ViewNX 1.3.0 (voor de Nikonians die in NEF fotograferen)

ImageImageDedicated forum for all your questions, remarks etc about (aviation) photography, digital as well as old fashioned film.

Forum rules
ImageImage
Post Reply
User avatar
DrDree
Scramble Rookie
Scramble Rookie
Posts: 88
Joined: 30 Oct 2007, 14:49
Type of spotter: F5
Subscriber Scramble: Andre van Eersel

ViewNX 1.3.0 (voor de Nikonians die in NEF fotograferen)

Post by DrDree »

Onderstaand kwam ik tegen op een ander forum. (met dank aan Rudolf van Daelen)
Wellicht handig voor hen die geen Adobe CS o.i.d. gebruiken.
Let wel, het is niet mijn stukje tekst en ik heb dus geen ervaring met het programma, maar ik wilde het jullie toch niet onthouden.
(misschien dat er onder jullie wel zijn die het gebruiken, en hun ervaringen kunnen delen?)

Greetz,


Aan alle Nikon gebruikers.
(D3X, D3, D2XS, D2X, D2HS, D2H, D1X, D1H, D1, D700, D300, D200, D100, D90, D80, D70S, D70, D60, D50, D40X, D40, D5000.)

N.a.v. een vraag van een eigenaar van de Nikon D70s ben ik even op zoek gegaan naar Nikon-eigen software om de NEF bestanden te bewerken en om te zetten naar Jpeg of Tiff (8 of 16 bits). Ik kwam bij Nikon uit op ViewNX 1.3.0. Als je een voorgaande versie gebruikt kun je even verder lezen.

Voor de Engels- Spaanstalige versie klik hier.
De Nederlandse versie vind je hier.

Ik ben geen prijskaartje tegengekomen bij installatie, noch een serienummer of iets van die soort. Wel vraagt het programma of het contact mag opnemen met Nikon in verband met o.a. updates (die zijn er overigens niet op dit moment merkte ik). Op mijn beeldschermpje kwamen meteen diverse Jpeg plaatjes tevoorschijn. Of je die ook kunt bewerken (scherpte, contrast, hoge & lage lichten) weet ik niet. Niet qua belichting natuurlijk (het is immers geen RAW).
Aan de linkerkant van je beeldscherm zie je drie verticaal geplaatste tabs; Mappen, Meetgegevens en Snelle aanpassing (een andere aanpassing heb ik niet zo snel kunnen vinden). Onder Mappen kun je aangeven waar je RAW-bestanden staan. Het tabje Meetgegevens geeft keurig de EXIF-gegevens weer die in de camera bij de opname zijn opgeslagen Erg handig als je wilt kijken hoe je een bepaalde foto gemaakt hebt (erg handig ivm een steilere leercurve). Dan de tab Snelle Aanpassing. Hier kun je de belichting van je RAW opname aanpassen (+/- 2 stops). Daaronder achtereenvolgens de basis aanpassingen die je kunt uitvoeren op een "negatief". Wat bijvoorbeeld ontbreekt is een ruisonderdrukking, de mogelijkheid om lokaal aanpassingen toe te passen en ik vind de bewerkingen redelijk grof. Wel zitten er enige pre-sets qua kleurweergave in (Standaard, Neutraal, Levendig en ondermeer drie D2X pre-sets alsmede monochroom).
Wat niet mogelijk is bij dit pakket is batch-verwerking. Je moet elke foto na "ontwikkeling" moeten converteren naar Jpeg, Tiff 8 en 16 bits. Dit is wat omslachtig wanneer je enkele tientallen tot honderden foto's moet verwerken trouwens. Wel kun je een uitvoer maat (lengte x hoogte in dpi) aangeven. Kortom een basic programma om je RAW bestanden om te zetten naar Jpeg en TIFF en gratis.

De NEF thumbnails zichtbaar maken in File Explorer kan ook maar daar heb je een apart programmaatje voor nodig van Microsoft. File Explorer kan namelijk na SP2 alleen nog maar de gangbare foto formaten herkennen en niet de RAW-bestanden. De Microsoft RAW Image Thumbnailer en Viewer voor Windows XP vind je hier. Ik heb het zojuist geïnstalleerd op mijn EeePC en ... het werkt (voor Canon, CRW en CR2, en Nikon NEF). Het voordeel van deze fix is dat je nu de plaatjes kunt bekijken ipv non-descriptive nummers en rare icoontjes.

Oh ja, installatie van zowel ViewNX en de RAW Image Thumbnailer en Viewer doe je wel op eigen verantwoording (ik zeg het maar even erbij).
PH-MJS
Posts: 21
Joined: 14 Jan 2009, 23:36
Location: Gorinchem

Re: ViewNX 1.3.0 (voor de Nikonians die in NEF fotograferen)

Post by PH-MJS »

Beste DrDree,

Je kunt wel in één keer een hoop foto's converteren naar JPG.
Eerst alle foto's selecteren en dan het conversieproces starten.

Gr,
PH-MJS
User avatar
DrDree
Scramble Rookie
Scramble Rookie
Posts: 88
Joined: 30 Oct 2007, 14:49
Type of spotter: F5
Subscriber Scramble: Andre van Eersel

Re: ViewNX 1.3.0 (voor de Nikonians die in NEF fotograferen)

Post by DrDree »

PH-MJS wrote:Beste DrDree,

Je kunt wel in één keer een hoop foto's converteren naar JPG.
Eerst alle foto's selecteren en dan het conversieproces starten.

Gr,
PH-MJS
Ok goed te weten dat het wel kan. Thanx.
Ik zal het op de mailinglist aan de maker van dit stuk doorgeven.
(zoals ik al aan het begin van het verhaaltje meldde, ben ik niet de originele opsteller van dit verhaal).

Greetz,
Post Reply

Return to “Photography”