Farewell Alouette Belgian Air Component

ImageImageForum for all helicopter related news, background and research.

Moderators: Jack, Copter

Forum rules
Image
Image
This forum is the successor of the former Dutch-copters mailgroup. It is run jointly by Dutch-copters and Scramble.
Post Reply
f4phantom
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 957
Joined: 06 Jan 2013, 23:56

Farewell Alouette Belgian Air Component

Post by f4phantom »

https://nl-nl.facebook.com/pages/catego ... 169370462/

Laatste vlucht van de Alouette III
Afscheid van een legendarisch toestel

Op donderdag 8 juli 2021 neemt de Belgische Luchtmacht de laatste twee helikopters van het type Alouette III uit dienst. Dat gebeurt op hun thuisbasis in Koksijde. Daarmee valt het doek over ruim 50 jaar operationele inzet.

Een derde toestel van de Alouette III-vloot bleef al in augustus vorig jaar definitief aan de grond. Dat toestel kreeg ondertussen zijn stek op de Campus Saffraanberg (Sint-Truiden) waar het fungeert als didactisch materieel bij de opleiding van toekomstige technici voor Defensie. De toestellen die nu vertrekken gaan deel uitmaken van de museumcollectie van het War Heritage Institute Museum. Eén toestel zal tentoongesteld worden in Beauvechain. Het andere gaat naar het museumdepot in Landen.

De Alouette III helikopters kunnen bogen op een indrukwekkende staat van dienst. Ze scheepten sinds hun ingebruikname in 1971 regelmatig in aan boord van de commando- en logistieke steunschepen van de Marine voor het vervullen van ondersteunende logistieke en tactische missies. Later volgden ook inschepingen op de multifunctionele fregatten, zoals tijdens anti-piraterijmissies in de Hoorn van Afrika. Ze namen, gestationeerd aan boord van Nederlandse marineschepen, ook succesvol deel aan verschillende counter-drugoperaties in de Caraïben. Daarnaast voerden deze helikopters ook reddingsoperaties en medische evacuaties uit en namen ze deel aan anti-pollutie opdrachten boven de Noordzee.

De Marine nam op 25 juni in Zeebrugge de BNS GODETIA, waarmee deze helikopters vaak een tandem vormden, uit de vaart. Eén van de helikopters was tot dan ingescheept tijdens de laatste operationele opdracht van het commandoschip.

Noot aan de redacties

De media worden op 8 juli uitgenodigd op de vliegbasis van Koksijde voor het vertrek van de helikopters. Ze kunnen er de laatste piloten en technici te ontmoeten. Voor het vertrek is er een korte mogelijkheid tot interviews. (de vliegtuigen keren na opstijgen niet meer terug naar Koksijde.)
Dit evenement staat open voor de nationale, de regionale en gespecialiseerde luchtvaartmedia. Om organisatorische en sanitaire redenen geldt voor de gespecialiseerde media de regel: maximaal één journalist en één fotograaf per medium.

Programma:
8u30: De pers kan het vliegveld betreden via poort ‘5’ aan de ‘Ten Bogaerdelaan’. Deze zal herkenbaar zijn aan ‘Belgian Air Force’-vaandels.

9u.00: Briefing aan de media in loods D-31 waar de Zomerexpo van de Luchtmacht staat opgesteld

9u30: Mogelijkheid tot interviews bij de toestellen

10u15: Start klaarmaken van de machines

10u30: Opstarten van de helikopters, opstijgen gevolgd door enkele farewell-overvluchten

Na overvluchten Einde persevent
User avatar
Stratofreighter
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 21816
Joined: 25 Jan 2006, 08:02
Location: Netherlands

Re: Farewell Alouette Belgian Air Component

Post by Stratofreighter »

Video of the last formation over Koksijde, base and Veurne:
https://www.facebook.com/78026476215723 ... 6809904826
Last flight on board M02
Airnieuws stopped, update FokkerNews.nl April-2024
Post Reply