Nikon 300mm F4 AF-S

ImageImageDedicated forum for all your questions, remarks etc about (aviation) photography, digital as well as old fashioned film.

Forum rules
ImageImage
User avatar
EHAM
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 3375
Joined: 30 Apr 2005, 21:32
Type of spotter: F2
Subscriber Scramble: Joost de Wit
Location: Hoofddorp
Contact:

Post by EHAM »

jeroenow wrote:Niet dus... ik kan bij mijn F5 en D200 per AF-modus, AF-C en AF-S dus, mijn voorkeur voor opntspanprioriteit dan wel scherpteprioriteit afzonderlijk instellen. Of dat op de D80 kan weet ik niet, maar als het op een analoge F5 zit uit de vorige eeuw dan lijkt het mij ook dat het op een D80 zit. Ook op de D200 is deze mogelijkheid aanwezig...

Jeroen
Ik weet dan niet welke instelling je bedoeld. Bij AF-S stelt de camera 1x scherp en kan je pas afdrukken als het gele rondje brandt (de lens is scherpgesteld). Bij AF-C blijft de camera steeds weer opnieuw scherpstellen en kan je ook afdrukken als de lens nog niet helemaal scherpgesteld is.

Voor de rest aardig bekend verhaal vwb diafragma, sluitertijd en ISO. En aangezien ik al bijna 2 jaar met de Nikon D70 en 80-200 fotografeer mag ik toch aannemen dat ik er toch wel redelijk met de nieuwe apparatuur weg fotografeer.
De sluitertijd is het probleem blijkbaar niet, diafragma kan beter (maar ook slechter) maar dan gaat of de sluitertijd omlaag of de ISO omhoog (en eigenlijk wil ik dat beide niet). Aan de lenskwaliteit kan het ook niet liggen. Voor AF-S/AF-C heb ik ook de juiste gekozen voor bewegende onderwerpen: AF-C. Zowel de camera als de lens stonden niet in de M-stand maar in de AF- respectievelijk M/A-stand.
Het enige waar de 'fout' in zou kunnen zitten zijn het AF-veld (had ik dynamisch moeten kiezen ipv enkel) en centrale AF-veld (breed ipv normaal). Eventueel ook nog op F8 (beter resultaat + betere scherpte van voor tot achter) fotograferen.
Ga ik dat maar eens uitproberen de volgende keer dat ik weer langs een baan sta (tip: ga dus nooit in Zwolle wonen :wink: ).

Groet, Joost

(en nee ik koop geen 2.8, was meer cynisch bedoeld :wink: )
Joost de Wit
Image
User avatar
jeroenow
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 352
Joined: 05 Sep 2006, 08:54
Location: Melbourne, Australia
Contact:

Post by jeroenow »

http://dpanswers.com/nikon_d80af.html" onclick="window.open(this.href);return false;:

Autofocus systems may operate in either focus priority or release priority mode. Focus priority means that the shutter will not fire unless focus is locked (as reported by the focus) indicator. Release priority means that the camera will fire as soon as you press the shutter, whether focus is locked or not.

Unlike its big brother, the D200, the D80 don't let the user set AF priorities. In most of its modes, The D80 is set to focus priority. The exception is the AF-C (Continous-servo AF) mode (also used by the Sports vari-program, where the camera becomes release priority.

:-)
User avatar
Key
Site Admin
Site Admin
Posts: 11200
Joined: 06 Dec 2002, 09:21
Type of spotter: F2
Subscriber Scramble: U bet
Location: ex EHAM

Post by Key »

Joost en Jeroen, de keuze die Jeroen meldt zit op die manier alleen op pro- en prosumer bodies van Nikon, en niet op allemaal. De F100 had het bv. niet, de D200 en D300 dus wel, de F70 ook niet. In de meeste van deze gevallen is AF-S = alleen foto in focus, AF-C = altijd foto bij afdrukken. [edit: Jeroen is me voor ;) ]

Jeroen, je foto's bestuderend meen ik een combi te zien van licht uit focus zijn en licht bewogen bij de 'niet scherpe'. Je hebt dus een combi van zaken op te lossen, en géén daarvan heeft iets met de kwaliteiten van je prachtige 300/f4 AF-S te maken. Of toch wel, zie onder...

AF is ingewikkeld, bij Nikon tenminste wel omdat er vrij veel functies in zitten (bij andere merken ook neem ik aan, maar weet ik niet). Zie de manual en online FAQ's en zo voor de details, daar zal ik niet op ingaan nu. Wel een aanbeveling: houd tijdens het fotograferen bewust in de gaten wat er onder je AF target staat. Een grijze F-16 blinkt op veel plaatsen niet uit in contrast, en dat maakt het de AF moeilijk. AF-C moet verder werkbaar zijn, zowel in single point als dynamic.

V.w.b. de stabiliteit is er één link met je lens: het gewicht en de afmetingen daarvan. Mijn eigen ervaring is dat het moeilijk is om met een body als de D80 met zo'n lens het geheel goed vast te houden. Als je hem dus nog niet hebt, raad ik absoluut aan om er een grip bij te kopen. Ben je daar eenmaal door verwend, dan wil je nooit meer zonder. De extra accu-capaciteit is een ander flink voordeel.


Erik
Engines Turning Or People Swimming
User avatar
Leeuwarden
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1053
Joined: 30 Aug 2006, 10:53
Location: Leeuwarden

Post by Leeuwarden »

Nog een tip: Reset je camera eens terug naar fabrieksinstelling. Ik heb deze lens gebruikt op een D200 en ben van mening dat je platen veel beter moeten kunnen...
User avatar
EHAM
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 3375
Joined: 30 Apr 2005, 21:32
Type of spotter: F2
Subscriber Scramble: Joost de Wit
Location: Hoofddorp
Contact:

Post by EHAM »

Afgelopen zaterdag maar weer eens in de herkansing en wel op Lelystad (gaat dan wel niet zo hard als F-16's maar toch :wink: ). Vrijwel alles was deze keer wel goed scherp 8) . Als instellingen gebruikt: Dynamisch AF-veld en Breed centraal AF-veld en dat alles icm AF-C.
Vooral op F5.6 gefotografeerd om de ISO op 100 te houden en de sluitertijd niet te langzaam te laten worden (moet voor mij toch minstens 1/500 zijn, eigenlijk conform de vuistregel tijd = 1/mm).
Foto's volgen een dezer dagen op de site.
Nogmaals bedankt voor alle tips en adviezen.
Joost de Wit
Image
User avatar
Key
Site Admin
Site Admin
Posts: 11200
Joined: 06 Dec 2002, 09:21
Type of spotter: F2
Subscriber Scramble: U bet
Location: ex EHAM

Post by Key »

Okidoki, dank voor de terugmelding. We hopen dat het goed blijft gaan!

Erik
Engines Turning Or People Swimming
Post Reply

Return to “Photography”