Spotters(mis)gedrag

ImageSocial talk, maar dan in het Nederlands. Dit is de opvolger van het Praethuis uit het BBS tijdperk. Tagline verplicht !

Forum rules
Image
User avatar
Richard from Rotterdam
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 2653
Joined: 09 Aug 2004, 12:38

Re: Spotters(mis)gedrag

Post by Richard from Rotterdam »

Het lullige van verkeerd gedrag is dat de "goeden" vaak over één kam worden geschoren met de kwaden door de autoriteiten (de lui die je met rust laten of wegsturen). Zeker bij open velden als in Zwitserland kan dat op een gegeven moment tegen alle spotters werken, als iedereen dan maar wordt weggestuurd van de "legale" spot-locaties.

Dat heb ik zelf een jaar of twee geleden op Ramstein meegemaakt nadat blijkbaar spotters lege blikjes en sigarettenpakjes hadden achtergelaten tussen de struiken bij jonge aanplant (de boswachter verzocht vriendelijk doch dringend te vertrekken).

Ook bij Alpnach in Zwitserland een dergelijk verhaal in 2009.

Jaren geleden meegemaakt bij Yeovilton (D-Day herdenking in 1994) dat spotters werden tegengewerkt nadat in de vroege ochtend een aantal Nederlanders over de hekken waren geklommen. Eind jaren '90 in Ohio bij de Army National Guard erg onplezierig ontvangen bij een van tevoren geregeld bezoek, nadat de week ervoor een aantal Nederlanders tegen de afspraken in alle helikopters in een onderhoudshangaar hadden onderworpen aan een minutieus constructienummeronderzoek. Toegang tot die hangaar werd derhalve geweigerd.
User avatar
evhest
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1643
Joined: 04 Jul 2004, 16:37

Re: Spotters(mis)gedrag

Post by evhest »

D'r was laatst toch dat akkefietje op Osan, waar geen Nederlanders welkom waren op de show na eerdere problemen?

Anyhoe, ik denk dat onze naam deels terecht is, maar laten we niet doordraaien. Ik heb andere nationaliteiten toch ook wel eens raar zien doen.
Answers will be questioned.....
User avatar
ehusmann
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 6077
Joined: 03 Aug 2005, 14:34
Location: Loures, Portugal

Re: Spotters(mis)gedrag

Post by ehusmann »

Flyboy wrote:In grote lijnen wel mee eens, maar je kunt je afvragen of je hier niet doorschiet in tollerantie. Een oud beproefd systeem van sociale controle hoort ook bij het fenomeen van rechtspraak. Wij zijn nu zover van de oorsprong gekomen dat je twee mensen die op heterdaad een juwelier neerschieten toch weer met een steerpje over de ogen in beeld komen omdat ze niet (juridisch) schuldig bevonden zijn. Vroeger had je bij een heterdaad geen tonnen bewijslast meer nodig: de situatie was duidelijk. Ook binnen sportploegen ken je zo'n fenomeen. Jij maakt het lastig voor de ploeg, de ploeg voedt jou dan op. Gelukkig is er altijd een trainer die de baas is, maar in de competitie lig je wel achter. Zo is het ook bij ons spotters. Je mag dus iemand best aanspreken over zijn gedrag. En je mag er ook best over praten in de kantine (of hier dus...)
Het niet gebruiken van een schandpaal heeft niets te maken met doorschieten in tolerantie. Dat zou betekenen dat we met z'n allen zeggen 'het maakt niet uit' en dat doe ik volgens mij niet. Alleen is het verschil tussen mijn mening en die van mensen die wel de schandpaal willen instellen, dat ik vind dat iemand onschuldig is tot de schuld bewezen is. Een van de belangrijkste principes van een rechtstaat. Hoe kan jij verdedigen dat je hier een foto met een belastende tekst eronder plaats terwijl je niet weet of die persoon ook wel degelijk in overtreding was? Wie weet had hij toevallig wel toestemming? Het weer zuiveren van je naam is een stuk lastiger, maar degene die de foto plaatst heeft daar natuurlijk geen boodschap meer aan.

Het erover praten overigens, is geen probleem. Zolang je mensen niet bij name noemt of anderszins duidelijk maakt wie het was. Want dan kom je alweer terecht bij het schandpaal principe.

Erwin
Image
Crouze
Scramble Junior
Scramble Junior
Posts: 159
Joined: 18 Dec 2003, 15:52
Type of spotter: S5 once...
Subscriber Scramble: Crouze
Location: Best
Contact:

Re: Spotters(mis)gedrag

Post by Crouze »

Tsja...
evhest wrote:D'r was laatst toch dat akkefietje op Osan, waar geen Nederlanders welkom waren op de show na eerdere problemen?
Die "eerdere problemen" zijn nooit opgehelderd, ik heb ter plekke met elke Nederlandse spotter gesproken die op dat moment in Zuid-Korea was en niemand had ook maar iets wat op "problemen" leek meegemaakt. Ik ken die personen ook goed genoeg om te weten dat daarmee de waarheid werd verteld.

Waarschijnlijk is de achterdocht bij de Zuid-Koreaanse autoriteiten ontstaan door Nederlandse spotters die langs officiële weg hebben geprobeerd basisbezoeken te regelen. Dit "ongebruikelijk gedrag" heeft wat alarmbellen doen afgaan op een hoofdkwartier, de Amerikanen hebben daar lucht van gekregen en hebben zelf de draconische maatregel genomen om "uit veiligheids-overwegingen" gewoon iedereen met een Nederlands paspoort te weigeren. De enkele niet-Nederlandse spotters werden wel gewoon toegelaten.

Begrijp mij goed, ik kan alleen maar toejuichen als spotters via de officiële kanalen bezoeken kunnen regelen, en respect als het ook echt (al is het maar ten dele) lukt in een "lastig" land zoals Zuid-Korea. Een beetje in het licht van eerdere discussies is het echter wel typisch om te moeten constateren dat er waarschijnlijk niets aan de hand was geweest als iedereen zich NIET aan de regels van het betreffende land had gehouden (lees: was gaan spotten zonder vooraankondiging)... :wink:


Groeten,
Marco
User avatar
Flyboy
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 2705
Joined: 14 Sep 2006, 09:39
Type of spotter: F4
Subscriber Scramble: Flyboy
Location: Hillywood
Contact:

Re: Spotters(mis)gedrag

Post by Flyboy »

ehusmann wrote: Hoe kan jij verdedigen dat je hier een foto met een belastende tekst eronder plaats terwijl je niet weet of die persoon ook wel degelijk in overtreding was?
Ik heb het dan ook duidelijk over een heterdaadje, ik onderschrijf je mening over foutief beschuldigen.
User avatar
ehusmann
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 6077
Joined: 03 Aug 2005, 14:34
Location: Loures, Portugal

Re: Spotters(mis)gedrag

Post by ehusmann »

Zelfs met een heterdaadje ben ik het niet volledig met je eens. Ik ben het alleen met je eens als de beelden (bijvoorbeeld, kan ook naam of adres of zo zijn) worden vrijgegeven door de instanties. Dus door de politie, rechtercommisaris of dergelijke functies. Zij kunnen namelijk op grond van de wet bepalen of het op heterdaad was en of er wel een overtreding was. Wij gewone stervelingen hebben zelden alle info en kunnen dus zelden beslissen of het wel allemaal echt en op heterdaad was.

Erwin
Image
User avatar
P.Terlouw
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 943
Joined: 12 Aug 2006, 11:22
Subscriber Scramble: P.Terlouw
Location: Soesterberg
Contact:

Re: Spotters(mis)gedrag

Post by P.Terlouw »

Alle discussies ten spijt blijft de basisregel heel eenvoudig. Je bent te gast in een ander land en je hebt hun regels te respecteren. Een hek, gesloten deur, slagboom, bord of van mijn part een lijntje over de grond, je respecteerd de regels. Dit respect doe je niet voor je medespotters maar voor het land of plaats waar je op dat moment te gast bent.

Just mijn 2 cents.
jetfuelstarter
Scramble Newbie
Scramble Newbie
Posts: 47
Joined: 24 Oct 2004, 14:48
Location: ehwo

Re: Spotters(mis)gedrag

Post by jetfuelstarter »

uiteraard moet je je houden aan de regels en aanwijzingen van de gastheren. Maar bij grote groepen mensen zijn er altijd wel een paar die een stapje verder gaan dan de rest. Misschien een soort egoisme die je overal ziet. Maar het kan ook zijn dat je je op dat moment (in de opwinding van het moment) niet realiseert dat je fout bezig bent.
Op open dagen zie je ook grote groepen die 's morgens vroeg al een meter of 20 in beslag nemen langs het hek met trappen, stoelen en koelboxen ,toch? Maar,een voorbeeld als gewetensvraag nu.
Tijdens een basis bezoek moet men achter een hek blijven en niet naast het hek, dus op het gras. Achter het hek is maar plaats voor 10 man naast elkaar en de groep bestaat uit 15 man. Er komt een kist aan die nog niemand op de foto heeft. Wie van ons blijft er netjes achter het hek met kans op een ereplaats en ook kans op een foto met achterhoofd en wie zet er een stap in het gras (wat dus niet mag)?

Willem (kan makkelijk praten met 2m lengte)
User avatar
RobertMB
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 885
Joined: 28 Aug 2004, 12:44
Subscriber Scramble: RobertMB
Location: Groningen

Re: Spotters(mis)gedrag

Post by RobertMB »

De oplossing: 5 naast elkaar onder het hek (door), 5 tussen het hek (door) en 5 boven het hek ! (FOTOFRAFEREN bedoel ik !!!) :mrgreen:

De aanduiding voor- achter- en naast hek is nogal en ruim begrip.... Ligt er aan vanuit welk standpunt je het -letterlijk en figuurlijk- bekijkt.... :roll:

En aan de lui met trappen, koelboxen, tuinstoelen, parasols, gettoblasters en andere onvriendelijke obstakels: graag jullie rotzooi ACHTER de fotografen opstellen ! :evil:

Grtjs Robert
boonens
Scramble Junior
Scramble Junior
Posts: 161
Joined: 20 Nov 2005, 15:28

Re: Spotters(mis)gedrag

Post by boonens »

jetfuelstarter wrote:Maar bij grote groepen mensen zijn er altijd wel een paar die een stapje verder gaan dan de rest. Misschien een soort egoisme die je overal ziet. Maar het kan ook zijn dat je je op dat moment (in de opwinding van het moment) niet realiseert dat je fout bezig bent. Op open dagen zie je ook grote groepen die 's morgens vroeg al een meter of 20 in beslag nemen langs het hek met trappen, stoelen en koelboxen ,toch?
Dus al die mensen die tijdens de open dagen 's ochtends al vroeg op een stoeltje aan het hek gaan zitten en een koelbox mee hebben zijn egoïsten? Ik zou juist zeggen dat het egoïstisch is om te denken dat je net zoveel recht hebt op een plek aan het hek als iemand die hiervoor speciaal een paar uur eerder zijn/haar bed voor uitgekomen is... En dat je fout bezig bent wanneer je, als dat plekje aan het hek je echt zoveel waard is, je er kennelijk niet de offers voor wilt maken om er op tijd bij te zijn.

Overigens begrijp ik sowieso niet wat je als 'fotograaf' tijdens de open dagen aan het hek te zoeken hebt, maar dit terzijde :mrgreen:
User avatar
cHabu
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 5524
Joined: 22 Jan 2005, 20:49
Subscriber Scramble: cHabu
Location: Alkmaar / Wijchen
Contact:

Re: Spotters(mis)gedrag

Post by cHabu »

boonens wrote:Dus al die mensen die tijdens de open dagen 's ochtends al vroeg op een stoeltje aan het hek gaan zitten en een koelbox mee hebben zijn egoïsten?
Persoonlijk heb ik meer moeite met personen op trappen die tegen de afzetting aan gaan staan, maar dat is een andere discussie denk ik.
Image

=> Sync your files online and across computers with Dropbox. (2GB account is free!)

Only when you can share knowledge, can you enjoy knowledge !
aviodromefriend
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 3518
Joined: 03 Dec 2006, 22:10
Type of spotter: zo snel afgekeurd, ik kreeg geen kans S5 te worden
Location: Airshows, EHKD, Where HAT eh took me

Re: Spotters(mis)gedrag

Post by aviodromefriend »

Crouze wrote:Tsja...
evhest wrote:D'r was laatst toch dat akkefietje op Osan, waar geen Nederlanders welkom waren op de show na eerdere problemen?
Die "eerdere problemen" zijn nooit opgehelderd, ik heb ter plekke met elke Nederlandse spotter gesproken die op dat moment in Zuid-Korea was en niemand had ook maar iets wat op "problemen" leek meegemaakt. Ik ken die personen ook goed genoeg om te weten dat daarmee de waarheid werd verteld.
Ik heb op een van de fora later gelezen dat het probleem ging om een groep die zich vlak voor het evenement in Korea wederrechtelijk toegang had verschaft tot een basis in de VS. Hierop zouden de Yanks zijn aangeslagen (in de betekenis van een hond die gaat blaffen) en de Koreanen hebben "overtuigd" dat het beter was Nederlanders als nationaliteit op de zwarte lijst te zetten.
De Zamboni heeft kramp in zijn achterwiel
Jan Maarten Smeets, Heerenveen 31 oktober 2009
User avatar
CBR
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1306
Joined: 28 Jul 2010, 12:54
Subscriber Scramble: Ja
Location: omgeving EHGR & EHWO

Re: Spotters(mis)gedrag

Post by CBR »

evhest wrote:D'r was laatst toch dat akkefietje op Osan, waar geen Nederlanders welkom waren op de show na eerdere problemen?

Die "eerdere problemen" zijn nooit opgehelderd, ik heb ter plekke met elke Nederlandse spotter gesproken die op dat moment in Zuid-Korea was en niemand had ook maar iets wat op "problemen" leek meegemaakt. Ik ken die personen ook goed genoeg om te weten dat daarmee de waarheid werd verteld.

Ik heb op een van de fora later gelezen dat het probleem ging om een groep die zich vlak voor het evenement in Korea wederrechtelijk toegang had verschaft tot een basis in de VS. Hierop zouden de Yanks zijn aangeslagen (in de betekenis van een hond die gaat blaffen) en de Koreanen hebben "overtuigd" dat het beter was Nederlanders als nationaliteit op de zwarte lijst te zetten.
Vreemd verhaal ... men besluit een voorbeeld te stellen op een VS veld in Korea ten gevolge van een eerder incident in de VS?. En ondertussen zijn er vele Nederlanders op afgelopen maanden zonder problemen op VS velden geweest. Nee dat gaat er bij mij niet in ... :?
aviodromefriend
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 3518
Joined: 03 Dec 2006, 22:10
Type of spotter: zo snel afgekeurd, ik kreeg geen kans S5 te worden
Location: Airshows, EHKD, Where HAT eh took me

Re: Spotters(mis)gedrag

Post by aviodromefriend »

CBR wrote:Vreemd verhaal ... men besluit een voorbeeld te stellen op een VS veld in Korea ten gevolge van een eerder incident in de VS?. En ondertussen zijn er vele Nederlanders op afgelopen maanden zonder problemen op VS velden geweest. Nee dat gaat er bij mij niet in ... :?
Je moet de tijdlijn even goed in de gaten houden. Het incident in de VS was hooguit een week voor de show in Osan. Inmiddels zijn we alweer maanden na de show in Osan. Alle tijd om de zaken weer te laten normaliseren op wat voor manier dan ook.
De Zamboni heeft kramp in zijn achterwiel
Jan Maarten Smeets, Heerenveen 31 oktober 2009
User avatar
Stefan
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 5443
Joined: 18 Sep 2002, 12:56
Subscriber Scramble: Stefan
Contact:

Re: Spotters(mis)gedrag

Post by Stefan »

aviodromefriend wrote:
CBR wrote:Vreemd verhaal ... men besluit een voorbeeld te stellen op een VS veld in Korea ten gevolge van een eerder incident in de VS?. En ondertussen zijn er vele Nederlanders op afgelopen maanden zonder problemen op VS velden geweest. Nee dat gaat er bij mij niet in ... :?
Je moet de tijdlijn even goed in de gaten houden. Het incident in de VS was hooguit een week voor de show in Osan. Inmiddels zijn we alweer maanden na de show in Osan. Alle tijd om de zaken weer te laten normaliseren op wat voor manier dan ook.
Ik ben er redelijk van overtuigd dat dat verhaal kant noch wal raakt... kun je de quotes of bronnen boven water halen?

Groeten,
Stefan
Post Reply

Return to “'t Praethuys”