Canon EOS 500D

ImageImageDedicated forum for all your questions, remarks etc about (aviation) photography, digital as well as old fashioned film.

Forum rules
ImageImage
Post Reply
User avatar
c-119
Scramble Junior
Scramble Junior
Posts: 149
Joined: 10 Jan 2009, 18:48
Type of spotter: 35+

Canon EOS 500D

Post by c-119 »

Hoi all iemand hier ook in toevallig in het bezit van een EOS 500d ik zoek voor het fotograveren van vliegtuigen eigelijk een beetje de juiste instellingen misschien iemand die een beetje kan helpen waar zet ik hem bv op bv bij de beeldstijl kan ik kiezen uit:standaard portret landschap neutraal of natuurlijk !!!

Welke iso !! 100 of toch 200

Zet ik hem op A-dep of M of av of tv of p

er zit op mijn body een sigma DG 28-300mm 1:3.5-6.3 dit ter info

Alvast bedankt voor alle hulp

Grt Marco
User avatar
pjotrtje
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 3356
Joined: 30 Jan 2004, 10:12
Subscriber Scramble: Pi

Re: Canon EOS 500D

Post by pjotrtje »

Mijn eerste start zou zijn:
Kies niet voor een beeldstijl, maar voor standje "P" (naast de groene stand). En kies dan in het begin voor "TV" (probeer 1/250ste), en ISO200 of ISO100.
== All is well, as long as we keep spinning ==
bvdboomen
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1129
Joined: 13 Aug 2009, 10:39
Type of spotter: F4
Location: Tilburg

Re: Canon EOS 500D

Post by bvdboomen »

Dag Marco,

Met de aanschaf van een spiegelreflex camera heb je gekozen voor geavanceerder foto's maken. Het is daarom niet zomaar 1-2-3 te vertellen wat de beste keuzes en instellingen zijn. Ik raad je aan om je meer in fotografie te gaan verdiepen.
De instellingen die pjotrtje aangeeft, zijn alleen geschikt voor propellervliegtuigen of als je wilt pannen. Wil je bijvoorbeeld een jager scherp op de foto krijgen, dan is het belangrijk dat je sluitertijd snel is. Afhankelijk van de weersomstandigheden (beter: lichtomstandigheden) moet je dan ook je ISO verhogen of verlagen.
Het diafragma mag je best kleiner (kleiner=hoger getal) maken dan de f/6.3 die je Sigma heeft. Je krijgt dan scherpere foto's maar ook nu weer geldt dat, afhankelijk van het weer, je de ISO waardes zult aan moeten passen.
Probeer wel altijd zo laag mogelijk te gaan zitten met je ISO waardes, het liefst op 100. De 500D zal t/m ISO400 wel mooie plaatjes afleveren. Daarna wordt het oppassen.

Welke functie (Av of Tv) je wilt gebruiken is afhankelijk van je eigen stijl en/of object dat je fotografeert.
De stelregel is, dat je altijd Tv gebruikt als je propellervliegtuigen of helikopters schiet of wilt pannen. Je hebt dan controle over de sluitertijd die laag moet zijn.
Av gebruik ik persoonlijk voor de rest. Je zou de camera ook op Tv kunnen laten staan maar ik heb bij goede lichtomstandigheden liever controle over het diafragma omdat je daarmee de scherpte/diepte regelt maar ook de kwaliteit die een lens kan afleveren.
Post Reply

Return to “Photography”