Nieuwe Herculessen krijgen naam

ImageImageForum for movements and news on Eindhoven airbase and airport.

Moderator: gatso76

Forum rules
ImageImage
Post Reply
User avatar
Henk Voortwijs
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 3590
Joined: 13 Jan 2004, 20:56
Type of spotter: Radio monitoring
Subscriber Scramble: Henk Voortwijs
Location: Vogelwaarde, The Netherlands
Contact:

Nieuwe Herculessen krijgen naam

Post by Henk Voortwijs »

De namen van de twee 'nieuwe' C-130 Hercules transportvliegtuigen van de Koninklijke Luchmacht zijn vrijdag (19 november) op vliegbasis Eindhoven onthuld. Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Jac Jansen nam deze actie samen met nabestaanden van de naamgevers voor zijn rekening. De G-781 heet nu officieel de 'Bob van der Stok', de G-988 'Willem den Toom'. Het 336 Squadron telt vier C-130's.
Een naamgevingceremonie is bij de KLu alleen voorbehouden aan de grote 'vastvleugelige' toestellen. Met een eigen naam kan het vliegende materieel zich duidelijk onderscheiden binnen haar missies, vindt Defensie. Daarnaast is het bedoeld als een blijk van waardering en erkentelijkheid.
Beide 'Herculessen' zijn vernoemd naar luchtmachters van naam en faam. Bob van der Stok (1915-1993) onderscheidde zich in de Tweede Wereldoorlog als jachtvlieger, zowel bij de 'Luchtvaartafdeeling' als bij de Britse Royal Air Force. Voor zijn optreden ontving hij de Bronzen Leeuw, het Bronzen Kruis en tweemaal het Vliegerkruis. In zijn ruim 30-jarige militaire carrière vervulde Willem den Toom (1911-1998) vele functies. Hij behoort tot de belangrijkste opbouwers van de naoorlogse luchtmacht.
Den Toom vervulde als eerste de functie van staatssecretaris van Defensie, speciaal belast met de Koninklijke Luchtmacht (1963-1965). In het Kabinet De Jong (1967-1971) was hij minister van Defensie.
Directe nabestaanden van zowel Van der Stok als Den Toom woonden de naamgeving van de twee nieuwe C-130's bij. "Een mooi, maar ook emotioneel moment", vond Arjen den Toom. De zoon van de oud-minister was zichtbaar ontroerd door de plechtigheid. "Onze vader stond op met de luchtmacht en ging ermee naar bed."

http://www.luchtvaartnieuws.nl/news/?ID=37100
UBC760XLT;UBC780XLT;UBC3500XLT;UBC9000XLT;SANGEAN/ATS-909X
aviodromefriend
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 3518
Joined: 03 Dec 2006, 22:10
Type of spotter: zo snel afgekeurd, ik kreeg geen kans S5 te worden
Location: Airshows, EHKD, Where HAT eh took me

Re: Nieuwe Herculessen krijgen naam

Post by aviodromefriend »

Bronzen Leeuw, Bronzen Kruis, 2* Vliegerkruis. Absoluut iets om trots op te zijn als je daarmee bent onderscheiden, maar ik dacht dat voortleven als naam van een van de transporttoestellen was voorbehouden aan dragers van de Militaire Willemsorde?
De Zamboni heeft kramp in zijn achterwiel
Jan Maarten Smeets, Heerenveen 31 oktober 2009
User avatar
Hans
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 4047
Joined: 24 Aug 2002, 11:07
Type of spotter: S5 - Military & Civil
Subscriber Scramble: Yep
Location: The Net
Contact:

Re: Nieuwe Herculessen krijgen naam

Post by Hans »

Hoi,

Misschien zijn er wel geen dragers van de MWO meer die iets betekend hebben binnen de militaire luchtvaart en welke nog niet eerder al geëerd zijn met zo'n naamgeving? Ik roep ook maar wat hoor ;-)

Hans
Post Reply