W&R vs. Warbird

ImageImageHere you will find messages from the Scramble Administration and Editorial Team. Please read them! You can also leave any comments or suggestions about this Message Board, the Scramble website or the magazine.

Forum rules
ImageImage
Post Reply
User avatar
EHAM
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 3311
Joined: 30 Apr 2005, 21:32
Type of spotter: F2
Subscriber Scramble Magazine: ja
Location: Hoofddorp
Contact:

W&R vs. Warbird

Post by EHAM »

Ik ben eigenlijk wel benieuwd welke definitie Scramble hanteert voor het onderscheid tussen W&R en warbirds. Een voorbeeld: in de W&R-sectie van Scramble 482 las ik dat de Catalina PH-PBY naar de VS is gevlogen. Dit lijkt mij meer passen bij de warbirds-sectie (die in dat nummer overigens ontbreekt, maar dat doet er verder niet toe) dan de W&R-sectie. Idem voor het item over de twee L-21s die een mid-air-collision hadden.
De meest voor de hand liggende indeling is volgens mij:

*Warbird: luchtwaardig (ex-mil en als zodanig herkenbaar)
*W&R: niet-luchtwaardig, ook niet in de nabije toekomst (preserved, instructional airframe, stored, missende onderdelen, etc. Kan zowel ex-mil als civ zijn. Kisten in regulier onderhoud vallen hier dus buiten).

Uiteraard kan een vliegtuig van de ene naar de andere categorie overgaan: een W&R die op een gegeven moment wordt opgeknapt kan een warbird worden en een warbird die om wat voor reden niet meer vliegt/gaat vliegen kan een W&R worden.
Hoe kijkt Scramble (en andere spotters) hier tegenaan?

Met vriendelijke groet,
Last edited by EHAM on 11 Aug 2019, 15:18, edited 2 times in total.
Joost de Wit
Image
User avatar
Flyboy
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 2586
Joined: 14 Sep 2006, 09:39
Type of spotter: F4
Subscriber Scramble Magazine: Yes
Location: Hillywood
Contact:

Re: W&R vs. Warbird

Post by Flyboy »

**hier volgt een mening**
W&R zijn per definitie vloogtuigen
Warbirds zijn militaire vliegtuigen die niet meer in actieve dienst zijn, maar wel als zodanig herkenbaar. Een ex-militair toestel in civiele uitdossing is voor mij precies dat: civiel, ex-mil. Hier is dus ook een grijs gebied...

Overigens zie ik een verschil bij W&R (online) en EMOOS. Om de civiele planes-on-poles een plek te geven zou ik die onder W&R schuiven.
Post Reply