Keuze Canon 7D of 5D

ImageImageDedicated forum for all your questions, remarks etc about (aviation) photography, digital as well as old fashioned film.

Forum rules
ImageImage
Post Reply
User avatar
Reinold
Scramble Junior
Scramble Junior
Posts: 202
Joined: 07 Nov 2008, 10:59
Location: Ramstein, Germany
Contact:

Keuze Canon 7D of 5D

Post by Reinold »

Hallo allemaal,

Heb even gekeken of er een soort gelijke topic op stond, maar ik kon hem niet vinden.

Ik sta op dit moment voor de keuze of ik voorlopig met een cropfactor verder ga door de 7D aan te schaffen of fullframe te gaan met de 5D mark2. (Canon 50D blijft 2de camera)
Natuurlijk heb ik al naar verschillende recensies gekeken, maar dat is voor mij nog niet doorslaggevend geworden.
Persoonlijk vind ik kwaliteit het allerbelangrijkste. Als ik de recensies mag geloven zijn beide camera's kwalitatief zeker niet slecht. De 7D heeft wel heel veel MP's voor zijn 1.6 crop. En is de 5D mark2 wat trager met de AF.
Verder lijkt mij de 7D wat meer geschikt voor snel bewegende beelden en de 5D mark 2 uitermate geschikt voor stilstaande beelden zoals b.v. portret, landschap en static fotografie. Of vind je dat de 5D ook prima reageert bij bewegende beelden?
Wat zijn de voor en nadelen van beide toestellen?

Wie kan mijn verhaal aanvullen of corrigeren? om zo de beste keuze te kunnen maken.

Al vast bedankt voor jullie medewerking. :worship:

gr Reinold
Last edited by Reinold on 17 Aug 2010, 21:35, edited 1 time in total.
User avatar
Bendavid2
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 455
Joined: 11 Dec 2008, 20:04

Re: Keuze Canon 7D of 5D

Post by Bendavid2 »

Je hebt je 50D nu lees ik. Dus zoek je zoiets en dan beter dan moet je naar de 7D. Zoek je mooiere foto's dan moet je aan de 5DII denken.

Maar in mijn ogen heb je iets te weinig vertelt, wat voor foto's maak je en wat zijn je lenzen.

Ik hoor het nog wel.
My pictures at flickr
My pictures at Airliners.net
PH-DPK
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 467
Joined: 01 Jun 2008, 15:04
Location: ATC EHAM/AMS

Re: Keuze Canon 7D of 5D

Post by PH-DPK »

Ik ben zelf in het bezit van een 5D. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik het een geweldige camera vind.
Het enige minpunt vind ik inderdaad de Autofocus. Vrij traag vergeleken met de 50D maar hier leer je mee omgaan.

Een megavoordeel van de 5D vind ik weer dat je achteraf aan je foto mega kunt croppen. Weinig tot geen kwaliteitsverlies met een flinke crop is toch wel erg gaaf..... :mrgreen:
Contact ground, bye.
bvdboomen
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1084
Joined: 13 Aug 2009, 10:39
Type of spotter: F4
Location: Tilburg

Re: Keuze Canon 7D of 5D

Post by bvdboomen »

Reinold, als je beide camera's voor luchtvaart fotografie gaat gebruiken en ook beide steeds mee neemt, dan kun je de 5D bijvoorbeeld voor static gebruiken en de 50D voor vliegend materieel ivm de 1.6 cropfactor (= meer zoom). De 5D is daarnaast natuurlijk een fantastische camera voor andere fotografie maar dat zijn de 50D en 7D eigenlijk ook, zij het, dat je dan de fullframe en de daarbij behorende DOF mist.

Kies je voor de 7D, dan kies je eigenlijk voor een 50D+ of een 1D-. Een camera die geweldig focust en ondanks de vele megapixels toch genoeg detail laat zien (bron: dpreview). Ook de 7D (18mp) heeft genoeg ruimte om te croppen, al moet je dat zoveel mogelijk zien te voorkomen of beperken. Beter optische zoom dan digitale zoom.
User avatar
Harry Spotter
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 425
Joined: 01 Nov 2003, 08:51
Contact:

Re: Keuze Canon 7D of 5D

Post by Harry Spotter »

Ik stond ook voor die keuze 3 maanden geleden.
Ik heb gekozen voor de 5DmkII, omdat ik al een prima crop camera had (40D). Ja,de 7D is inderdaad een aantrekkelijke camera, misschien ooit ter vervanging van de 40D indien nodig, maar na wat zoeken en lezen in diverse fora vond ik de redenering "één FF en één crop camera" een hele goede. Eerst FF, de vervanger van de 40D kan wachten.

Autofocus is niet zo snel als de 7D, maar doet de 40D niet onder. Ik schiet doorgaans geen F16's, dus daar heb ik met de 5D geen ervaring mee. Je ziet wel meer beperkingen van je lenzen. Chromatische abberatie is meer zichtbaar aan de randen en je ziet wel meer vignetting (17-40 niet zo, 24-105 wel een beetje, 100-400 aardig wat aan de 400 kant), maar dat kun je eenvoudig fiksen in Photoshop.

Ik heb er nog zeker geen spijt van. Hoge ISO is gewoonweg fantastisch. Ik gebruik hem echter nauwelijks voor vliegtuigen, maar meer voor al het andere, vakantie en zo.
User avatar
CBR
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1238
Joined: 28 Jul 2010, 12:54
Subscriber Scramble Magazine: Ja
Location: omgeving EHGR & EHWO

Re: Keuze Canon 7D of 5D

Post by CBR »

Bekende problematiek. Hangt met name af van de lensen die je hebt. Als je geen crop nodig hebt om aan voldoende mm te komen altijd kiezen voor de 5DII. Had zelf een 5D en ben overgestapt op 5DII. Geweldig tevreden. Als backup een 7D aangeschaft en ben na enkele platen (10) al gestopt met platen: wat een kwaliteitsverschil (ten gunste van de 5DII). Met name de pixelkwaliteit van de 7D valt mij tegen. Hij is wel snel maar als je de 5DII gewend bent mis je niets. Dat geldt ook voor een mogelijke tragere autofocus (is mij nog niet gebleken). De 7D staat nu in de stille verkoop... als iemand nog interesse heeft !!!
User avatar
CBR
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1238
Joined: 28 Jul 2010, 12:54
Subscriber Scramble Magazine: Ja
Location: omgeving EHGR & EHWO

Re: Keuze Canon 7D of 5D

Post by CBR »

Harry Spotter wrote:Chromatische abberatie is meer zichtbaar aan de randen en je ziet wel meer vignetting (17-40 niet zo, 24-105 wel een beetje, 100-400 aardig wat aan de 400 kant), maar dat kun je eenvoudig fiksen in Photoshop.
De 5DII heeft een menuinstelling waarmee je dit verminderd of voorkomt. Je kunt dit koppelen aan de lensen die je gebruikt en zonodig aanvullende software downloaden (indien jouw Canon lens er niet standaard inzit)... 8)
User avatar
Harry Spotter
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 425
Joined: 01 Nov 2003, 08:51
Contact:

Re: Keuze Canon 7D of 5D

Post by Harry Spotter »

CBR wrote:De 5DII heeft een menuinstelling waarmee je dit verminderd of voorkomt
Klopt inderdaad. Ik heb dat geprobeerd voor de vignetting correctie (CA correctie gaat geloof ik niet in de camera), maar dan doet de camera toch een beetje rare zaken. Ik vind dat de RAW converter van Photoshop het beter doet. Maar goed, dat terzijde. :)
User avatar
Warthog 71
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 431
Joined: 09 Mar 2005, 14:20
Location: EHSB
Contact:

Re: Keuze Canon 7D of 5D

Post by Warthog 71 »

Persoonlijk vind ik het verschil tussen beide camera's mega groot en een vergelijk eigenlijk niet op zijn plaats, je praat ten slotte over het vergelijk tussen een FF en een 1,6X crop camera. Ik zou nooit kiezen tussen deze camera's, maar ze bv. naast elkaar gebruiken. (ik gebruik een 1DmkIIN en een 5DmkII) De autofocus van een 7D is niet alleen sneller dan die van de 5DmkII maar beschikt ook over 19 focus punten die via verschillende menu's op meerdere wijzes te besturen zijn, de 5DmkII over slechts over 9 focus punten, ook hier gaat een vergelijk dus slecht op.
Harry Spotter wrote: Je ziet wel meer beperkingen van je lenzen. Chromatische abberatie is meer zichtbaar aan de randen en je ziet wel meer vignetting (17-40 niet zo, 24-105 wel een beetje, 100-400 aardig wat aan de 400 kant), maar dat kun je eenvoudig fiksen in Photoshop.
Chromatische aberratie komt inderdaad voort uit de lenzen en niet uit de camera's, iets wat natuurlijk ook geld voor vignettering. Het laatste deed mij weer terug denken aan de oude Kodachrome tijd, 64asa, geen licht dus volle opening en daar was de vignettering.... Door alle crop camera's waren we even vergeten dat dit fenomeen nog steeds bestaat! Ik zou zeggen bij een FF gewoon weer ouderwets diafragmeren! (ja, zelfs met L lenzen).

Ik ben zeer tevreden over mijn 5DmkII, ik heb er net drie weken wildlife mee geschoten, werkelijk fantastisch!

Grtz,

Marcel
User avatar
Iwan Bogels
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 2384
Joined: 06 Sep 2002, 06:59
Location: N 52°13"31.2 E 4°29"57.5
Contact:

Re: Keuze Canon 7D of 5D

Post by Iwan Bogels »

Helemaal met Marcel eens, het is bijna appels met peren vergelijken.

Ik heb de EOS-5D Mark II een jaar lang als hoofdcamera gebruikt, en heb er een EOS-1D Mark IV bijgekocht vanwege de autofocus. De AF van de 5D2 haalde het in mijn ogen net niet bij de 45-punts AF van de 1D serie. Daar staat tegenover de ik het heerlijk vind dat mijn groothoek op de 5D2 een échte groothoek is. Pas echter op dat je niet per abuis je EF-S lenzen op je 5D2 schroeft, want dan kunn je je spiegel slopen.

Is het misschien wat om te kijken naar een tweedehands EOS-1D Mark III ? Dan heb je het beste uit twee werelden. Snelle 45-punts AF en een 1.3x crop. Daarmee vallen je zwakke randjes van de lenzen net buiten beeld.

't Is maar een idee....

Ciao,
Iwan
Fox2 - for everything about low flying in Wales........and more !!

Image
User avatar
Reinold
Scramble Junior
Scramble Junior
Posts: 202
Joined: 07 Nov 2008, 10:59
Location: Ramstein, Germany
Contact:

Re: Keuze Canon 7D of 5D

Post by Reinold »

Bedankt voor jullie reacties tot dus ver.

Misschien ben ik niet helemaal duidelijk geweest in mijn vraagstelling gezien de laatste reacties. Ik begrijp dat het 2 zeer verschillende bodies zijn en het is niet mijn bedoeling geweest om de 5D en de 7D met elkaar te vergelijken.
Ik heb er op dit moment een bepaald budget voor uit getrokken om er een tweede body bij aan te schaffen. Aangezien ik graag in een keer de (voor mij) beste beslissing neem zou het mooi zijn om te weten wat jullie positief :D en negatief :( vinden aan de 5D en de 7D.
p.s. ik zal alleen EF lenzen grbruiken op de FF :wink:


Groeten Reinold
RogerS
Scramble Junior
Scramble Junior
Posts: 199
Joined: 20 Oct 2006, 16:18

Re: Keuze Canon 7D of 5D

Post by RogerS »

Als je een 50D hebt, dan voegt de 7D, anders dan de betere AF, weinig toe. Eigenlijk valt de 7D me flink tegen. Had gedacht flink te kunnen croppen, maar mede door de vrij agressieve ruisonderdrukking is dit een tegenvaller. Heb toentertijd een 50D geleend, en deze foto's zien er net even iets beter uit. Gebruik de 7D naast een 5D2, en het verschil in kwaliteit is meer dan duidelijk zichtbaar. De AF van de 5D is te vergelijken met die van de 50D. Heb er nog geen problemen mee gehad. Zou voor een 5D2 gaan, en je 50D lekker houden.

Gr Roger
User avatar
Reinold
Scramble Junior
Scramble Junior
Posts: 202
Joined: 07 Nov 2008, 10:59
Location: Ramstein, Germany
Contact:

Re: Keuze Canon 7D of 5D

Post by Reinold »

Zou voor een 5D2 gaan, en je 50D lekker houden.
Het is de bovenstaande combinatie geworden.
Allen bedankt voor jullie reacties.

groeten Reinold
Post Reply