Fotodatabase 16-2-2014

ImageImageDedicated forum for all your questions, remarks etc about (aviation) photography, digital as well as old fashioned film.

Forum rules
ImageImage
Post Reply
andre van aanholt
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 426
Joined: 09 Apr 2009, 20:09
Type of spotter: S5
Subscriber Scramble: andre van aanholt
Location: ursem

Fotodatabase 16-2-2014

Post by andre van aanholt »

In welke database kan ik mijn tekst en vliegtuigfoto's vastleggen? Wat is een handig programma?
gr. Andre
User avatar
Aircolours
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 2933
Joined: 04 Mar 2004, 13:39
Subscriber Scramble: Aircolours
Location: Hoofddorp
Contact:

Re: Fotodatabase 16-2-2014

Post by Aircolours »

Andre,

Je zal voor jezelf even moeten vaststellen wat je er precies mee wilt. Alleen vastleggen? Wil je het ook uitprinten? Moet de foto zichtbaar zijn in het programma.

Je kan het zo ingewikkeld maken als je wil.

Ik ben geen grote Lightroom kenner, maar ik heb een tijdje mijn foto's hierin vastgelegd en dat op zich is een prima manier, echter exporteren of uitprinten is een drama.

Het meest simpel is Micosoft Excel of, indien je een beetje met het programma overweg kan, Microsoft Access.

Grt, Peter
Erik_7Xi
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1040
Joined: 14 Jun 2003, 23:17
Location: Wellington, NZ

Re: Fotodatabase 16-2-2014

Post by Erik_7Xi »

Aircolours wrote: Ik ben geen grote Lightroom kenner, maar ik heb een tijdje mijn foto's hierin vastgelegd en dat op zich is een prima manier, echter exporteren of uitprinten is een drama.
Wat was het drama dan? Op basis van keywords filter ik de fotos die ik wil hebben, selecteer de handel, rechter muis knop -> "Export" en selecteer de gewenste preset-optie uit mijn verzameling die ik van te voren heb aangemaakt? (e.g. JPEG van 1000px wijd met watermerk links onder, JPEG van 100% originele afmetingen zonder watermark, JPEG van 1600x met watermerk dwars over de foto, etc.)

Let er wel op dat met "export" in Lightroom je foto's vanuit je collectie wilt "exporteren" voor extern gebruik - posten op een forum, verzenden naar een magazine of dat soort dingen.
Ik ben jarenlang skeptisch geweest t.o.v. Lightroom, maar vanaf versie 4 ben ik volledig overstag gegaan en de pret werd alleen maar groter met LR5, vooral de 64-bits versie op een PC met lekker veel geheugen en SSDs.

Let wel op dat Lightroom een foto bewerk/beheer programma is - niet een nummertjes database. Hoewel Lightroom veel mogelijkheden kent om je metadata te bewaren en te bewerken, je kan het niet vergelijken met Excel of Access - het is zeker geen database. Er zijn echter wel plugins/utilities te koop waarmee je de metadata kan exporteren naar text files etc. en deze dan inladen in Excel of Access.
User avatar
ehusmann
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 6083
Joined: 03 Aug 2005, 14:34
Location: Loures, Portugal

Re: Fotodatabase 16-2-2014

Post by ehusmann »

Ik ben ook wel benieuwd naar wat je nu graag wil met zo'n database. Zelf ben ik geen fotograaf, maar nummer spotter en inmiddels heb ik mijn eigen database online gezet. Deze is nu ook bruikbaar voor anderen om er hun nummers in bij te houden. Wat ik graag er nog bij zou willen voegen is een manier om gebruikers dit ook te laten koppelen aan hun foto's. Omdat mijn database online staat zitten er wel beperkingen aan (je kan bijvoorbeeld niet makkelijke door je foto's browsen als die lokaal staan en ook geen foto's bewerken), maar als je op zoek bent naar een adminstratie achtig systeem dan is dat wel mogelijk. Vraag voor mij is wat de behoefte is voor zo'n systeem en daarmee, of het te koppelen valt. Als je dus meer kunt vertellen over wat je wilt is het wellicht te ontwikkelen....

Erwin
Image
Post Reply

Return to “Photography”