Canon 100-400mm error meldingen advies gevraagd

ImageImageDedicated forum for all your questions, remarks etc about (aviation) photography, digital as well as old fashioned film.

Forum rules
ImageImage
Post Reply
Kees van der Velden
Scramble Junior
Scramble Junior
Posts: 155
Joined: 07 Apr 2007, 11:40

Canon 100-400mm error meldingen advies gevraagd

Post by Kees van der Velden »

Ik heb regelmatig een probleem met de 100-400mm lens van Canon. Niet in de kwalitatieve zin want ik ben erg tevreden met de resultaten van het objectief en bovendien zijn daar al vele topics aan gewijd op dit forum.
Het probleem is dat wanneer ik langere tijd aan het fotograferen ben met de lens, de camera/lens combinatie er opeens mee ophoudt en er verschijnt dan een error00 of error99 melding op de camera. Of, dat gebeurt ook wel eens, de camera geeft aan dat de batterijen leeg zijn terwijl dat helemaal niet het geval is. Meestal kan ik het euvel dan verhelpen door de camera uit te zetten, batterijen eruit halen, weer opnieuw erin en weer aanzetten. Soms moet ik dat echter wel een paar keer herhalen voordat hij weer "pakt". En dat is in onze soort fotografie uiteraard erg lastig want ik hoef niet uit te leggen dat dit natuurlijk altijd op de mooiste momenten van een vliegshow of zo gebeurt.
Met de andere lenzen (10-22, 17-85 en 70-200) doet zich dit nooit voor, dus ik ben ervan overtuigd dat het euvel in de 100-400 zit en niet in de body (20D). Nu heb ik wel eens iets voorbij zien komen van een 100-400 die gecalibreerd was voor error99 of zo maar het fijne weet ik er ook niet van. Via wat speurwerk op de diverse forums kwam ik uit op ROFA in Den Haag, een zaak die gespecialiseerd schijnt te zijn in reparatie van Canon apparatuur. Zij kenden echter het probleem niet en de meneer die ik sprak begon erover dat het misschien aan het diafragma kon liggen en de lens zou dan uit elkaar moeten en wellicht zelfs een nieuwe diafragma unit erin. Dat vond ik nogal drastisch, wellicht ook nog erg prijzig en het feit dat hij het helemaal niet (her)kende boezemde mij geen vertrouwen in.
Mijn vraag aan alle mede Canon fotografen is dus: Heeft iemand hier ervaring mee, is dit probleem te verhelpen en waar kan ik daarvoor het beste terecht?
Bij voorbaat dank voor jullie reacties.
Marcel Mutsaers
Scramble Junior
Scramble Junior
Posts: 243
Joined: 30 Nov 2006, 18:07
Location: Tilburg
Contact:

Re: Canon 100-400mm error meldingen advies gevraagd

Post by Marcel Mutsaers »

Hoi Kees,

Ik heb dat ook wel eens, niet heel vaak, maar soms wel. Krijg dan ook Error99. Error99 betekent overigens ongedefineerde storing heb ik in de handleiding gezien (zul jij ook wel gezien hebben). Voor de overige lezers ik heb ook een Canon 20D en vaak de 100-400 lens (+ nog wat andere lenzen)

Vorig jaar op Chimay had ik het ook, kreeg 'm toen ook helemaal niet meer aan de gang, paar keer de batterijen eruit etc. etc. Dacht toen echt dat m'n camera kapot was en heb 'm uitgezet en ben maar een beetje langs het circuit gaan lopen. Maar na een tijd toch maar even geprobeerd en toen deed ie het ineens weer!

Dat Error99 heb ik niet zo vaak en meestal gaat het goed met camera uit, batterijen erin en eruit. Wat ik vaker heb, en dat is ook een andere storing denk ik, is dat de batterij ineens leeg is. Dat heb ik vrij regelmatig. Volgens mij heeft dit niks met de 100-400 te maken. Ik denk dat dit een los contact is in de batterygrip, want na wat rommelen met dat ding, beetje los en vast schroeven en wat bewegen heb ik weer spanning.

Dus ik denk dat er 2 soorten storingen zijn:

1. De Error99 storing. En die zou best wat met de 100-400 te maken kunnen hebben (weet ik verder niet)
2. Batterijspanningstoring (goeie voor een avondje Scrabble...) en dit heeft denk ik te maken met een los contact oid in de batterygrip of het contact van de grip naar de camera.

Maar vervelend is het wel inderdaad.

Groeten,
Marcel Mutsaers
MISOS
Scramble Junior
Scramble Junior
Posts: 153
Joined: 18 Feb 2004, 08:01

Re: Canon 100-400mm error meldingen advies gevraagd

Post by MISOS »

Wat betreft die batterijstoring kan het ook het volgende zijn:

Ik ben in het bezit van een een niet origineel batterypack voor onder de 30D en 40D. Het was mij opgevallen dat beide batterijen van dezelfde spanning moeten zijn(in mijn geval 1800mAH). Op het moment dat die afwijken (bijv. de 1300 mAH van Canon en een 1800 mAH) dan denkt de camera al heel snel dat de batterijen opraken en geeft ie onvoldoende batterijspanning aan. Sinds ik dus 2 dezelfde gebruikt is het probleem voor 100% verholpen. Ik weet niet of dit ook gebeurt met de originele batterypack van Canon en of dit de storing is waar je over praat maar ik wilde het toch even melden.

Over de "error 99" storing kan ik niets vertellen. ik heb dezelfde combinatie en heb er gelukkig geen last van.

Grtz Henk
User avatar
Herbertvh
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 385
Joined: 06 Sep 2002, 00:02
Contact:

Re: Canon 100-400mm error meldingen advies gevraagd

Post by Herbertvh »

Kees,

Helaas deel ik je ervaringen; ik heb ditzelfde probleem helaas ook regelmatig. De error meldingen zijn 99 of 01 bij mij. Ik gebruik de lens in combinatie met een EOS 1D MkII, maar had dezelfde problemen ook wel eens op mijn oude EOS 10D. En alleen maar met de 100-400mm, géén van de andere lenzen die dit soort problemen vertoonde.

Een oplossing heb ik er nog steeds niet voor. Wèl zijn mij een paar dingen al opgevallen:
1. Ik krijg de "vastlopers" uitsluitend als IS aanstaat. Als die uitstaat heb ik nog nooit meegemaakt dat de lens zich vreemd gedraagt of vastlopers krijgt.
2. Hoe vreemd het ook klinkt, ik heb het vermoeden dat ik dit soort problemen bijna alléén heb als het beeld heel erg contrastrijk is. Het valt me namelijk op dat ik dit probleem praktisch nooit heb als ik iets op de grond fotografeer, maar des te vaker als ik een vliegtuig in de lucht met tegenlicht fotografeer - extreem donker tegen extreem licht.

Net als jij met de 20D al hebt gezien, is het mij ook vaak opgevallen dat na zo'n vastloper de batterij vaak bijna leeg lijkt te zijn - ook op de EOS 1D MkII. Om deze reden vermoed ik dat het om een electronische fout in de lens gaat. Een condensator die piekspanning geeft of zoiets, maar da's een complete gok van mijn kant want ik kan het niet testen.

Ik heb hierover al met een lenzenspecialist van één van de grote cameraleveranciers in Nederland gesproken, en ook die kwam het probleem maar vaag bekend voor. Hij adviseerde me in ieder geval om héél goed te controleren of de contactpunten op de lens en op de body goed schoon zijn, want hij weet dat op dat vlak wat issues bestaan specifiek met deze lens. Ik ben dat nu in de gaten aan het houden, maar nog te kort om er al conclusies uit te kunnen trekken.
Enjoy!
User avatar
Redskin301
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 2294
Joined: 23 Mar 2006, 12:52
Type of spotter: Graphical
Subscriber Scramble: nee
Location: Tilburg
Contact:

Re: Canon 100-400mm error meldingen advies gevraagd

Post by Redskin301 »

@ Kees/Marcel,

Ik herken dit probleem heel goed van die lege batterijen. ik loop hier regelmatig tegenaan
en soms is het irritant. Mijn batterijen zijn dan gewoon vol maart de camera geeft aan dat
ze leeg zijn. Net als Marcel aangeeft, friemel ik wat met de battery grip en de batterijen
en dan is het weer opgelost. Zelf verdenk ik de contactpunten van de grip, deze krijgen
zoals ik vermoed een filmlaagje corrosie erop. want elke keer als ik ze afpoets of afkrab
dan heb ik er minder last van =]
Regards Alex van Noye,

http://www.runway28.nl
Kleintje Pils
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 3072
Joined: 20 May 2003, 18:46
Subscriber Scramble: Kleintje Pils
Location: Leusden
Contact:

Re: Canon 100-400mm error meldingen advies gevraagd

Post by Kleintje Pils »

Ik heb dit probleem een aantal jaar geleden gehad met de 100-400 en het bleek toen in de IS unit te zitten. Deze zal vervangen moeten worden om het probleem op te lossen. Dit verklaard ook waarom Herbert het alleen heeft als de IS aan staat.
Remco Donselaar
User avatar
Janos
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 720
Joined: 28 Oct 2004, 11:54
Location: Alphen aan den Rijn
Contact:

Re: Canon 100-400mm error meldingen advies gevraagd

Post by Janos »

Neem eens contact op met http://www.japancamera.nl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Repareert heel veel. Een een-mans bedrijfje in Wassenaar.
Is goed mee te praten.
airlinetim
Scramble Newbie
Scramble Newbie
Posts: 26
Joined: 30 Dec 2007, 17:16

Re: Canon 100-400mm error meldingen advies gevraagd

Post by airlinetim »

Ik had ook altijd error 99 meldingen met de 20D + 100-400. Na overstap naar de 40D nergens meer last van, de lens was het dus niet.
nustyR
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 3366
Joined: 26 Oct 2005, 20:31
Contact:

Re: Canon 100-400mm error meldingen advies gevraagd

Post by nustyR »

Ik had tot voor kort een 5D en een 300D. op de 5D zat mijn 500mm en op de 300D zat altijd mijn 24-105, rare combi, maar het kwam zo uit en het werkte prima.

Begin mei zette ik de 100-400 weer eens op de 5D. Camera helemaal in de war, ik kon nog wel diafragma en sluitertijd kiezen maar voor de rest werkte niks meer. Dat is pech hebben, gauw de 300D pakken en erop schroeven, accu's leeg na 5 foto's, volgende set accu's pakken, ook leeg na een paar foto's.
10 accu's en 20 minuten verder komt er alleen nog maar een brandlucht uit de 300D :? :cry:

1 uur later sta ik bij Kamera express om de hele boel in te leveren voor reparatie, als troost koop ik maar gelijk een 50D. Ik had toen echt niet het idee dat het spul binnen 5 weken gerepareeerd zou worden. En ja hoor de reparateur wordt failliet verklaard en het duurt vervolgens een tijdje voordat Canon weet of mijn spullen nou in Duitsland zijn of in Belgie :bonk: Afgelopen donderdag ( aan het einde van mijn 3 weken vakantie ) komt het bericht dat de 100-400 kosteloos gerepareerd is ( ding heeft al een jaar geen garantie meer ). Afgelopen dinsdag kwam er eindelijk een prijsopgave binnen voor de reparatie van mijn 5D
Uit te voeren werkzaamheden :

Voedingsprint te vervangen, scherpte te controleren en camera te controleren.

De reparatiekosten bedragen : € 227,- incl.BTW ( incl. onderzoekskosten)

De onderzoekskosten bedragen : € 75,- incl.BTW ( Deze kosten worden doorbelast mocht u niet accoord gaan met de prijsopgave )

Gelieve binnen 2 weken te reageren op deze prijsopgave.
De hierboven genoemde prijzen zijn exclusief € 15,- administratie en verzendkosten.
316 euro verder en minimaal 8 weken zonder camera gezeten en er wordt eindelijk gerepareerd ( ik weet 't, het is overmacht :cry: ).
De 300D vond ik de onderzoekskosten / verzendkosten a 90 euro niet meer waard,

Oh ja, toen ik de 100-400 net 4 weken in bezit had lag er een veertje los in de lens, mocht die toen 5 weken voor weg.
Het is een mooie lens waar ik mee heb leren fotograferen, maar al die ellende erom heen kan je voorkomen door dat ding gewoon nooit te kopen................... :idea:
User avatar
Leeuwarden
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1053
Joined: 30 Aug 2006, 10:53
Location: Leeuwarden

Re: Canon 100-400mm error meldingen advies gevraagd

Post by Leeuwarden »

Misschien lees ik je quote niet goed maar volgens mij hoef je "slechts" € 242,- te betalen als je accoord gaat met de reparatie...
Don't steal my pictures...
nustyR
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 3366
Joined: 26 Oct 2005, 20:31
Contact:

Re: Canon 100-400mm error meldingen advies gevraagd

Post by nustyR »

Leeuwarden wrote:Misschien lees ik je quote niet goed maar volgens mij hoef je "slechts" € 242,- te betalen als je accoord gaat met de reparatie...
:mrgreen: Je heb helemaal gelijk :mrgreen: :drinking: :shocked!: :bonk: :thx:
User avatar
FISHER01
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 3311
Joined: 13 May 2004, 21:33
Type of spotter: DIE HARD
Subscriber Scramble: Yazz
Location: Enschede, 5 miles south south east of EHTW
Contact:

Re: Canon 100-400mm error meldingen advies gevraagd

Post by FISHER01 »

ik krijg geen error melding, wel dat de batteryen leeg zijn na 30 plaatjes schieten. gewoon even de batteryen in de grip van plaats verwisselen en hij doet weer prima. wel grappig soms gaat het weken goed en soms 2 tot 3 keer op een dagje spotten
greetzz. Jos FISHER01 K.™

Image
User avatar
planespotters.nl
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1048
Joined: 22 Jan 2007, 19:30
Type of spotter: Military and F5+
Location: Near EHVB
Contact:

Re: Canon 100-400mm error meldingen advies gevraagd

Post by planespotters.nl »

Janos wrote:Neem eens contact op met http://www.japancamera.nl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Repareert heel veel. Een een-mans bedrijfje in Wassenaar.
Is goed mee te praten.
Dit is inderdaad een hele goede!
zelf ook me camera vandaan!
Canon EOS 30D
Canon EF-S 18-55mm F 3.5-5.6
Canon EF 70-200 F4.0 L IS USM (New!)
Canon EF 50mm F1.8 II

Image
Post Reply

Return to “Photography”