Volkel - Comments on participants

ImageAll Airshow related news and logs.

Moderator: Jaap

Forum rules
Image Post all airshow-related items here. Please keep the postings as informative and to-the-point as possible. Refrain from postings with the sole intention to communicate whether you like the show or not, unless accompanied by arguments that can help others.
Post Reply
User avatar
BartMan
Scramble Junior
Scramble Junior
Posts: 146
Joined: 15 Jun 2004, 14:19
Type of spotter: F5
Subscriber Scramble: Yes
Location: Veldhoven
Contact:

Re: Volkel - Comments on participants

Post by BartMan »

Ben vergeten te vermelden dat ik ook dit jaar me weer suf heb gelachen om het commentaar-duo.

Ik weet dat er in het verleden vanuit spotters-hoek commentaar is geweest op het commentaar (is het nog te volgen?), maar ik lach me ieder jaar weer helemaal suf om het commentaar.

Hoogtepunt: ik heb een video van de base-attack waar op de achtergrond duidelijk te horen is hoe de commentatoren zich inleven in de rol van de "vijand die net even aan de barbeque zit", hahahaha
Tripverslagen - docu's - KLuHV
http://www.filmbart.com
User avatar
DJMikey
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1109
Joined: 26 Jun 2003, 16:48
Location: Den Bosch, Netherlands
Contact:

Re: Volkel - Comments on participants

Post by DJMikey »

BartMan wrote:Ben vergeten te vermelden dat ik ook dit jaar me weer suf heb gelachen om het commentaar-duo.

Ik weet dat er in het verleden vanuit spotters-hoek commentaar is geweest op het commentaar (is het nog te volgen?), maar ik lach me ieder jaar weer helemaal suf om het commentaar.

Hoogtepunt: ik heb een video van de base-attack waar op de achtergrond duidelijk te horen is hoe de commentatoren zich inleven in de rol van de "vijand die net even aan de barbeque zit", hahahaha
Hmm, voor mij geldt een kleine nuance. Ik me niet suf om hen gelachen, meer uitgelachen om de hoeveelheid oppervlakkige onzin. Nu ja, blijft een discussiepunt. De keuze voor die 2 is gemaakt en dat zal voorlopig niet veranderen vrees ik, dus ik laat het er maar bij.
Mike Schoenmaker
Vice-president / Activities / PR
KNVOL, region Noord-Brabant / Noord Limburg
User avatar
Thijs
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 5067
Joined: 10 Feb 2003, 13:42
Subscriber Scramble: Thijs
Location: West Intercourse Island
Contact:

Re: Volkel - Comments on participants

Post by Thijs »

Over commentaar gesproken...

Team viper display commentator: "" Display Pilot Mister X is our gay pilot and he is still single and looking for some handsome Dutch guys"

ik weet niet of hij geslaagd is in zijn missie :wink:
Assume makes an ASS of U and ME.
User avatar
nilsko
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1391
Joined: 06 Sep 2002, 14:53
Type of spotter: F2
Subscriber Scramble: No
Location: Doorn
Contact:

Re: Volkel - Comments on participants

Post by nilsko »

Iwan Bogels wrote:Nou mensen, het is achter de rug hoor....... de Luchtmachtdagen 2009 op Volkel.

En, waren het nou zulke geweldige dagen zoals iedereen vooraf beweerde? Had Buro Open Dagen het écht allemaal zo goed voor elkaar ? Was het nou werkelijk een show waarover mensen nog lang zullen napraten ?

Ja, die Vulcan en MiG-29, die waren top ! Maar de static show ? En de rest van de airshow ?

Ik vond het een aanfluiting ! Zeker voor een luchtmacht die maar één open dag per jaar organiseert, en die z'n gezicht regelmatig in het buitenland laat zien.

Of sta ik weer eens helemaal alleen in deze mening....?!

Benieuwde groet,
Iwan
Iwan,

Wat zijn je verwachtingen? Daar gaat het volgens mij om. Ik verwacht geen topshow, hou rekening met de verkeersellende door vroeg weg te gaan en op tijd te vertrekken. Op de zaterdag werd de bewolking in de loop van de middag hardnekkiger waardoor ik mijn camera ook in mijn tas liet. Ik vind juist de factor weer (waar eigenlijk niemand iets aan kan doen) belangrijker dan de geboden kwaliteit binnen de context van een Open Dag als deze.

Ik weet van Volkel dat de opstelling is zoals 'ie is.. Als je de crowdline tussen de static zou zetten, zouden de lichtomstandigheden weer minder zijn en wellicht poppetjes achter je kisten hebben lopen. Het is kiezen tussen meerdere kwaden.

Ik probeer op elk evenement/trip/spottersdag binnen de kaders die gelden (toegang, lichtomstandigheden etc.) het beste resultaat te behalen. Soms heeft dat een goed resultaat tot gevolg, soms niet. Het beirtje wat ik aan het einde van de dag daarna drink, smaakt me er niet minder om ;-)

Maar ik geloof dat ik je bezwaren (en die van anderen) wel snap. De Klu zou op basis van hun netwerk opgebouwd tijdens oefeningen en uitzendingen beter kunnen inzetten om kwaliteit (wat dat dan ook weze moge) binnen te halen op een Open Dag. Ik ben alleen bang dat het doel van de Luchtmachtdagen is om meer poppetjes in het blauw te krijgen dan om een paar duizend spotters te plezieren..

Mijn 2 centen iig ;-)
User avatar
Polecat
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 5048
Joined: 12 Jul 2007, 13:58
Type of spotter: Omnivore
Subscriber Scramble: Polecat
Location: The Middle East of The Netherlands

Re: Volkel - Comments on participants

Post by Polecat »

In grote lijnen vond ik het niet verkeerd, je weet gewoon dat iedereen op de centen zit tegenwoordig en als je commercieel in moet kopen kan ik me voorstellen dat dat flink in het budget hakt. Dat de Vulcan er was was in mijn ogen een hoogtepunt, en ook de Beech 200 was redelijk bijzonder, en een MiG-29 demo was voor mijn gevoel ook alweer een tijdje geleden. De speciale formatievluchten (PH-BXA en Vulcan) zijn een beetje opergewaaid uit de UK en/of de states, vindt het publiek wel gaaf denk ik...

Ik voel op zich wel met je mee Iwan, alleen de tijden waarin veel landen met veel kisten (de belgen met een Sea King, Alpha jet, SF-260, Alouette en een F-16, deDuitsers met F-4, Tornado, Transall, UH-1 en Alpha, of de Denen met T-17's, Ecureil, S-61 en F-16, Fransen, de Britten met tig types, Yanks met meerdere types, AWACS ) kwamen liggen gewoon achter ons helaas...
Denk dat je ook niet moet vergeten dat dat destijds vaak gewoon vaste deelnemers waren, denk dat we ze vaak zelfs wel saai vonden... Kijk alleen eens naar de KLu deelname, geen herc, tweety demo, karige airpowerdemo (op de F-16's na) en volgens mij niet eens alle typen op de static..
Ik vond het al met al best een aardige open dag, met zat kleinere kritiekpuntjes nattuurlijk.

Wat mij echter het meest stoorde was het verkeersplan. Dit was dramatisch! Een vriend deed 4 uur over de rit van zijn huis in utrecht tot het veld, en hoewel we lang gebleven zijn zat er meer dan 2,5 uur tussen het bereiken van de auto en het oprijden van de snelweg...
I have never drunk milk, and I never will . . . .
User avatar
Mark B.
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 318
Joined: 28 Oct 2008, 08:40
Type of spotter: photo only
Subscriber Scramble: Mark Broekhans
Location: Hierden

Re: Volkel - Comments on participants

Post by Mark B. »

Tsja, zoals al eerder gezegd, iedereen heeft recht op zijn of haar eigen mening maar gezien het bezoekersaantal van 220.000 bezoekers denk ik dat het voor de organisatie een succes genoemd kan worden. Zo om mij heen kijkend heb ik ook niet de indruk gekregen dat het grote publiek (waar het bij dit soort dagen om gaat!!) teleurgesteld was in datgene wat gepresenteerd werd, en het is mooi om te zien dat een Vulcan zoveel enthousiaste reacties bij groot en klein los kan maken. Ik hoop dat er flink gedoneerd is, ze verdienen het!

Wel vroeg ik me een beetje af waarom ons eigen materieel zo weinig in de schijnwerpers stond. Natuurlijk, een imposante hoeveelheid F-16's in de lucht is geweldig (denk dat dit zo'n beetje alles is wat ze in de lucht konden krijgen?) maar waarom niet de KDC-10 wat meer in het zonnetje gezet (zie Leeuwarden 2008) en de Apache een grotere rol in de Airpower demo gegeven (hing hoofdzakelijk stil en bleef grotendeels op de achtergrond)? Ik neem aan dat de Herc operationeel ingezet moest worden en ga ervan uit dat we deze vanaf volgend jaar, als het aantal Hercen is verdubbeld, weer tegen gaan komen op de open dagen. Maar toch, wat meer Klu presentatie had ik wel gewardeerd. Maar verder denk ik persoonlijk dat het een geslaagde open dag was met ook voor de spotter een aantal leuke kisten en fotomomenten. Enige jammere voor mij, ik heb de hele vrijdag lopen uitkijken naar de beloofde Italiaanse F-16 maar helaas...

Mark

edit: Lees net de andere berichtjes en moet me aansluiten bij de commentaren op het verkeersplan. Deze was zowel op (auto's /vrachtwagens etc rijden tergend langzaam voor de static display langs..) als in de omgeving van de vliegbasis dramatisch. Ja, er zijn weinig wegen maar toch, met 3000 auto's door 1 hek van 3 meter breed.....
User avatar
marcel32us
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 999
Joined: 10 Feb 2005, 11:50
Type of spotter: Alles wat vliegt, als er maar een motor aan zit.
Subscriber Scramble: marcel32us
Location: Nieuwegein
Contact:

Re: Volkel - Comments on participants

Post by marcel32us »

Ik vond het zeker geen aanfluiting, hoewel het natuurlijk jammer was dat bepaalde landen niet of slechts minimaal meededen. Ik vind echter dat ik dat BAD niet kwalijk kan nemen, en eigenlijk zelfs de landen die er niet waren niet. Die krijgsmachtonderdelen die er niet waren hebben namelijk een andere taak dan spotters in NL te vermaken ;-) en die taak gaat helaas voor. Als ik hier op het MB heb begrepen wat er allemaal geprobeerd is, kan ik niet anders zeggen dan dat ik de heren van BAD complimenten moet geven voor de inzet, die helaas niet tot uitsluitend positieve resultaten heeft geleid. Al met al toch een mooie variatie in types en landen en in oud en nieuw.

Wat ik wel jammer vond was inderdaad de static tussen publiek en baan. Niet alleen was daarvan het resultaat dat er kisten voor je neus stonden, maar ook dat er vrijwel niet vooraan te komen viel doordat alle mensen langs dat zelfde hek wilden staan. Als de static wat meer verspreid is, spreid dat vanzelf ook de menigte wat meer. De vraag is natuurlijk of en zo ja hoe dat dan op te lossen was geweest.

Wat mij het meest heeft gestoord is de verkeersregeling op en rond de parkeerterreinen. Dat die wegen daar niet breed zijn, daar is natuurlijk weinig aan te doen. Maar die nono's die nu het verkeer stonden te regelen op P4, hadden daar duidelijk geen kaas van gegeten. We hebben ze nog geprobeerd uit te leggen dat ze de verschillende rijen om de beurt een stukje moesten laten opschuiven, maar dat had geen zin. Er was chaos en dat was de schuld van de automobilisten die door elkaar heen reden. Die chaos was echter ontstaan doordat velen (waaronder ik) al (niet overdreven) meer dan een half uur stil stonden in 1 van de 5 rijen richting uitgang, terwijl er consequent 1 rij wel reed.

Ik blijf blij dat er in NL elk jaar een behoorlijke luchtshow is, die gratis toegankelijk is en die toch zeker een mooie variatie biedt, zeker als ik het vergelijk met andere open dagen, waar vaak vooral het eigen spul staat (wel leuk voor ons spotters, maar niet voor het doel waar het eigenlijk allemaal om gaat).

Marcel
User avatar
DJdeRidder
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1831
Joined: 12 Mar 2004, 15:24
Type of spotter: F4 Mil
Subscriber Scramble: DJdeRidder
Location: Maarssen
Contact:

Re: Volkel - Comments on participants

Post by DJdeRidder »

Ik denk dat het vooral een kwestie is van wat je ervan verwacht. Natuurlijk was de show vrij waardeloos in vergelijking met 2003 en eerder, maar het is inmiddels wel duidelijk dat airshows in Europa voor ons steeds minder interessant worden door hierboven al genoemde politieke, financiele en operationele redenen. Ik heb ieder jaar geen hoge verwachtingen van de luchtmachtdagen elk jaar en ben voor goede foto's niet afhankelijk van airshows dus ik kan me er toch vermaken met (kleine) hoogtepuntjes als een vliegende Vulcan, MiG-29 en C-17 (die helaas gecancelled werd).

Laten we eens kijken naar andere shows die tot voor kort beter of (bijna) net zo goed waren als de luchtmachtdagen.

Waddington: de enige buitenlandse deelname aan het vliegprogramma bestaat uit Team Orlik, Patrouille de France en een flypast (?) van 4 Belgische Alpha Jets.
Malta: buitenlands vliegprogramma met alleen de KLu F-16 en een Italiaanse CL-415.
Zeltweg: Gripen, F-16, MB339 en 2 demoteams.
Fairford: een van de slechtste line ups ooit met bijvoorbeeld van de USAF alleen een B-52 flyby en C-17 demo (desondanks wel nog steeds het beste programma van alle Europese shows).
Kecskemet: dit jaar gecanceld om financiele redenen.
Koksijde: doet het nog redelijk goed met 5 fighter demo's maar (helaas) ook ACHT demoteams.

Hebben we het dan echt zo slecht?
Check Out My New FLIGHT Coffee Table Book
User avatar
jza
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 662
Joined: 21 Sep 2004, 17:25
Location: Alkmaar
Contact:

Re: Volkel - Comments on participants

Post by jza »

DJdeRidder wrote: Zeltweg: Gripen, F-16, MB339 en 2 demoteams.
Een beetje off-topic, maar als je op de website van de show op Zeltweg kijkt, zie je dat jouw lijstje hier in ieder geval niet helemaal klopt.
Geen probleem verder hoor. :wink:

Groeten,

Joop
User avatar
Flyboy
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 2709
Joined: 14 Sep 2006, 09:39
Type of spotter: F4
Subscriber Scramble: Flyboy
Location: Hillywood
Contact:

Re: Volkel - Comments on participants

Post by Flyboy »

Met het risico om platgetreden paden te bewandelen wil ik toch een positieve nuance inbrengen.
BAD heeft in mijn ogen een puike show neergezet. Ja, de verkeersregelaars zullen bij de evaluatie vast wel voorbijkomen, daar valt wel wat te verbeteren in de voorbereiding denk ik. De show was in mijn ogen prima: een kleine vertegenwoordiging van de historische vlucht, een goede vertegenwoordiging van wat operationeel inzetbaar was (en dan vallen de herken af, net zoals een heleboel heli's). Er waren wat leuke solo displays (Oostenrijkse Saab's kom ik net zo vaak tegen) en uiteraard de teams. Persoonlijk mag dat wat minder, net zoals ik de inzendingen bij NU.NL ook wel erg veel van hetzelfde vind worden: het is overal meer van hetzelfde.

De organisatie was goed geregeld en met de lay-out van de basis ontkom je niet aan voorlangs rijdend verkeer op de static, of je moet met je neus naar de zon willen staan aan de andere kant van de baan, dan zouden ze wel achterlangs kunnen. De Alouette's aan het uiteinde van de static gaven een leuke operationele weergave en er waren leuke fot's van te nemen.

Wat ik ook erg goed vond is dat de met suggesties iets gedaan is (zoals de KLM formatie).

De show was voor het grote publiek "voor elck wat wilsch", en voor ons spotters is het misschien leuk om Ed de Bruin een COMAO oefening te laten organiseren (met als leuke highlight een samenwering tussen de KLPD en apaches met een highspeed pursuid van een terrorist die in een roadblock rijd.) Ik betaal met plezier toegangsgeld tbv Kika...
User avatar
jeroenow
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 352
Joined: 05 Sep 2006, 08:54
Location: Melbourne, Australia
Contact:

Re: Volkel - Comments on participants

Post by jeroenow »

Kijkend na al die vele mooie platen op de diverse fora die er gemaakt zijn tijdens de Open Dagen 2009 op Volkel kan ik niet anders concluderen dat het een erg succesvol event is geweest...

Greetings Jeroen

O ja, ik ben zelf op de spottersdag - well done SGV!!! - en de vrijdag geweest en ik heb mij geen moment hoeven te 'vervelen' :-)
Last edited by jeroenow on 24 Jun 2009, 13:29, edited 2 times in total.
http://www.photography-by-jeroen.com/
photography by Jeroen Oude Wolbers
jb5
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 402
Joined: 20 Jun 2005, 11:59

Re: Volkel - Comments on participants

Post by jb5 »

[quote="Mark B."]. Enige jammere voor mij, ik heb de hele vrijdag lopen uitkijken naar de beloofde Italiaanse F-16 maar helaas...quote]

Wij ook :)
User avatar
SquAdmin
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 3734
Joined: 21 Feb 2003, 11:04
Location: C a/d Y

Re: Volkel - Comments on participants

Post by SquAdmin »

DJMikey wrote:
BartMan wrote:Ben vergeten te vermelden dat ik ook dit jaar me weer suf heb gelachen om het commentaar-duo.

Ik weet dat er in het verleden vanuit spotters-hoek commentaar is geweest op het commentaar (is het nog te volgen?), maar ik lach me ieder jaar weer helemaal suf om het commentaar.

Hoogtepunt: ik heb een video van de base-attack waar op de achtergrond duidelijk te horen is hoe de commentatoren zich inleven in de rol van de "vijand die net even aan de barbeque zit", hahahaha
Hmm, voor mij geldt een kleine nuance. Ik me niet suf om hen gelachen, meer uitgelachen om de hoeveelheid oppervlakkige onzin. Nu ja, blijft een discussiepunt. De keuze voor die 2 is gemaakt en dat zal voorlopig niet veranderen vrees ik, dus ik laat het er maar bij.
De tranen sprongen me soms in de ogen bij het commentaar. Op vrijdag werd aan de commentator van Patrulla Aguila gevraagd of ze op zaterdag een betere demo konden geven, gesteld dat de Nederlandse F-16 demo beter was dan die van de Belgen :oops: en daarnaast ontzettend veel baldadigheid uitgekraamd. M.a.w. we kunnen net zo goed Robert Jensen op die stoel zetten. :weep:
Greetz,

Patrick
User avatar
Slijfie
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 782
Joined: 23 Sep 2002, 13:14
Subscriber Scramble: Slijfie
Location: Hillegom
Contact:

Re: Volkel - Comments on participants

Post by Slijfie »

Hoewel ik bekend sta als zeikerd, wil ik de KLu toch een pluim geven. Natuurlijk is het niet snel perfect, maar ik vond deze open dagen de beste sinds 3 of 4 jaar.
Jammer van de Italianen en de Duitsers en zo, maar de Britten en Polen hebben het gat meer dan goed gedicht. De Vulcan-show kan wel eens uniek zijn, ik zie die niet zo snel nog een keer komen. Ja er waren wel erg veel demoteams, maar het is toch leuk foto’s maken. De airpowerdemo was minder door minder heli’s en het ontbreken van een C-130.

Ik snap vooral de kritiek over de plaatsing van de static niet. Op Leeuwarden en Gilze is bijna niets van de static te maken en klaagt iedereen, ik ook. Op Volkel staat het er gewoon heel goed bij: mooie achtergrond, geen mensen. Staat de static in de weg voor de show? Nauwelijks! Kisten fotografeer je toch vooral in de lucht?
Waar ik me veel meer aan stoor zijn het groeiende aantal viptenten die de showlijn afschermen voor het publiek. Waarom moeten die lui van Onze Luchtmacht een eigen tent? En dan die perstent… pffff.

Dit jaar was ik aangewezen op het openbaar vervoer. In plaats van 3 uur met de auto (retour) ben ik 7 uur onderweg geweest. Dus ga nou niet klagen over parkeerproblemen!

Groet, Rob
User avatar
Stratofreighter
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 21844
Joined: 25 Jan 2006, 08:02
Location: Netherlands

Re: Volkel - Comments on participants

Post by Stratofreighter »

groeiende aantal viptenten die de showlijn afschermen voor het publiek.
Dit wordt iets om in de gaten te houden inderdaad...
Post Reply

Return to “Airshow news!”