Nuclear F-102s at Soesterberg (De Volkskrant)

ImageForum for news and discussions on miltary aviation matters.

Forum rules
Image
Post Reply
Belgaviation
Scramble Newbie
Scramble Newbie
Posts: 37
Joined: 05 Jan 2015, 00:47

Nuclear F-102s at Soesterberg (De Volkskrant)

Post by Belgaviation »

Nederland was tijdens de Koude Oorlog akkoord met de opslag van Amerikaanse kernwapens in Soesterberg, meldt de Volkskrant. Die wapens waren, anders dan bijvoorbeeld de nucleaire wapens op vliegbasis Volkel, enkel voor Amerikaans gebruik. Dat blijkt uit niet-eerder geopenbaarde geheime documenten uit de jaren 60 die door onderzoeker Cees Wiebes zijn gevonden.
Het is voor eerst dat er concrete aanwijzingen zijn dat de Amerikanen hun F-102 Delta Dagger, een onderscheppingsvliegtuig dat op Soesterberg stond, hadden voorzien van een raket met nucleaire lading. Vermoedens waren er al langer, vertellen militair historici. Op oude foto?s van Soesterberg en een geheime kaart was te zien dat direct naast de alarmhangar voor het F-102-vliegtuig een munitieopslagplaats was met dubbel hekwerk. "Algemeen werd dat gezien als indicatie voor de opslag van nucleair materiaal", zegt een militaire bron.
De ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken willen niet bevestigen dat er kernwapens in Soesterberg lagen. "Er bestaan NAVO-afspraken over wat publiekelijk kan worden meegedeeld over de kernwapentaken, inclusief die van Nederland." Die zijn beperkt tot de algemene mededeling dat er "Amerikaanse nucleaire wapens" op Europees grondgebied zijn. "Er kunnen geen mededelingen worden gedaan over aantallen en specifieke locaties. Overwegingen van veiligheid liggen hieraan ten grondslag."
User avatar
Stratofreighter
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 21816
Joined: 25 Jan 2006, 08:02
Location: Netherlands

Re: Nuclear F-102s at Soesterberg (De Volkskrant)

Post by Stratofreighter »

Airnieuws stopped, update FokkerNews.nl April-2024
User avatar
Alpha Kilo One
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 4427
Joined: 25 Apr 2005, 16:17
Type of spotter: F5
Subscriber Scramble: Jein 😉

Re: Nuclear F-102s at Soesterberg (De Volkskrant)

Post by Alpha Kilo One »

Natuurlijk verwacht, maar tóch was ik nog verrast......
"Nix bliev wie it es"
Post Reply

Return to “Military Aviation News”