Vervanging F-16's

ImageSocial talk, maar dan in het Nederlands. Dit is de opvolger van het Praethuis uit het BBS tijdperk. Tagline verplicht !

Forum rules
Image
Post Reply
User avatar
Herbertvh
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 385
Joined: 06 Sep 2002, 00:02
Contact:

Re: Vervanging F-16's

Post by Herbertvh »

De degens worden geslepen en gekruist: Saab doet ultieme poging om de Gripen te slijten

Ik heb de tekst niet overgenomen vanwege copyright, maar zie: http://www.nu.nl/algemeen/1950278/saab- ... ijten.html.
Enjoy!
User avatar
Thermal
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 2035
Joined: 28 May 2003, 15:35
Type of spotter: F5
Location: Oxford (UK) & Utrecht (NL)

Re: Vervanging F-16's

Post by Thermal »

Ze strijden en al verloren strijd die Zweden. Respect voor hun doorzettingsvermogen.

De JSF komt er echt wel. We willen immers niet de Amerikanen boos maken.
I always say a boy can learn more at an airport than at any school.
- Homer J Simpson -
User avatar
Polecat
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 5048
Joined: 12 Jul 2007, 13:58
Type of spotter: Omnivore
Subscriber Scramble: Polecat
Location: The Middle East of The Netherlands

Re: Vervanging F-16's

Post by Polecat »

ehusmann wrote:Op zich natuurlijk wel, mits je ervanuit kan gaan dat zo´n keuze gemaakt wordt op basis van daadwerkelijke eisen van de luchtmacht en kwaliteiten van de toestellen. Het moment dat er persoonlijke belangen een rol kunnen gaan spelen, is het niet meer zo logisch. En het verleden in binnen- en buitenland heeft wel uitgewezen dat dat zeker niet altijd het geval is.....
Erwin
Klopt, maar qua "binnenland" kan ik me hooguit de Fokker 60's herinneren die hoofdzakelijk om politieke redenen zijn aangeschaft en in iets mindere mate de Breguet Atlantic.... Voor de rest hebben we volgens mij niet zo'n slecht aanschafbeleid hier... (zo zijn we mooi op tijd uit Tornado gestapt terwijl we het zelf bijna geinitieerd hebben)
Toen we de F-16 kochten was die nog een fabrikaat van General Dynamics. De naam Lockheed wordt daar pas sinds de jaren 90 op geplakt, door sommigen.
feitelijk klopt dat natuurlijk ja, nog een reden waarom het onzin is dat we alles maar van Lockheed kopen dus...
Daar zullen een heleboel werknemers van SAAB blij mee zijn dit te lezen. Jij geeft ze dus hier en nu de garantie dat SAAB over 6 jaar nog auto's bouwt. Niet iedereen is daar op dit moment van overtuigd.
is listig ja, maar denk wel dat die kans groter is dan dat ze nog vliegtuigen bouwen...

De JSF komt er echt wel. We willen immers niet de Amerikanen boos maken.
nee exact..en daarom kopen we cougars ipv blackhawks en NH-90's ipv seahawks.. pfff
Is het nou écht zo gek dat we een -zoals veel landen- een deel van onze defensiespullen kopen bij wereldwijd (een van) de grootste producenten/handelspartners???
I have never drunk milk, and I never will . . . .
User avatar
Rockville
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1648
Joined: 24 Nov 2007, 00:38

Re: Vervanging F-16's

Post by Rockville »

Kritiek Rekenkamer op evaluatie JSF-vergelijking

DEN HAAG - De Algemene Rekenkamer levert kritiek op de manier waarop de auditdiensten van de ministeries van Defensie en Economische Zaken de vergelijking hebben beoordeeld tussen drie gevechtsvliegtuigen die in de race zijn om de F-16 op te volgen.

De Rekenkamer heeft deze 'observaties' vrijdag in een kritische brief naar buiten gebracht.
De prestaties en andere gegevens over de JSF/F-35, de Advanced F-16 en de Saab Gripen NG werden naast elkaar gelegd door Defensie, TNO en het Nationaal Ruimtevaartlaboratorium (NRL).

Kritiek
RAND Europe moest controleren of dit proces goed was gegaan en de auditdiensten moesten daarna kijken of dit alles op onbevooroordeelde en transparante wijze was gedaan.

Maar volgens de Rekenkamer gaan de auditdiensten niet diep genoeg op enkele belangrijke aspecten in.
Wat de rekenmeesters betreft kon staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) op basis van deze informatie niet de conclusie trekken dat de JSF het beste gevechtsvliegtuig is dat kan voldoen aan de Nederlandse eisen. De Vries is het helemaal niet eens met de kritiek.

© ANP Uitgegeven: 17 april 2009 20:40
User avatar
Rockville
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1648
Joined: 24 Nov 2007, 00:38

Re: Vervanging F-16's

Post by Rockville »

Van Velzen maakt JSF-handboek voor PvdA-ers

SP-Kamerlid Krista van Velzen heeft een handboek gemaakt voor PvdA-ers die twijfelen over de aanschaf van de JSF. In het handboek worden kritische uitspraken van PvdA-ers over de aankoop van de JSF op een rij gezet. Van Velzen: “De SP wil de PvdA een handje helpen bij het maken van de juiste keuze. Mijn advies aan de PvdA-fractie; houd je aan je verkiezingsbelofte!”
Volgende week debatteert de Tweede Kamer over de aanschaf van de eerste twee JSF-toestellen. In totaal wil de regering er 85 kopen. Dat kost inmiddels al meer dan 6 miljard euro. De fervente vóórstanders van de grootste wapenorder aller tijden zijn in de politiek in de minderheid. Maar dat geldt ook de fervente tegenstanders. De doorslaggevende stem is in handen van de partij die wel veel kritische vragen stelt, maar nog geen duidelijk standpunt heeft: de PvdA.
Eerder was de PvdA wel duidelijk. De Tweede Kamerfractie stemde tegen deelname aan de ontwikkeling van de JSF. Door de val van het Kabinet Kok en de opkomst van de LPF ging Nederlandse deelname toch door. De PvdA bleef tegen. Het verkiezingsprogramma van 2006 was bijzonder helder: ‘Nederland stapt uit het JSF project’. De PvdA maakte er zelfs een flitsend verkiezingsfilmpje over.
Nu het erop aan komt is het standpunt van de PvdA echter volstrekt onduidelijk. Van Velzen: "Iedereen wacht tot de PvdA eens de knoop doorhakt. Er wordt gesuggereerd dat het besluit in de achterkamers van de coalitie zal vallen. Het definitieve besluit tot aanschaf zou de PvdA willen uitstellen. Maar in ruil daarvoor zou dan, in plaats van twee testtoestellen, één testtoestel worden aangeschaft. Maar zoals ook coalitiepartner ChristenUnie eerder aangaf: Als je kiest voor een testtoestel, heb je al een definitieve keuze gemaakt."

SP, 17-04-2009
aviodromefriend
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 3519
Joined: 03 Dec 2006, 22:10
Type of spotter: zo snel afgekeurd, ik kreeg geen kans S5 te worden
Location: Airshows, EHKD, Where HAT eh took me

Re: Vervanging F-16's

Post by aviodromefriend »

Heb ik het nou mis...

Volgens mij zegt de Rekenkamer dat een eerdere conceptbrief is aangepast naar aanleiding van de brief van de ministeries, waarna degene waar Rockville naar verwijst het eindresultaat is, wat naar de kamer is gegaan, c.q. de brief van Defensie was er eerder, daarna kwam pas de rekenkamer.

Als je ook naar de data kijkt: Rekenkamer gedateerd 17 april,
Defensie op 15 april en de bijlage van EZ op 8 april. De reactie van het kabinet is dus in het stuk van de Rekenkamer meegenomen, en daarna kwamen ze tot hun kritiek.
De Zamboni heeft kramp in zijn achterwiel
Jan Maarten Smeets, Heerenveen 31 oktober 2009
User avatar
Rockville
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1648
Joined: 24 Nov 2007, 00:38

Re: Vervanging F-16's

Post by Rockville »

Eerste JSF-testtoestel kost 110 miljoen euro

AMSTERDAM - Het eerste testtoestel van de Joint Strike Fighter (JSF) kost 109,9 miljoen euro. Hiermee blijft de prijs binnen de ramingen.

Dat schrijft staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (CDA) maandag aan de Tweede Kamer. Zijn brief komt twee dagen voor het debat waarbij de Tweede Kamer groen licht moet geven voor de aanschaf van twee testtoestellen.
Over de precieze prijs van de testtoestellen van de F-35, zoals de JSF officieel heet, bestond lange tijd onduidelijkheid. Voor de coalitiepartijen ChristenUnie en PvdA is duidelijkheid over de prijs een belangrijke voorwaarde om woensdag te kunnen instemmen met de aanschaf.

Contract
De Vries informeerde de Kamer eind februari al vertrouwelijk over de prijs van het eerste testtoestel, die toen nog een half miljoen hoger uitviel. De 109,9 miljoen gaat uit van het prijspeil van 2007, omgerekend naar 2008 gaat het om 113,2 miljoen.
Voordat het contract met de Amerikaanse fabrikant Lockheed Martin kan worden getekend, moeten nog 'enkele details' met betrekking tot de motor van het vliegtuig worden geregeld, schrijft de bewindsman verder. Maar dit is niet van invloed op de prijs, aldus De Vries.

Handtekening
Over de prijs van het tweede testtoestel schrijft de staatssecretaris niets, maar dat toestel wordt ook pas volgend jaar besteld. De Vries zet op uiterlijk 1 mei alleen zijn handtekening onder het contract voor het eerste testtoestel.

© Novum Uitgegeven:20 april 2009 12:21
User avatar
Tom Tiger
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 608
Joined: 28 Jul 2006, 08:18
Type of spotter: F5
Subscriber Scramble: tom tiger
Location: Netherlands, NH, Zaandam
Contact:

Re: Vervanging F-16's

Post by Tom Tiger »

http://www.jsfnieuws.nl/" onclick="window.open(this.href);return false;

Meer nieuws :-)
" You Live by the Code, You Die by the Code. "

All my Photos on Flickr
User avatar
Wildpicture
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 797
Joined: 06 Apr 2008, 13:57
Type of spotter: F5 Military
Location: Flevoland
Contact:

Re: Vervanging F-16's

Post by Wildpicture »

Rockville wrote:Over de prijs van het tweede testtoestel schrijft de staatssecretaris niets, maar dat toestel wordt ook pas volgend jaar besteld. De Vries zet op uiterlijk 1 mei alleen zijn handtekening onder het contract voor het eerste testtoestel.
Bekende truc. Hou de prijs van het eerste toestel bewust kunstmatig laag, zodat het ook politiek verkocht kan worden. Als de koop gesloten is en je er dus gewoon helemaal aan vast zit, kun je de gemiste opbrengst bij de volgende toestellen in rekening brengen.
User avatar
Redskin
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1277
Joined: 01 Jul 2003, 16:22
Type of spotter: a serial is just paint to brighten up an aircraft
Subscriber Scramble: Digitaal
Location: 10 miles from Gilze Rijen
Contact:

Re: Vervanging F-16's

Post by Redskin »

Tom Tiger wrote:http://www.jsfnieuws.nl/

Meer nieuws :-)
Die lees ik al niet eens meer, is niets meer of minder dan anti JSF propaganda.

We zullen wel zien wat er over een jaar of 10 rondvliegt, JSF's, Grippens of wat dan ook
John
Image
Flying Flea Builder
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 261
Joined: 17 Nov 2005, 12:37
Location: Zoetermeer

Re: Vervanging F-16's

Post by Flying Flea Builder »

Wildpicture wrote:
Rockville wrote:Over de prijs van het tweede testtoestel schrijft de staatssecretaris niets, maar dat toestel wordt ook pas volgend jaar besteld. De Vries zet op uiterlijk 1 mei alleen zijn handtekening onder het contract voor het eerste testtoestel.
Bekende truc. Hou de prijs van het eerste toestel bewust kunstmatig laag, zodat het ook politiek verkocht kan worden. Als de koop gesloten is en je er dus gewoon helemaal aan vast zit, kun je de gemiste opbrengst bij de volgende toestellen in rekening brengen.



Lijkt wel een d' Agostini truc: de eerste twee afleveringen voor een habbekrats, na intekenen de rest voor de hoofdprijs. (Stenen, autootjes, horloges, Titanic bouwpakket, Airplane etc... :mrgreen: :mrgreen: )
User avatar
Polecat
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 5048
Joined: 12 Jul 2007, 13:58
Type of spotter: Omnivore
Subscriber Scramble: Polecat
Location: The Middle East of The Netherlands

Re: Vervanging F-16's

Post by Polecat »

Bekende truc. Hou de prijs van het eerste toestel bewust kunstmatig laag, zodat het ook politiek verkocht kan worden. Als de koop gesloten is en je er dus gewoon helemaal aan vast zit, kun je de gemiste opbrengst bij de volgende toestellen in rekening brengen.
ja, da's wel het gave aan SAAB, die zouden dat nooooooit doen, dat is het enige brave bedrijf in de wapenbusines... (cynical mode off..)

Volgens mij zijn het allemaal net autoverkopers, de "rijklaar maak kosten" volgens later, denk heel eerlijk gezegd dat alle grote defensiejongens daarin hetzelfde zijn, heb althans nog nooit aanwijzingen gehoord die het tegendeel doen vermoeden....
I have never drunk milk, and I never will . . . .
User avatar
Wildpicture
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 797
Joined: 06 Apr 2008, 13:57
Type of spotter: F5 Military
Location: Flevoland
Contact:

Re: Vervanging F-16's

Post by Wildpicture »

Polecat wrote:
Bekende truc. Hou de prijs van het eerste toestel bewust kunstmatig laag, zodat het ook politiek verkocht kan worden. Als de koop gesloten is en je er dus gewoon helemaal aan vast zit, kun je de gemiste opbrengst bij de volgende toestellen in rekening brengen.
Volgens mij zijn het allemaal net autoverkopers
Ik bedoelde nog niet eens zozeer de Amerikanen, maar Jack de Vries. Die vent wil gewoon zijn zin doordrammen.
User avatar
Polecat
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 5048
Joined: 12 Jul 2007, 13:58
Type of spotter: Omnivore
Subscriber Scramble: Polecat
Location: The Middle East of The Netherlands

Re: Vervanging F-16's

Post by Polecat »

Wildpicture wrote:Ik bedoelde nog niet eens zozeer de Amerikanen, maar Jack de Vries. Die vent wil gewoon zijn zin doordrammen.
eigenlijk de zin van de KLu.....

Gisteravond in nova nog wel een leuk shot; de verslaggeefster kwam onverwacht even buurten bij Angelien Eijsink en de gestresste "camera uit"reactie laat wel zien hoe de PvdA worstelt met het onderwerp... Volgens mij zijn ze daar inmiddels ook wel overtuigd dat de JSF de beste kist is, maar kunnen ze dat nog niet echt goed verkopen naar hun electoraat...
I have never drunk milk, and I never will . . . .
User avatar
ehusmann
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 6085
Joined: 03 Aug 2005, 14:34
Location: Loures, Portugal

Re: Vervanging F-16's

Post by ehusmann »

Volgens mij is dat precies andersom. De PvdA heeft er nee tegen gezegd, maar in het regeerakkoord staat dat ze wel ervoor zullen kiezen. Dat is een lastige keuze.
En niemand bij zijn volle verstand kan nu voor die bak kiezen, als je nog geen enkel idee hebt van de kosten. Als je nu één of twee testkisten koopt, dan zit je er aan vast, dat weet iedereen. Maar voor de produktie exemplaren lopen de geschatte kosten alleen maar op, dus met het bestellen van de testkisten, teken je feitelijk een blanko checque.....

Erwin
Post Reply

Return to “'t Praethuys”