F-35 binnen geluidszone vliegbasis Leeuwarden

ImageImageForum for all movements and news on Leeuwarden Air Base.

Forum rules
ImageImage
Post Reply
User avatar
Henk Voortwijs
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 3590
Joined: 13 Jan 2004, 20:56
Type of spotter: Radio monitoring
Subscriber Scramble: Henk Voortwijs
Location: Vogelwaarde, The Netherlands
Contact:

F-35 binnen geluidszone vliegbasis Leeuwarden

Post by Henk Voortwijs »

De F-35 (JSF) kan naar de vliegbasis Leeuwarden komen. De beoogde opvolger van de F-16 blijft binnen de geluidsnormen van de luchtmachtbasis. Dat staat in een onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), zo maakte de provincie Friesland woensdag (22 december) bekend.

Het RIVM voerde in opdracht van de provincie en het ministerie van Defensie een second opinion uit over een eerder geluidsonderzoek door het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR). Omwonenden van de vliegbasis vrezen lawaaioverlast en trokken het NLR-rapport in twijfel.

Volgens het RIVM gaat het eerste rapport uit van betrouwbare gegevens. “Ze kunnen nog niet precies zeggen wat de geluidsoverlast is” zegt gedeputeerde Piet Adema. “Maar de gevreesde 124 decibel zal het nooit worden. Het schommelt tussen de 110 en 114.”

Adema is blij met de conclusies van het RIVM. “Het NLR-rapport is dus betrouwbaar en integer. Dat is goed nieuws voor de vliegbasis, één van de grootste werkgevers van Friesland. Het is ook goed voor de omwonenden dat er nu duidelijkheid is.”

De gedeputeerde hoopt dat de RIVM-beoordeling het ministerie van Defensie zal stimuleren om verder te gaan met vliegbasis Leeuwarden als stationeringsplek voor de F-35 van Lockheed Martin. Vliegbasis Volkel (Noord-Brabant) is de andere gegadigde. “Leeuwarden ligt dichter bij het oefengebied boven de Noordzee. Dat scheelt flink in de vliegkosten. Het luchtruim boven Friesland is ook minder druk.”

Hoewel nog steeds niet exact duidelijk is hoeveel geluidsoverlast de JSF geeft, conformeert ook de belangenvereniging namens de omwonenden zich aan de uitslag van het onderzoek. “Wij vinden het positief nieuws dat de 124 decibel in elk geval niet wordt gehaald en leggen ons neer bij de uitslag”, aldus een woordvoerder van de vereniging. “Het RIVM adviseert bovendien om de geluidshinder in de praktijk te controleren door het plaatsen van een permanent geluidmeetnet. Daar zit voor ons de winst in.”

http://www.luchtvaartnieuws.nl/news/?ID=37449
UBC760XLT;UBC780XLT;UBC3500XLT;UBC9000XLT;SANGEAN/ATS-909X
Post Reply

Return to “Leeuwarden”