all your questions, remarks etc about (aviation) photography, digital as well as old fashioned film.

Forum rules
ImageImage
Raptor NL
Scramble Junior
Scramble Junior
Posts: 106
Joined: 01 Nov 2004, 12:12

Re: Afgewezen foto op Airliners

Post by Raptor NL »

tva2 wrote:
Maar fotograferen doe je voor jezelf.

grt
Amen! :mrgreen:

(Wat ik nooit begrepen heb.... Waarom moet iedereen altijd alle foto's op internet??? Ik kreeg laatst de vraag binnen 2 seconden na het maken van een foto of ie "uploadable" was? Altijd maar bezig zijn voor dat stomme internet.... Dan heb je de hobbie niet begrepen denk.... We zijn toch aan het vliegtuigspotten? Back to topic, excuus....)
User avatar
Key
Site Admin
Site Admin
Posts: 11179
Joined: 06 Dec 2002, 09:21
Type of spotter: F2
Subscriber Scramble: U bet
Location: ex EHAM

Re: Afgewezen foto op Airliners

Post by Key »

Is toch wel redelijk on topic, lijkt me. Foto's maken om ze op Internet te zetten zou niet mijn ding zijn. Foto's aan anderen laten zien, hetgeen via het web wel erg goed kan, dan weer wel. Daarentegen komen niet alle soorten foto's goed uit online denk ik, dus ook daar is Internet weer niet 'alles'. Foto's op A.net krijgen heeft mij persoonlijk wel geholpen een oog te krijgen voor bepaalde technische kwaliteitseisen. Dat wil niet zeggen dat de smaak van A.net ook mijn smaak is.

Erik
Engines Turning Or People Swimming
User avatar
TNCB
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 426
Joined: 25 Feb 2005, 23:04
Subscriber Scramble: TNCB
Location: Groningen, Netherlands
Contact:

Re: Afgewezen foto op Airliners

Post by TNCB »

Key wrote:Is toch wel redelijk on topic, lijkt me. Foto's maken om ze op Internet te zetten zou niet mijn ding zijn. Foto's aan anderen laten zien, hetgeen via het web wel erg goed kan, dan weer wel. Daarentegen komen niet alle soorten foto's goed uit online denk ik, dus ook daar is Internet weer niet 'alles'. Foto's op A.net krijgen heeft mij persoonlijk wel geholpen een oog te krijgen voor bepaalde technische kwaliteitseisen. Dat wil niet zeggen dat de smaak van A.net ook mijn smaak is.

Erik

Mooi verwoord.
User avatar
Iwan Bogels
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 2385
Joined: 06 Sep 2002, 06:59
Subscriber Scramble: Iwan Bogels
Location: N 52°13"31.2 E 4°29"57.5
Contact:

Re: Afgewezen foto op Airliners

Post by Iwan Bogels »

tva2 wrote:Maar fotograferen doe je voor jezelf.
Yep, ik ben het met je eens, maar je moet ze de kost geven die daar anders mee omgaan.

Al jaren ben ik betrokken bij het dia-verzamel-wereldje, en daar gelden soms strikte regels over hoe je een vliegtuig moet fotograferen. Verplicht met 50mm, in de zon, op Kodachrome, registratie leesbaar én het ene landingsgestel exact voor het andere. Er zijn binnen die tak van de hobby een hoop mensen die niet voor zichzelf fotograferen, maar voor een ander.........LETTERLIJK!! Ze schieten vaak 10 of 20 exact dezelfde plaatjes, en soms zelfs meerdere rolletjes tegelijk. Allemaal met het doel om aan de eisen van anderen te kunnen voldoen en zo te kunnen ruilen met andere fotografen. Dit allemaal om zo een goed gevulde "kaartenbak" vol met standaard foto's op te kunnen bouwen.

In een eerder bericht werd al genoemd dat er mensen zijn die proberen om hun eigen vliegtuigfoto's razendsnel op internet te plaatsen. Waarschijnlijk halen zij een kick uit het feit dat ze een bepaalde gebeurtenis als eerste openbaar kunnen tonen. Deze drang hoeft niet noodzakelijk te conflicteren met het vervullen van de wens voor het maken van een foto op de eigen manier, maar het is wel een aanvullend doel wat niet zo heel vaak wordt gedeeld door andere fotografen.

Is het fout om te fotograferen met het uitgangspunt dat je de foto op A.net wilt publiceren, dat je hem wilt ruilen tegen een foto van iemand anders, dat iedere foto een zonnig plaatje moet zijn, dat je alleen maar fotografeert als er een nieuw nummertje op het toestel staat of dat je iedere week een andere foto als poster boven je bed wilt hangen ? In mijn ogen niet, want het is JOUW hobby !

Dat wil echter niet zeggen dat ik me wel eens verbaas over sommige varianten binnen de hobby die luchtvaartfotografie heet. Voor mijzelf zijn de creatieve en fototechnische aspecten het meest belangrijk, en heb ik nagenoeg geen binding met de verzameldrang die velen hebben. Wel vind ik het leuk als mijn foto's bewonderd worden en als mensen punten tot verbetering aandragen. Tevens vind ik het leuk om technische en creatieve inspiratie op te doen uit fotoreportages van andere fotografen. Er valt namelijk een hoop te verbeteren en veel te leren (ook over hoe het niet moet, in mijn ogen).

Het balangrijkste is echter dat ik lol beleef aan mijn hobby, en voldoening haal uit de resultaten van mijn fotografie. Kennelijk is het zelfs zó leuk dat ik steeds weer opnieuw probeer om mooier en beter te fotograferen, en ik hoop dat dat gevoel nog jaaaaren zal blijven.

Groetjes,
Iwan
Fox2 - for everything about low flying in Wales........and more !!

Image
User avatar
planespotters.nl
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1048
Joined: 22 Jan 2007, 19:30
Type of spotter: Military and F5+
Location: Near EHVB
Contact:

Re: Afgewezen foto op Airliners

Post by planespotters.nl »

:agree: :exa:

Iwan Amen!
Canon EOS 30D
Canon EF-S 18-55mm F 3.5-5.6
Canon EF 70-200 F4.0 L IS USM (New!)
Canon EF 50mm F1.8 II

Image
User avatar
Arjenp
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1677
Joined: 01 Jan 2009, 09:58

Re: Afgewezen foto op Airliners

Post by Arjenp »

Key wrote:Foto's aan anderen laten zien, hetgeen via het web wel erg goed kan, dan weer wel.

Erik
Ik denk dat de meeste mensen dat ook doen, mensen die hun hele spottersdag op internet zetten of alleen maar van dezelfde plek vind ik een beetje overdreven. Als je selectief bent met je foto's en niet alles erop zet wat je heb, kan het best een leuke uitbreiding/extraatje van je hobby zijn.
ruudb
Scramble Junior
Scramble Junior
Posts: 156
Joined: 31 Oct 2005, 10:26

Re: Afgewezen foto op Airliners

Post by ruudb »

Helemaal mee eens Iwan, fotograferen doe je omdat je het leuk vindt en als je eenmaal de smaak te pakken hebt andere dingen uit te proberen. Het gaat niet om wat anderen vinden, vindt ik althans, maar de meeste mensen hebben alleen het oog op wat vindt een ander, vooral bij plaatsing op wat voor site dan ook, kijkcijfers daar gaat het in veel gevallen om.
Ik vindt dat als je een foto maakt, doe lekker wat je zelf leuk vindt en denk niet aan een ander doel. Proberen jezelf technisch te verbeteren, want wat ik wel merk is dat veel mensen foto's nemen maar eigenlijk amper een basis hebben.
Je zult ze de kost geven de mensen die niet weten wat belichtingscorrectie inhoudt bijvoorbeeld.
Dus gewoon lekker doorgaan met je hobby en wil je uploaden doe dat gewoon, maar het is geen must, ondanks dat ik er toch een aardig aantal op a.net heb. :wink:
Raptor NL
Scramble Junior
Scramble Junior
Posts: 106
Joined: 01 Nov 2004, 12:12

Re: Afgewezen foto op Airliners

Post by Raptor NL »

ruudb wrote: maar de meeste mensen hebben alleen het oog op wat vindt een ander, vooral bij plaatsing op wat voor site dan ook, kijkcijfers daar gaat het in veel gevallen om.
Dit valt me dus ook langs de baan steeds meer op. Mensen doen het niet meer voor eigen intresse, maar steeds meer om om heel de wereld te laten zien dat ze mooie foto's kunnen maken.
Ikzelf maak foto's (digitaal), laat ze afdrukken en spaar ze heel ouderwets in mappen.... Ook aan dat tweede deel beleef ik veel plezier. Hiervoor maak ik de foto's. Zorgen dat ik elk vliegtuig op de foto krijg. Ik heb het idee dat vroegah hier veel meer aandacht aan werd besteed. Nu is het de foto's steeds maar beter van kwaliteit maken.
Ieder z'n hobby natuurlijk! Groot gelijk, maar ik vraag me wel eens af of er nog andere spotters zijn "like me....."?
ruudb wrote:Ik vindt dat als je een foto maakt, doe lekker wat je zelf leuk vindt en denk niet aan een ander doel.
Helemaal mee eens!

Dank voor de reacties allemaal ;)
User avatar
nilsko
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1390
Joined: 06 Sep 2002, 14:53
Type of spotter: F2
Subscriber Scramble: No
Location: Doorn
Contact:

Re: Afgewezen foto op Airliners

Post by nilsko »

Helemaal eens met het verhaal van Iwan. Maar ik ervaar zelf dat fotografie enkel een van de vele dimensies is aan het spotten in het algemeen. Er komt meer bij kijken. De trips, de dagen langs een hek van een 1 of ander veld, de opwinding die je voelt als er een kist begint op te starten, wegtaxied, opstijgt en weer terugkomt etc. etc. Dat gevoel is waar het bij mij na al die jaren nog steeds om draait. Ik hoef niet zonodig mijn foto's overal op het Internet hebben staan. Ik probeer natuurlijk wel links en rechts wat geplaatst te krijgen (met de nadruk op "proberen" ;-) ) maar dat is niet het voornaamste doel.

Als ik zo de discussies rondom A-net lees, is bij mij de motivatie al gelijk weg om daar iets geplaatst te krijgen. Graag of niet ;-)
User avatar
skinnystyle
Scramble Newbie
Scramble Newbie
Posts: 27
Joined: 01 Apr 2006, 23:19
Location: Tilburg

Re: Afgewezen foto op Airliners

Post by skinnystyle »

De meeste kunnen ook niet meer zonder fotobewerkings programas helaas , iedereen kan dan mooie foto's maken de meesten moeten eerst eens terug naar de basics van de fotografie.
Dude
Scramble Junior
Scramble Junior
Posts: 145
Joined: 21 Jun 2009, 11:59
Type of spotter: F5

Re: Afgewezen foto op Airliners

Post by Dude »

Ik vind de foto van Peter Terlouw de beste. Hij heeft iets meer kleur dan de eerste foto, maar is nog wel natuurlijk.

Ik snap niet dat de foto is afgewezen, vind persoonlijk dat daar niks mis mee is.
Met vriendelijk groeten, Dude

Sony A350 met AF28-300mm F/3.5-6.3 XR Di LD Aspherical (IF) Macro
User avatar
Redskin
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1277
Joined: 01 Jul 2003, 16:22
Type of spotter: a serial is just paint to brighten up an aircraft
Subscriber Scramble: Digitaal
Location: 10 miles from Gilze Rijen
Contact:

Re: Afgewezen foto op Airliners

Post by Redskin »

skinnystyle wrote:De meeste kunnen ook niet meer zonder fotobewerkings programas helaas , iedereen kan dan mooie foto's maken de meesten moeten eerst eens terug naar de basics van de fotografie.
Leuk om te zeggen dat de meeste niet zonder fotobewerking kunnen, ik denk dat bijna iedereen hier photoshop of een dergelijk programma gebruikt. Vergeet niet dat toen we nog natte film gebruikte deze ook moest worden ontwikkeld (raw bewerkingen van nu) en de uitendelijke foto ook wat kon worden bewerkt op het minilab (de photoshop bewerkingen van nu)
John
Image
airlinetim
Scramble Newbie
Scramble Newbie
Posts: 26
Joined: 30 Dec 2007, 17:16

Re: Afgewezen foto op Airliners

Post by airlinetim »

Interesting discussion going on.

As for the rejection I feel it was a little harsh although the photo was improved later on. As a screeener I am not going to pretend we dont make mistakes. Good photos get rejected and some marginal ones get added. The suggestion that those mistakes have something to do with friendship or politics is ridiculous though. Everyone takes rejections personal but you really shouldnt because they aren't. Most rejections are very defendable, and often people just dont want to take the time to work for the high standards.

That brings me to the second point. Some people seem to think they have a good given "right" to have their pictures accepted on a.net. That is not the case, the website is certainly not for everybody. Some find the quality standards to high while some find the artistic rules too limiting. A.net is a private website with a rulebook. If you dont like the rulebook then upload elsewhere, but don't complain that the rules are not fair.

The important point is that this hobby can't be easily described. Although we are mostly after the same things some like to collect the perfect slides, others like to take some snapshots in crappy light, others will only shoot for a certain website, and some have commercial opportunities in mind. One is not less than the other although we all feel that way about others sometimes I'm sure.

Just my 2 cents
Tim
User avatar
Iwan Bogels
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 2385
Joined: 06 Sep 2002, 06:59
Subscriber Scramble: Iwan Bogels
Location: N 52°13"31.2 E 4°29"57.5
Contact:

Re: Afgewezen foto op Airliners

Post by Iwan Bogels »

Redskin wrote:
skinnystyle wrote:De meeste kunnen ook niet meer zonder fotobewerkings programas helaas , iedereen kan dan mooie foto's maken de meesten moeten eerst eens terug naar de basics van de fotografie.
Leuk om te zeggen dat de meeste niet zonder fotobewerking kunnen, ik denk dat bijna iedereen hier photoshop of een dergelijk programma gebruikt. Vergeet niet dat toen we nog natte film gebruikte deze ook moest worden ontwikkeld (raw bewerkingen van nu) en de uitendelijke foto ook wat kon worden bewerkt op het minilab (de photoshop bewerkingen van nu)
Hi John,

Ik denk dat Skinnystyle probeert te zeggen dat veel fotografen alles doen met fotobewerkingsprogramma's, maar de basics van de fotografie (juiste belichting, nut en noodzaak van diafragma's en sluitertijden, scherptediepte, tegenlichtcompensatie) niet onder de knie hebben. Kijk maar eens hoe vaak mensen vragen naar de beste camera instellingen (onwetendheid), of de camera altijd op automaat hebben staan (gemakzucht).

Veel nieuwe fotografen zijn wizz-kids op de PC (Photoshop etc), maar ontberen de vaardigheden om de camera op de juiste manier te hanteren. Ze knallen maar raak en lossen de knelpunten wel op op de PC. Die fotografen (of beter gezegd: plaatjesmakers) kunnen nog een grote slag slaan als ze zich eens verdiepen in fotografie.

Groetjes,
Iwan
Fox2 - for everything about low flying in Wales........and more !!

Image
User avatar
ehusmann
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 6077
Joined: 03 Aug 2005, 14:34
Location: Loures, Portugal

Re: Afgewezen foto op Airliners

Post by ehusmann »

ruudb wrote:Ik vindt dat als je een foto maakt, doe lekker wat je zelf leuk vindt en denk niet aan een ander doel. Proberen jezelf technisch te verbeteren, want wat ik wel merk is dat veel mensen foto's nemen maar eigenlijk amper een basis hebben.
Je zult ze de kost geven de mensen die niet weten wat belichtingscorrectie inhoudt bijvoorbeeld.
Kijk uit wat je hier zegt hoor. Aan de ene kant zeg je dat iedereen lekker zelf mag bepalen wat ze doen en hoe, maar je veroordeelt ze wel al bijna omdat ze bepaalde technische vaardigheden ontberen. Nu denk ik niet dat je dat wilt doen, dus ´no hard feelings´, maar ik lees het in meer reacties terug (van meer mensen).

In het kort, laat iedereen lekker doen wat ze willen. Ik heb een camera die ik meestal gebruik voor de normale vakantiekiekjes (maar niet op het strand :twisted: ) en (steeds minder) ook voor een paar vliegtuigjes. Ik weet weinig van de technieken, weinig van de photoshop, maar het interesseert me ook niet. Al die bewerking kost me veel te veel tijd en het gaat mij toch om de nummers. Ook dat is een insteek!

Erwin
Post Reply

Return to “Photography”