Deelen EHDL 2021

ImageImageLogs and news for those airports and airfields in The Netherlands not covered in the subforums.

Forum rules
ImageImage
Post Reply
Fred
Scramble Junior
Scramble Junior
Posts: 214
Joined: 26 Aug 2003, 21:55
Subscriber Scramble: Fred

Deelen EHDL 2021

Post by Fred »

June 2nd will see a change-of-command handover ceremony at Deelen with an air assault performed by the DHC. Also a C-130 is mentioned. Time: not known but p.m. is my guess.

‘Air assault’ oefening op vliegbasis Deelen

Op dinsdag 1 en woensdag 2 juni oefenen eenheden van 11 Luchtmobiele Brigade samen met de Koninklijke Luchtmacht op vliegbasis Deelen een ‘air assault’. Een air assault is één van de meest dynamische vormen van gezamenlijk optreden tussen land- en luchteenheden. Het is de meest intensieve manier van land-luchtoptreden en de specialiteit van de luchtmobiele brigade. De inzet vereist een combinatie van vuurkracht, snelheid en verrassingseffect.



<image004.jpg>Zodra de luchtmobiele brigade samenwerkt met het Defensie Helikopter Commando en het 336 squadron van de Koninklijke Luchtmacht, vormen ze de Air Manoeuvre Brigade. Een intensieve samenwerking die veelvuldig trainen vergt. Wereldwijd is de Air Manoeuvre Brigade binnen 20 dagen inzetbaar. Op beide dagen vinden vliegbewegingen plaats met helikopters en een C-130 transportvliegtuig boven en in de nabijheid van vliegbasis Deelen. Daarnaast zal brigadegeneraal Ron Smits tijdens de oefening op woensdag 2 juni het commando van 11 Luchtmobiele Brigade overdragen aan brigadegeneraal Cas Schreurs. Deze overdracht vindt plaats in besloten kring en met in achtneming van de geldende COVID-19 maatregelen.
f4phantom
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 957
Joined: 06 Jan 2013, 23:56

Re: Deelen EHDL 2021

Post by f4phantom »

1-6-21 and 2-6-21 the German farewell Huey 73+08 visited this event.
leonard van T
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 750
Joined: 18 Jun 2010, 17:58
Type of spotter: nummers (soms ook foto)
Subscriber Scramble: leonard van T
Location: Huizen

Re: Deelen EHDL 2021

Post by leonard van T »

from museum vliegbasis Deelen FB page;
De CH-53 komt 'op herhaling' naar Deelen
Van het Defensie Helikopter Commando ontvingen wij een vooraankondiging van extra vliegbewegingen in de omgeving van de vliegbasis Deelen. Van 29 november tot en met 3 december wordt er door het DHC geoefend in het vliegen met externe ladingen. Dit zijn routine-oefeningen waarbij terreinvoertuigen of netladingen onder een helikopter worden vastgemaakt en getransporteerd. Het bijzondere dit keer is dat er ook Duitse NH90’s en CH53 helikopters aan de oefeningen zullen deelnemen.
Duitse NH90 helikopters waren in de afgelopen jaren wel vaker vanaf Deelen actief. Dit komt voort uit het samenwerkingverband ‘Division Schnelle Kräfte’ (DSK) waar ook de Nederlandse militairen van 11 Luchtmobiele Brigade deel van uit maken. De NH90’s van de Heeresflieger behoren eveneens de DSK. Daarin tegen behoren de CH-53 helikopter sinds 2012 niet meer tot de Heeresflieger maar tot de Luftwaffe. Daarom zijn CH-53 helikopters nog maar zelden in Nederland te zien.
In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw was de CH-53 een regelmatige gast op Deelen. De vliegbasis Rheine-Bentlage lag iets ten oosten van Enschede en vanaf hier was Deelen maar een korte vlucht. Nu is Laupheim de thuisbasis van de CH-53 en dat is helemaal bij Ulm. Bovendien stonden de laatste toestellen stonden op de nominatie om te worden vervangen. Maar om reden van bezuinigingen werd de vervanging meermaals uitgesteld. En zo komt het dat de CH-53 weer ‘op herhaling’ mag naar de vliegbasis Deelen. Inmiddels zijn deze helikopters meer dan vijftig jaar in actieve dienst!
Leonard
Gerben Tornij
Scramble Newbie
Scramble Newbie
Posts: 41
Joined: 25 Apr 2007, 21:51
Subscriber Scramble: Gerben Tornij

Re: Deelen EHDL 2021

Post by Gerben Tornij »

UPDATE 29-11:
De Duitsers zijn helaas afgemeld voor de slingery vanwege COVID. Het zullen dus enkel onze eigen Nederlandse Cougar en Chinook helikopters zijn die de slingery uitvoeren.
Kuine
Scramble Junior
Scramble Junior
Posts: 211
Joined: 30 Jul 2014, 20:31

Re: Deelen EHDL 2021

Post by Kuine »

Jammer,had voor de Duitsers vrij genomen.
Post Reply

Return to “Spotting Netherlands”