Nieuwe computer geschikt voor Photoshop gezocht

ImageImageDedicated forum for all your questions, remarks etc about (aviation) photography, digital as well as old fashioned film.

Forum rules
ImageImage
User avatar
sharpshooter
Scramble Junior
Scramble Junior
Posts: 155
Joined: 24 Sep 2003, 15:37

Nieuwe computer geschikt voor Photoshop gezocht

Post by sharpshooter »

Beste kenners,

Ik zit me suf te zoeken op internet en de forums over een nieuwe aan te schaffen computer die speciaal geschikt is voor snel werken met Photoshop aanGezien onze oude het bijna begeeft en ik mijn opnames bijna niet meer fatsoenlijk door PS3 heen krijg zonder lang te wachten per handeling.
Aangezien ik er verder weinig verstand van heb kom ik niet verder dan iets met een i7, minimaal 8gb ram en een ips scherm (?)
Nou weet ik dat er hier wel mensen zijn die er verstand van hebben en zou het erg op prijs stellen als er iemand is die me zou kunnen adviseren in die of die te kopen.
Budget zou ongeveer 2000,- zijn maar mag minder of iets meer.

Alvast bedankt!
Peter
powermaccie
Scramble Rookie
Scramble Rookie
Posts: 83
Joined: 13 Jul 2005, 20:11
Subscriber Scramble: powermaccie
Location: Hoevenen (Antwerpen)
Contact:

Re: Nieuwe computer geschikt voor Photoshop gezocht

Post by powermaccie »

Dan zou ik ook eens kijken naar een Apple iMac. Www.apple.nl
User avatar
Pancake
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 460
Joined: 30 Jan 2008, 16:51
Type of spotter: F 1
Location: Near to HSD

Re: Nieuwe computer geschikt voor Photoshop gezocht

Post by Pancake »

Wat je hebt gezocht, is in ieder geval in de goede richting.
Ik heb een vrij nieuw systeem, en wat je oppert, zit er in ieder geval in. Denk zeker aan een SSD schijf, om je software op te zetten!
Voordat ik deze computer gekocht heb, ben ik een paar computerwinkels afgegaan. Mijn wensen bekend gemaakt, en gevraagd wat het kost om een computer samen te stellen. Je kan natuurlijk ook een kant en klare kopen, maar dan kom je al snel in de grote merken terecht. (waar je eigenlijk teveel voor betaald)
Aan het eind van mijn zoektocht bleven er voor mij 2 merken over : Coolermaster en RealPC. Het is de Coolermaster geworden, gekocht bij een automatiseringsbedrijf bij mij in de buurt. Geen moment spijt van gehad ! Folder
Als monitor heb ik een Iiyama Prolite X2377HDS (ips) Er zijn er natuurlijk die veel duurder zijn, maar ik hoor nooit geen klachten als ik foto's op een fotoforum (Belgium Digital) plaats. En dat zijn echt geen applaus-machines, hoor !
Ik heb er wel zo'n calibratie-spyder bijgekocht.
Succes en groeten,
Johan
MY PERSONEL GALLERY AT PLANESPOTTERS.NET
Nikon D90 + Tamron SP 70-300mm F/4-5.6 Di VC USD
EHAM36L
Posts: 5
Joined: 22 Sep 2010, 22:03
Type of spotter: F2
Location: Haarlem

Re: Nieuwe computer geschikt voor Photoshop gezocht

Post by EHAM36L »

Met dat budget zou ik ook kiezen voor een hapje fruit.
Gear: Canon EOS 450D Canon EOS 7D Canon EF 70-200 F4L USM
favo locatie: EHAM
bvdboomen
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1129
Joined: 13 Aug 2009, 10:39
Type of spotter: F4
Location: Tilburg

Re: Nieuwe computer geschikt voor Photoshop gezocht

Post by bvdboomen »

Ik heb sinds kort een Dell XPS 8500 aangeschaft. Wel gelijk de grootste om tot in de verre toekomst ermee te kunnen werken.
Veel geheugen is heel belangrijk. 8GB wordt al voorgesteld maar met iedere nieuwe versie van Photoshop veranderen de eisen weer. Daarom zit er bij mij 16GB in.
De i7 processor is inmiddels bij de derde generatie aanbeland. Ook niet onbelangrijk om te weten.
Verder moet je even opletten met de grafische kaart. Bij mij zit een AMD Radeon 7700 met 2GB in. Dit is een goede grafische kaart voor grafische toepassingen, dus geen gaming, al doet FSX het best aardig. Wil je ook gamen, dan is mij ooit geadviseerd om een Gforce videokaart te pakken.
Een solidstate is inderdaad een aanrader om daar OS en programma's op te zetten. Scheelt enorm veel in snelheid! Let wel dat je van alle belangrijke pakketten (OS en Adobe), de 64 bits versies installeert.
Verder zou ik voor USB3.0 gaan voor een eventuele USB3.0 externe harde schijf en kaartlezer. De ingebouwde kaartlezer van de Dell bijvoorbeeld, is helaas geen USB3.0 en dat is te merken.

Bij een budget van 2000 euro kun je ook voor een 27inch iMac gaan. Ik geloof dat ie rond de 1800 euro zitten. De Dell zoals ik 'm heb staan kost 1399 zonder monitor (mede door de 256Gig solidstate) maar stel je de PC zelf samen, dan scheelt dat enorm veel zoals Johan ook aan geeft.

Succes met je keuze!
User avatar
Serpentah
Scramble Newbie
Scramble Newbie
Posts: 33
Joined: 09 Apr 2010, 18:31
Subscriber Scramble: no

Re: Nieuwe computer geschikt voor Photoshop gezocht

Post by Serpentah »

Ik zou gaan voor een iMac.
Heb zelf twee Pc's ,een Windows bak en een iMac.
Foto's bewerken doe ik op de Mac.

Tip.
Prik er wel ff 8 Gb geheugen bij in, standaard in een Mac zit 4 Gb.
En koop dat bij een gewone computerwinkel, niet bij de Apple store, want dan betaal je de hoofdprijs.
Ik geloof dat ik voor mijn 8Gb geheugen 45 euro totaal kwijt was (2x 4Gb), terwijl dat in de Apple store 200 euro kost.

Suc6
Lifeliner 3
Scramble Junior
Scramble Junior
Posts: 195
Joined: 10 Feb 2007, 23:54
Subscriber Scramble: Lifeliner 3

Re: Nieuwe computer geschikt voor Photoshop gezocht

Post by Lifeliner 3 »

Ik heb zelf een aantal maanden geleden voor dezelfde keuze gestaan. Ik heb veel gehad aan de Best Buy Guide van tweakers.
In het voorjaar hadden ze een 'best buy guide' speciaal voor een fotografen-PC. Google maar op Best Buy Guide Tweakers Fotografen PC.

Als de keuze dus op een niet-Apple desktop systeem zou vallen, heb je aan genoemde Best Buy Guide een handig boodschappenlijstje.
Waarschijnlijk valt dit nog redelijk binnen het budget. Ook info over monitoren is daar wel op te vinden. Ik heb hun advies opgevolgd en heb er tot nu toe geen spijt van.
User avatar
sharpshooter
Scramble Junior
Scramble Junior
Posts: 155
Joined: 24 Sep 2003, 15:37

Re: Nieuwe computer geschikt voor Photoshop gezocht

Post by sharpshooter »

Bedankt allen! Ik heb de verhalen goed gelezen. Details opgezocht zoals bv die Dell XPS 8500 van pvdboomen en andere spullen die Johan aangaf. Ook het best buy Guide verhaal gevonden (maart editie) en bestudeerd. Het wordt dankzij jullie wel duidelijker. Ik besef dat ik eigenlijk een principe besluit moet gaan nemen. Pc of Mac...
Moeilijk vind ik. De meesten geven een iMac als beste keuze. De gegeven details over de pc's zijn me duidelijker. Ik zal als de kogel door de kerk is, hier wel melden welke ik gekocht heb.

Nogmaals bedankt voor jullie tijd en advies!

Groeten,
Peter
User avatar
Jeep
Posts: 18
Joined: 14 Oct 2006, 10:15
Subscriber Scramble: Jeep
Location: EHGG

Re: Nieuwe computer geschikt voor Photoshop gezocht

Post by Jeep »

Hierboven wordt nogal vaak een iMac aanbevolen maar dat zou ik niet doen. Weliswaar zijn iMac's mooie machines die voldoen aan je wensen en daar betaal je dan ook voor. Een gedeelte van de prijs wordt dan ook bepaald door het goede design van de iMac's MAAR als er iets aan de hand is met je Apple betaal je de hoofdprijs.

Apple heeft slechte garantievoorwaarden, ze zijn moeilijk te repareren door de constructie en behalve geheugenuitbreiding lastig te upgraden.

Een bekend A-merk PC zoals Dell of HP zou ik ook niet aanbevelen want die maken nogal eens gebruik van specifieke onderdelen die alleen voor dat merk geschikt zijn (voeding is vaak afwijkend).

Zelf zou ik kiezen voor een Terra computer, computers die in Duitsland geassembleerd worden uit standaard onderdelen met een SSD en 64-bits Windows. Dan kan je gebruik maken van minimaal 8GB geheugencapaciteit voor een snelle werking van Photoshop. Deze oplossing zou binnen je budget vallen.

Het restant van je budget zou ik gebruiken voor een goede back-up oplossing voor je foto's, bij voorkeur met een NAS (Netwerk Attached Storage) zodat je foto's altijd veilig zijn.
User avatar
Wildpicture
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 797
Joined: 06 Apr 2008, 13:57
Type of spotter: F5 Military
Location: Flevoland
Contact:

Re: Nieuwe computer geschikt voor Photoshop gezocht

Post by Wildpicture »

Inderdaad wordt hier nog al veel een Mac geadviseerd. Het zijn mooie computers maar je betaald ook een flink stuk voor het image. Zeg maar, om erbij te horen. Wil je een Mac heel specifiek uitbreiden of aanpassen, wordt het al snel duur of onmogelijk. Met een PC heb je in feite onbeperkt de mogelijkheid zelf je systeem samen te stellen. Het mooiste is als je dat zelf ook kunt doen. Bijna vier jaar geleden heb ik zelf een systeem samengesteld en ook zelf gebouwd, specifiek voor werken met Photoshop. Dat systeem is nog steeds héél erg snel. Als je dat niet zelf wilt doen, kun je dat ook door veel computerzaken laten doen. Dan heb je voor 2000 euro een ontzettend snel systeem dat wellicht niet het voor imago zo belangrijke Appel logo heeft, maar wel rondjes draait om een Mac.

Voor 2000 euro zou ik kiezen voor:
- Dell U2711 of U2713 (27" IPS scherm)
- Moederbord en processor i7 *
- Geheugen 32GB RAM
- 128GB SSD opstartschijf (voor windows en applicaties)
- 1TB of 2TB werkschijf
- 1TB of 2TB interne backup schijf
- Snelle stille video kaart *

* Je kunt kiezen voor een processor met ingebouwde grafische kaart. Als je optimaal gebruik wilt maken van de ondersteuning van de grafische processor in PS, kun je het beste een aparte grafische kaart nemen. Wil je ook (nieuwe) spelletjes spelen, is de sky de limit. Wil je vooral PS gebruiken, hebben zelfs goedkope kaarten méér dan genoeg power. Ik zou dan kiezen voor een kaart met passieve koeling (zonder aparte ventilator). Zo'n kaart heb je al voor rond de 50 euro.

Neem zoveel mogelijk RAM geheugen. Dat is op het moment echt spotgoedkoop. Het geheugen dat niet direct door de programma's gebruikt wordt , kun je bijvoorbeeld eenvoudig als RAM disk gebruiken. Die RAM disk gebruik je dan als disk cache voor PS. Dat is echt bloedsnel en zelfs héél veel sneller dan een SSD.

Kortom, wil je design en ben je bereid daar voor te betalen, kun je een Apple kiezen. Wil je de maximale performance kun je veel beter een Windows systeem in elkaar (laten) zetten.
User avatar
evhest
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1643
Joined: 04 Jul 2004, 16:37

Re: Nieuwe computer geschikt voor Photoshop gezocht

Post by evhest »

Om erbij te horen, wat een kortzichtige onzin....

Net zoals het onzin zou zijn om te zeggen dat Apple je alle gebruiksgemak biedt, waar Windows je aan de hand mee neemt.... terug naar het stenen tijdperk. Maar dat zeg ik dus wel.
Answers will be questioned.....
User avatar
attila.szabo
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 456
Joined: 15 Jan 2006, 10:25
Type of spotter: F2
Subscriber Scramble: ja
Location: The Netherlands

Re: Nieuwe computer geschikt voor Photoshop gezocht

Post by attila.szabo »

Hoi Peter,

Naast alle hardware advies, zou ik ook kijken naar je software, PS3 is al een aantal versies geüpgrade en de meest voorkomende zaken, naast de workflow win je enorm als je evt. besluit Lightroom 4 te nemen, zit Camera Raw versie 7 in die heel veel meer kan dan de voorgaande versies, straks heb je geüpdate hardware en haal je niet alles uit je plaatjes vanwege de software!

Just mine opinion...

Suc6 met je keuze van hard- als evt. software
Last edited by attila.szabo on 29 Oct 2012, 14:13, edited 1 time in total.
grtz. Attila the Hun.

Nikonian
Photo58nl
User avatar
Polecat
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 5048
Joined: 12 Jul 2007, 13:58
Type of spotter: Omnivore
Subscriber Scramble: Polecat
Location: The Middle East of The Netherlands

Re: Nieuwe computer geschikt voor Photoshop gezocht

Post by Polecat »

neem vooral geen apple, die zijn zo prettig om mee te werken dat je je vriendin er constant bij weg moet slaan/pesten... daarnaast hebben ze zo'n goede restwaarde dat je ze na 2 a 3 jaar voor een hele leuke prijs kunt verkopen en met een kleine bijbetaling weer een nieuwere snellere kunt kopen... (cynical mode off)
I have never drunk milk, and I never will . . . .
User avatar
nilsko
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1390
Joined: 06 Sep 2002, 14:53
Type of spotter: F2
Subscriber Scramble: No
Location: Doorn
Contact:

Re: Nieuwe computer geschikt voor Photoshop gezocht

Post by nilsko »

<offtopic>Ik zit ook het liefst elk half jaar vloekend en zwetend te ploeteren om een gaar Windows systeem weer te reanimeren om uiteindelijk na twee jaar een nieuw systeem te kopen. Vol wanhoop schreeuwend: IK WIL ER NIET BIJ HOREN!!
Voor de hogere prijs van een Apple, zit ik wel drie Wintel afschrijftermijnen al geramd met mijn huidige Maccie.. Het is maar net wat je wil. </offtopic>

ontopic: Voor fotobewerking zou ik in ieder geval kijken naar een SSD voor de snelheid en een IPS-scherm voor de beeldkwaliteit. Of dat nou een Mac mini, iMac , of Windows gebaseerd systeem is (je kan ook Windows op een Mac draaien als je dat echt zou willen of omdat je bijvoorbeeld wil thuiswerken en het urenschrijfsysteem van je baas/klant ondersteunt alleen maar IE ;-) )

Hell, zelfs Linux is tegenwoordig een alternatief..
User avatar
nilsko
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1390
Joined: 06 Sep 2002, 14:53
Type of spotter: F2
Subscriber Scramble: No
Location: Doorn
Contact:

Re: Nieuwe computer geschikt voor Photoshop gezocht

Post by nilsko »

Maareh sharpshooter.. Ben je er al uit? ;-)
Post Reply

Return to “Photography”