Eerste volledig Nederlandse vlucht met C-17

ImageImageForum for all movements and news on Leeuwarden Air Base.

Forum rules
ImageImage
Post Reply
User avatar
Henk Voortwijs
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 3590
Joined: 13 Jan 2004, 20:56
Type of spotter: Radio monitoring
Subscriber Scramble: Henk Voortwijs
Location: Vogelwaarde, The Netherlands
Contact:

Eerste volledig Nederlandse vlucht met C-17

Post by Henk Voortwijs »

Een C-17-transportvliegtuig van de Heavy Airlift Wing (HAW) vliegt 15 september voor het eerst met een volledig Nederlandse bemanning. Het toestel wordt die dag naar vliegbasis Leeuwarden gevlogen waar het op 16 en 17 september te zien is op de Luchtmachtdagen. Nederland is een van de twaalf landen die deelnemen aan het HAW-project.
De drie Boeing C-17 Globemaster III's van de HAW zijn gebaseerd op de Hongaarse vliegbasis Pápa. Van de in totaal 3500 beschikbare vlieguren heeft Nederland vijfhonderd uren ingekocht. De VS, de enige deelnemer van buiten Europa, beschikt over duizend vlieguren. Andere grote gebruikers van de HAW zijn Zweden (550 uren), Noorwegen (400) en Roemenie (200). Polen, Slovenië, Estland, Letland, Bulgarije, Hongarije en Finland maken minder vaak van de C-17's gebruik.
Hoewel er vier Nederlandse vliegers actief zijn binnen de Heavy Airlift Wing, is tot nu toe nog geen vlucht uitgevoerd met een volledig Nederlandse bemanning. Een C-17 wordt naast de twee piloten ook bemand door een flying crew chief en een loadmaster. In totaal werken 23 Nederlandse militairen bij de HAW op Pápa Airbase. De internationale eenheid telt 136 vaste medewerkers.
De strategische transportvliegtuigen van de HAW kwamen sinds de oprichting in 2009 onder meer in actie bij humanitaire missies. Zo werden de C-17's gebruikt na de overstromingen in Pakistan en de aardbeving in Haïti. De meeste vluchten van de HAW gaan echter van en naar Afghanistan.
Het transportvlieg is populair vanwege haar capaciteit in combinatie met de multifunctionele inzetbaarheid. Met de C-17 kan zowel overdag als 's nachts worden gevlogen op korte, onverharde of beschadigde banen.
De vliegtuigen kunnen in de lucht worden bijgetankt door tankvliegtuigen, zoals de KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht.

Van onze redactie http://www.luchtvaartnieuws.nl/nl-NL/Ar ... t_met_C-17
UBC760XLT;UBC780XLT;UBC3500XLT;UBC9000XLT;SANGEAN/ATS-909X
Post Reply

Return to “Leeuwarden”