Fotoalbums laten afdrukken

ImageImageDedicated forum for all your questions, remarks etc about (aviation) photography, digital as well as old fashioned film.

Forum rules
ImageImage
User avatar
Iwan Bogels
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 2385
Joined: 06 Sep 2002, 06:59
Subscriber Scramble: Iwan Bogels
Location: N 52°13"31.2 E 4°29"57.5
Contact:

Fotoalbums laten afdrukken

Post by Iwan Bogels »

Hallo allemaal,

Binnenkort hoop ik een keer de tijd te vinden om een eigen fotoalbum te laten drukken. Je weet wel, zo'n boek wat je online kunt samenstellen en laten afdrukken via de Hema, de Albert Heijn, het Kruidvat of de Blokkert.

In het verleden heb ik langs de velden al enkele mooie exemplaren voorbij zien komen, en bij ieder boek werden wel enkele kanttekeningen gemaakt over de kwaliteit, printmogelijkheden, achtergronden, kaft of mogelijkheden tot het maken van de juiste uitsnedes.

Graag zou ik van de ervaringsdeskundigen horen waar men zijn boeken heeft laten maken, en tegen welke (on)mogelijkeden men is aangelopen. Uiteraard is het leuk om te lezen: "Ik heb de mijne bij het Kruidvat alten maken en ik vond hem erg mooi", maar graag hoor ik nog wat meer over de afdrukkwaliteit, het gebruiksgemak van de software en de beperkingen ervan. Vergelijkingen zouden natuurlijk helemaal top zijn.

Hopelijk komen hier een paar mooie reacties op.

Benieuwde groetjes,
Iwan
Fox2 - for everything about low flying in Wales........and more !!

Image
User avatar
DJdeRidder
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1831
Joined: 12 Mar 2004, 15:24
Type of spotter: F4 Mil
Subscriber Scramble: DJdeRidder
Location: Maarssen
Contact:

Re: Fotoalbums laten afdrukken

Post by DJdeRidder »

Goed idee dit topic. Had zelf ook al het plan hier ooit iets over op te starten, dus bij deze meteen mijn bijdrage.

Rond de jaarwisseling heb ik m'n eerste fotoboek laten afdrukken, bij de Hema.

Voorpagina met eigen tekst.
Image

Intro pagina.
Image

De pagina's lopen niet in elkaar over, dus niet zo geschikt voor 2 pagina brede foto's.
Image

Met meerdere foto's per pagina ziet het er beter uit.
Image

Op de laatste pagina staat helaas een HEMA logo.
Image

De binding voelt een beetje gammel: omslag lijkt los te zitten en pagina's kraken bij omslaan.
Image

Album is ruim 21x28 cm, bevat 40 pagina's en kostte rond de 30 euro. Software is even wennen, maar valt wel mee te werken.

Afdrukkwaliteit is prima, maar omdat de pagina's niet overlopen en er een logo op de laatste pagina staat, stap ik de volgende keer denk ik over naar een andere aanbieder. Is zo'n logo op de laatste pagina trouwens standaard bij iedere aanbieder? Ik vind dat er niet echt professioneel uitzien.

Op Dutchphotozone loopt overigens ook een interessant topic over dit onderwerp, maar deze is alleen toegankelijk voor geregistreerde leden.
Check Out My New FLIGHT Coffee Table Book
User avatar
KIER
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 753
Joined: 22 Sep 2002, 10:32

Re: Fotoalbums laten afdrukken

Post by KIER »

Dit is nou een leuke topic die we volgens mij nog niet hadden in dit forum. En ook eentje wat mij al tijden bezig houdt.

Zelf heb ik al zo'n beetje alle aanbieders vergeleken met de mogelijkheden van de fotoboeken die ze leveren. En ook alle software zo'n beetje uitgeprobeerd, waarvan er veel nadelen te vinden zijn. Moet er wel bijzeggen dat ik nog nooit een fotoboek heb besteld :D

Wat mij het het meest aanstaat is een foto verzamelband waar je zelf makkelijk bladen kunt weghalen en plaatsen, tenzij je natuurlijk een boek wilt maken met een bepaald onderwerp, want dan lijkt me de keuze zoals DJ die laat zien een beter optie.
Voor zo'n album is deze aanbieder wel wat ; http://www.phototools.nl/product.php?Pa ... 52929a7572" onclick="window.open(this.href);return false;
het enigste nadeel van deze is dat , net als de meeste aanbieders, je de foto plaatst van je pc op de gewenste bladzijde, en vervolgens de foto wordt gesneden waar jij dat uiteraard niet wilt. Je moet dus maar genoegen nemen met de keuzes die ze bieden wat betreft een pagina indeling.Dit vind ik één van de grootste nadelen.
Een ander (klein) probleempje vind ik bij deze dat als je bijvoorbeeld kiest voor een zwarte achtergrond (vind ik nog altijd het mooist), de rand van de foto pagina's aan de binnenkant waar de gaatjes zitten, wit blijft. Misschien muggenzifterij , maar het is maar dat je het weet.

Anderen die navulbare albums hebben zijn ; http://www.cewe-fotoboek.nl/fotobuch-xxl.php" onclick="window.open(this.href);return false; ..... helaas ook deze een systeem waar de foto gesneden wordt , zelfs al is er een mogelijkheid dat je de foto ongewijzigd wilt plaatsen , toch verdwijnt er info van de afbeelding door jouw gemaakt.

Eén aanbieder waar de keuze vrij is v.w.b. het aanpassen van jouw foto, is ; http://www.photobook.be/nl/Contenu/Producten/Fotoboeken" onclick="window.open(this.href);return false; hier kan je kiezen voor de optie "toon hele foto" , eigenlijk iets wat elke aanbieder moet hebben. Helaas bij hun geen Navulbare albums.

Voor erg mooie navul-albums met bijvoorbeeld een voorkaft van melkglas of een kaft rondom van alluminium moet je zijn bij ; http://www.myphotofun.com/1/nl/?vendorsubcode=google" onclick="window.open(this.href);return false; ........zeer prijzig voor zoiets, rond de €200,- en duurder.

Zo zijn er uiteraard nog veel meer , maar de grootste ergenis in mijn ogen is het bijsnijden van een door jouw ingevoerde foto.

Kier
Frankwin
Scramble Junior
Scramble Junior
Posts: 119
Joined: 17 Jan 2009, 21:34
Type of spotter: [Military and Civil]
Subscriber Scramble: Yes
Location: Alphen aan den Rijn
Contact:

Re: Fotoalbums laten afdrukken

Post by Frankwin »

Ik loop ook al enige tijd met de gedachten om mijn foto’s in een print album te doen. Ik heb al verschillende albums voor familie foto’s gemaakt en bij verschillende aanbieders. Wat de achtergronden betreft, die fotografeer ik zelf. Ik zoek achtergronden die bij het thema passen dat ik afbeeld.
Ik heb goede ervaringen met de Hema, daar kun je ook een keft maken met een foto, dus anders dan het kaft van Dirk Jan, ziet er overigens mooi uit. Op dit moment maak ik mij album bij Albeli daar kun je de foto’s in glans laten afdrukken. Dit is trouwens ook het bedrijf dat de albums voor de Hema verzorgt. Achtergronden en andere aanpassingen zijn bij Albelli wat matig maar de kwaliteit van output is verschrikkelijk mooi.
Frankwin
www.frankwin.com
Nikon D4, 70-200, 400 f/2.8, 300 f/2.8
User avatar
DJMikey
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1109
Joined: 26 Jun 2003, 16:48
Location: Den Bosch, Netherlands
Contact:

Re: Fotoalbums laten afdrukken

Post by DJMikey »

Tot dusver slechts een keer ervaring opgedaan met het afdrukken van een fotoboek. Niet eens van aviationfoto's, maar van onze kleine. Ik heb het fotoboek besteld bij webprint.nl. Mijn ervaringen:
* De prijs/kwaliteitverhouding vind ik prima in orde, afdrukkwaliteit is hoog. Ik heb bij dat bedrijf tot dusver ook altijd mijn foto's laten afdrukken. Ook daarvan is afdrukkwaliteit prima. Als ik me niet vergis gebruiken ze Kodakpapier.
* Het fotoboek op zich. Ik heb gekozen voor Album Luxe. Maat: 21 x 29,7 cm. Goed ingebonden. Enige minpunt, net als DJ aangaf, betreft een foto over 2 pagina's. Niet doen, aangezien je een klein deel van de foto mist, dat verdwijnt in de rug van de kaft bij inbinden.
* De software. Geen installatie van software nodig op je pc, je stelt het boek samen op de site. De programmatuur vind ik niet geweldig werken, o.a. omdat je moet kiezen voor voorgeprogrammeerde lay-outs en bijvoorbeeld de snij-/croptool maar één kant op werkt. Echter, je kunt met wat trucjes toch de lay-out weer zelf aanpassen. Hoe dat precies werkt gaat voor dit topic wat te ver. Ik vind de programmatuur niet super gebruiksvriendelijk. Een fotoboek samenstellen kostte me meer tijd dan ik had gewild en gepland. Ondanks dat, wel gelukt.

Al met al heb ik geen andere site gevonden waar ik betere programmatuur kan gebruiken, de prijs/kwaliteit geeft voor mij de doorslag dat ik de volgende boeken ook weer bij webprint bestel. Tenzij dit topic andere tips gaat opleveren ...
Last edited by DJMikey on 29 Jun 2009, 11:19, edited 1 time in total.
Mike Schoenmaker
Vice-president / Activities / PR
KNVOL, region Noord-Brabant / Noord Limburg
User avatar
brno
Scramble Junior
Scramble Junior
Posts: 223
Joined: 07 Mar 2009, 20:14
Type of spotter: Shipspotter & Aircraft
Subscriber Scramble: brno
Location: 50% aan boord, 50% thuis
Contact:

Re: Fotoalbums laten afdrukken

Post by brno »

Ben zelf bezig met het maken van een album van de laatste Antonov op Soesterberg.
Door middel van fotofabriek.nl. Programma bevalt mij beter dan die van de Hema e.d.
Als hij af is post ik een aantal foto`s.

Groet Breuno
User avatar
Iwan Bogels
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 2385
Joined: 06 Sep 2002, 06:59
Subscriber Scramble: Iwan Bogels
Location: N 52°13"31.2 E 4°29"57.5
Contact:

Re: Fotoalbums laten afdrukken

Post by Iwan Bogels »

Hi guys,

Bedankt voor de goede reacties. Met dat soort info kunnen we wat, en meer van dit soort bijdragen zijn uitermate welkom.

Wellicht is het goed ils ik de insteek achter mijn vraag ook even deel. Ik ben namelijk voornemens om voor mezelf een portfolio te maken en daar duidelijke ideeen over de vormgeving. Voor mij moet het namelijk een soort koffietafelboek worden waar mensen op hun gemakkie doorheen willen bladeren. Iedere pagina moet de moeite zijn om te bekijken, en ik wil niet dat de lay-out afbreuk doet aan de getoonde foto. Een foto die over twee pagina's gespreid is en wegvalt in de rug van het boek is voor mij geen optie.

Zelf zie ik vooral onderstaand voorbeeld van DJdeRidder als uitgangspunt:

Image

Een mooie zwarte pagina met een volledige foto. De pagina werkt dan als een soort passepartout. Ik ben er alleen nog niet over uit of ik er ook tekst bij wil, en misschien ook nog wel een kader. Ook overweeg ik een liggend album te maken (A4 op z'n kant) zodat de foto groter kunnen worden afgedrukt dan in een staand boek.

De optie die Kier noemde, van het boek met losse bladen, is ook een interessante optie. Die kende ik nog niet. Het lijkt een mooie manier om een dynamisch album te maken, al moet je je wel realiseren dat ieder blad twee zijden heeft, en je met het verwijderen / toevoegen van foto's dus altijd twee plaatjes tegelijk aanpast.

Zelf ben ik ook op zoek geweest naar wat meer info, en ben terecht gekomen op een vergelijkingssite voor consumenten. Hierop worden twintig verschillende aanbieders vergeleken op basis van meningen van gebruikers, en op specificaties van het geboden produkt. Of het veel zegt over mijn specifieke eisen weet ik niet, maar het geeft in iedergeval een link naar alle aanbieders. Kijk maar eens op:

http://www.onlinefotoservices.nl/compalbums.php

Voor mij is het van groot belang dat de foto's niet automatisch worden bijgesneden, maar dat iedere beschikbare pixel wordt getoond in de afdruk. Ik heb namelijk geen zin dat er in de centrale neusjes of staartjes verloren gaan, maar ik neem aan dat we hier allemaal veel belang aan hechten.

Nou, ik ben erg benieuwd naar nog meer reacties.

Groetjes,
Iwan

PS: In Zoom heeft niet zo lang geleden ook eens een artikel over fotoalbums gestaan. Ik ben wel lid maar kan het bewuste nummer niet terugvinden..... :-(
Fox2 - for everything about low flying in Wales........and more !!

Image
User avatar
John Rambo
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 424
Joined: 06 Oct 2006, 18:34
Type of spotter: F4
Subscriber Scramble: John Rambo

Re: Fotoalbums laten afdrukken

Post by John Rambo »

Ik heb nu een 3-tal albums laten afdrukken. Twee bij albumprinter.nl, maar ik zie dat deze inmiddels is veranderd in http://www.albelli.nl/. Het derde album heb ik laten drukken bij http://www.fotobuch.de/, een site die ik als tip had gekregen van iemand. Ik heb beide albums in liggend A4 formaat laten drukken, dus met foto's over de volle breedte. Fotobuch was een stuk duurder maar de kwaliteit was niet beter, voorlopig laat ik mijn albums nog drukken door albumprinter. Als ik eind van de week nog een keer tijd heb zal ik kijken of ik wat scans / foto's kan plaatsen.

Edit: de software van albumprinter was ook wat flexibeler. Mijn foto's zijn van een andere verhouding dan het A4 formaat, je moet dus altijd snijden. Albumprinter ging hier met de toenmalige software wel goed mee om, ik meen me te herinneren dat de HEMA bijv. wat minder makkelijk was.
Hoogy
Scramble Rookie
Scramble Rookie
Posts: 89
Joined: 31 Oct 2003, 09:16
Type of spotter: mil
Subscriber Scramble: Hoogy
Location: Leusden

Re: Fotoalbums laten afdrukken

Post by Hoogy »

Ik ben zelf nog bezig met het samenstellen van een (vakantie)fotoboek bij Blurb (http://www.blurb.com" onclick="window.open(this.href);return false;). Als je het over koffietafelboeken hebt dan moet je hier zijn. Heb er uitstekende resultaten van gezien.

Mvg,
Frank
User avatar
KIER
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 753
Joined: 22 Sep 2002, 10:32

Re: Fotoalbums laten afdrukken

Post by KIER »

Om even een aanpassing te doen op mijn bovenstaande berichtje m.b.t. http://www.phototools.nl/product.php?Pa ... 52929a7572" onclick="window.open(this.href);return false; . Deze software kan in tegenstelling tot wat ik zei WEL jouw foto afdrukken zoals jij dat wil ZONDER dat er gesneden wordt in jouw geleverde foto. Dit is mij duidelijk geworden na contact met deze lui. Je moet alleen even weten hoe het werkt.

Om even terug te komen op Iwan z'n ideeen ; zeker als je een fotoboek voor op de koffietafel wilt , moet je , vind ik , gaan voor een navulbaar album. Stel je voor dat je koffie , of nog sterker ; alcohol :D , morst op de koffietafel en dan ook nog eens op je mooie boek. En als de schade dan gelukkig blijft bij een paar aangetaste foto's en niet allemaal , bestel je gewoon weer een aantal bij. Ook nog eens als je hem als portofolio wil gebruiken is zoiets zeker handig door je portofolio gewoon heel makkelijk uit te breiden na bijvoorbeeld een beregoeie foto trip met erg mooie resultaten. Tja... en een mooi wit kader om de foto dat is net de finishing touch.

Rgds,

kier
User avatar
Warthog 71
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 460
Joined: 09 Mar 2005, 14:20

Re: Fotoalbums laten afdrukken

Post by Warthog 71 »

Hola Iwan,

Mijn eerste "buch" in 2004 laten drukken, het aanbod was toen nog wel een stuk kleiner dan op dit moment het geval is. Ik was voor m'n werk in een drukkerij in Duitsland toen ik tegen http://www.fotobuch.de aanliep, de kwaliteit die ik zag beviel mij prima, niet alleen het drukwerk maar ook het bindwerk was prima in orde. Inmiddels hebben we (CJ, Rob en Ik) al aardig wat laten printen en inbinden bij deze Duitse heren, redelijk simpele maar ook boeken met een veel luxer bind en omslagwerk. Zeer belangrijk is natuurlijk de software waarmee je het boek samenstelt, loopt het stabiel en kun je er goed mee overweg dan ben je spekkoper. Persoonlijk kan goed overweg met deze software en vastlopen heb ik nog niet meegemaakt. Ik ben dus nog steeds erg tevreden over deze heren hoewel er laatst kleurverloop in een boek van CJ zat. Dit laatste blijft een lastig verhaal, dit werk loopt niet van een kleurendrukpers maar van bv. een digitale iGen, het blijft dus “printen” ipv. “drukken”. Helaas worden de eind producten (kleuren) van door dit soort leveranciers niet per pagina gecontroleerd, maar slechts aan een uiterlijke oppervlakkige controle onderworpen, heb je een keer kleurverloop, een kras of iets dergelijks dan heb je pech (ff zeuren en je krijgt een nieuwe).

Een belangrijk punt (zie het punt van Dirk Jan) is de rug en zij belijming, gaat de rug en of de zijkant in de hotmelt of in de PUR lijm, misschien alleen de zijkant lijmen (dan blijft de rug los van de omslag)? Genaaide katernen of garenloos? Dit soort zaken bepalen de uiteindelijke kwaliteit en dus levensduur van het boek maar bovenal vergeet niet, het is geen drukken, maar gelukkig zijn de kosten hier dan ook niet naar.


Grtz,

Marcel

Ps. Iwan, waar zijn die tijden gebleven toen we KR64’s op een scherm in de kamer keken?
User avatar
KIER
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 753
Joined: 22 Sep 2002, 10:32

Re: Fotoalbums laten afdrukken

Post by KIER »

Wat betreft het punt mbt één foto over twee pagina's , waar DJ Mikey en Dirk-Jan mindere ervaringen mee hadden. Hiervoor kun je denk het beste bij deze terecht ; http://www.profotonet.nl/content.asp?path=v14xhbca" onclick="window.open(this.href);return false; zij adverteren ermee dat hun bind methode perfect is voor zo'n opgave.

Rgds,


kier
User avatar
Glidepath
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1921
Joined: 25 Mar 2006, 12:04

Re: Fotoalbums laten afdrukken

Post by Glidepath »

niet voor vliegtuigfotos'gebrukit, maar Albelli doet het in mijn ogen best goed.
Was razend trots op het resultaat dat van één van mijn niet-vliegtuigfotoshoots werd geproduceerd. echt wauw-effect.

Zelfs mijn zus kan het (letterlijk). de opmaak / steunkleuren, motieven e.d. kun je zelf bepalen, eventueel met eigen foto's als achtergrond. Teksten , foto op de cover, twee paginabrede foto's, foto doorlopend op de voor en achtercover, rugtitel. etc
De bestanden kun je bewaren, dus als je er koffie over gaat (laten) gooien of iets anders :cheers: , bestel je gewoon een nieuwe. :lol:

Onze tip: Kies in de optie-sector voor de duurdere dikke gecoate papiersoort, die is bestand tegen groezelvingers van 'daar wordt ik niet blij van' spottervrienden. :mrgreen: het is ietsjes duurder, maar de moeite waard. Doen!
enne: de Boeken zijn in div maten verkrijgbaar.

overigens kun je ook bij een fotoboer, zoals Foka in Rotterrrrdam binnenlopen, die heeft diverse formaten staan op de balie, A-4, vierkant etc. Op hun site kun je de software binnenhalen.

Of bij Albelli. zoals hierboven al genoemd. Als ik n boek met vliegtuigen ga maken, (if ever), dan doe ik niet moeilijk, maar ga ik eerst bij hun kijken op de site en de software zelf ook inladen. Als mijn zus het kan......
Hoera d'revolutie, 't is eindelijk zover', maar de nwe leiders blijken net zo autoritair
User avatar
P.Terlouw
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 943
Joined: 12 Aug 2006, 11:22
Subscriber Scramble: P.Terlouw
Location: Soesterberg
Contact:

Re: Fotoalbums laten afdrukken

Post by P.Terlouw »

ik heb er ooit een paar laten maken via Blokker. De software is simpel maar de kwaliteit van de afdrukken en de boeken zijn zeer goed. Er is een grote verscheidenheid aan layouts en kleuren. Je kunt ook een foto als achtergrond instellen. Ook de formaten van de foto's zijn vrij en er wordt dus niets afgesneden. Hieronder een paar voorbeelden hiervan. Een klein nadeel is dat je geen liggend A4 album kan maken en de te kiezen lettertypen zeer beperkt is.

Image

Image

Image
User avatar
tomcatmen
Scramble Rookie
Scramble Rookie
Posts: 60
Joined: 02 Nov 2002, 09:31
Type of spotter: S4
Subscriber Scramble: tomcatmen
Location: Tilburg
Contact:

Re: Fotoalbums laten afdrukken

Post by tomcatmen »

Ik bruikt nu Blurb.com nu al meer als een jaar en ik ben zeer tevrede met de kwaliteit. Als je dan de betaling ook nog eens doet in Ponden, dan lach je helemaal kapot. Een A4 boek met 235 blz en dan maar 45 euro betalen incl. verzend kosten.

François van Riel
http://www.supercruise.nl" onclick="window.open(this.href);return false;
Post Reply

Return to “Photography”