Help!!!, 400d en accesoires, maar welke?

ImageImageDedicated forum for all your questions, remarks etc about (aviation) photography, digital as well as old fashioned film.

Forum rules
ImageImage
User avatar
Tom Tiger
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 608
Joined: 28 Jul 2006, 08:18
Type of spotter: F5
Subscriber Scramble: tom tiger
Location: Netherlands, NH, Zaandam
Contact:

Re: Help!!!, 400d en accesoires, maar welke?

Post by Tom Tiger »

dat zijn géén EF-S lenzen! De lenzen die jij aanhaalt zijn bedoeld op crop bodies, en geven dus op een full-frame (of een 1.3x van de Canon 1D) camera behoorlijke vignettering. De mount is echter gewoon een EF- mount, en ze passen fysiek dus ook op een 5D/1D(s). Dit integenstelling tot EF-S lenzen die verder de body ingaan (en op een 5D/1D(s) dus de spiegel slopen).

Puristisch gezien? Yep... Echter als we kijken naar sigma

http://www.sigmaphoto.com/lenses/lenses ... avigator=6" onclick="window.open(this.href);return false;

Dan komen ze er ook eerlijk voor uit, "* Vignetting will occur if the lens is used with digital cameras with image sensors larger than APS-C size or 35mm SLR cameras."

Je zou het dus kunnen zien (en IMHO zo zie ik het) als een EF-S lens die NIET je spiegel sloopt als je hem per ongeluk op je filmbody zet. Wat volgens Canon ook niet mogelijk is, je kan geen EF-S lens op een EF mount zetten, en als het wel kon.... ben je een spiegel kwijt...

Sterker nog, je kunt Geen EF-S lens plaatsen op een Canon 1D mk2/mk3 deze hebben weer gewone EF mount, (ondanks fov 1.3 op de mk3 en de mk2n) Ook de 5D heeft een gewone EF mount. (gelukkig maar.... anders veel klachten bij Canon)

Voor zover ik weet is het enige verschil tussen Canon EF en EF-S de aanduiding Short Back Focus en dat je fysiek geen EF-S op een EF mount kan plaatsen.

Maar inderdaad, de sigma kan je gewoon op normaal EF mount plaatsen.
" You Live by the Code, You Die by the Code. "

All my Photos on Flickr
User avatar
Redskin
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1277
Joined: 01 Jul 2003, 16:22
Type of spotter: a serial is just paint to brighten up an aircraft
Subscriber Scramble: Digitaal
Location: 10 miles from Gilze Rijen
Contact:

Post by Redskin »

Tom Tiger wrote:
sfeyenoord1 wrote:Op mijn computer, en de echt goed gelukte upload ik, en een keer in de maand ofzo brand ik alles op een cdtje ;)

Meestal brand ik het meteen, DVD's kosten zo weinig dat het zo gebeurt is. En beter een backup teveel dan te weinig :-)
Cd en DVD zijn absoluut geen perfect backup medium. Dat is neem ik aan de rede dat MissVliegerLisa een externe harde schijf wil aanschaffen. Een back up op je conputer is niet echt een backup, crashed je pc kun je nog steeds alles kwijt raken.
Mijn back-up's: DVD per evenement, alle foto's op 2 externe harddisks.
John
Image
MissVliegerLisa
Posts: 5
Joined: 05 Jun 2007, 21:29

Post by MissVliegerLisa »

Heey!!!
Heel erg bedankt in ieder geval voor de vele goede tips :lol:
Ik heb nog ff een vraagje: Welke lens kan ik i.p.v de sigma
het beste kopen?
En ja Sfeyenoord1, ik zit ook op milspotters onder dezelfde
naam 8)
Ik wil gewoon een externe harde schijf. dan kan ik ook op
andere compu's mn foto's bewerken en bekijken enzo.
verder is een externe harde schijf gewoon een goed opslag-
middel denk ik.

Oant Sjen!!!
MissVliegerLisa
Fly before you die.
User avatar
Arne Maathuis
Scramble Junior
Scramble Junior
Posts: 109
Joined: 08 Oct 2002, 11:34

Post by Arne Maathuis »

Hallo, ik zou de kitlens er niet bijnemen, ik vindt het namelijk een trage k*t lens.
Ik zou eens op photozone en op fredmiranda kijken voor een lens in jou budget(de meest scherpe prijzen vindt je hier). Als opslag gebruik ik momenteel 1x 2GB en 1x 4GB Sandisk Extreme 4 kaartjes, maar dat is alleen maar omdat ik RAW fotografeer. succes met je aankoop
User avatar
Iwan Bogels
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 2385
Joined: 06 Sep 2002, 06:59
Subscriber Scramble: Iwan Bogels
Location: N 52°13"31.2 E 4°29"57.5
Contact:

Post by Iwan Bogels »

Hi Lisa,

Leuk om nog een meid in de gelederen te hebben.

Ik heb de verhalen hierboven gelezen en denk dat je lenzen wel OK zijn om mee te beginnen. Het bereik is dik in orde. En wat de kitlens betreft, die voldoet prima voor z'n taak. Hij mag dan traag zijn, maar een 18-55mm lens zul je nooit voor actiewerk gebruiken. Daar staat tegenover dat een 18-55mm een prima lensje is voor op de static en rijdens de taxi, dus gewoon erbij kopen.

Uiteraard loopt iedereen graag met het beste glaswerk op z'n camera, maar geld is dan meestal een belangrijke beperkende factor. Zelf heb ik zeven lenzen, waarvan maarliefst vijf tweedehandsjes. Omdat lenzen heel makkelijk zijn te controleren op defecten zoals krasjes of kapotte autofocus is het risico dat je neemt heel klein. Het voordeel van tweedehands is echter dat je lenzen vaak voor de helft van de prijs koopt en je je dus wat mooier glas kunt permitteren.

Waar ik in de vorige berichtjes nog niemand over heb gehoord is een extra accu. De batterij van je 400D gaat ongeveer 400 - 600 plaatjes mee, en daarna doet'ie dus helemaal niets meer als je geen reservebatterij hebt. Veel mensen kopen een speciale grip voor de EOS-400D, en daarin kun je twee batterijen tegelijk stoppen. Dubbel voordeel dus, want dan heb je meer energie en meer houvast.

Als je op de centjes moet letten dan is een DVD voorlopig even een mooie oplossing als back-up. Waarschijnlijk heb je binnen één of twee jaar wel het geld voor een externe harddisk, en dan zet je je back-ups alsnog goed weg. Maar let wel, DVD's zijn dus maar een tijdelijke oplossing, want de kwaliteit van die dingen is niet eeuwig.

Geheugenkaarten heb je op zeker nodig, en die zijn er in vele soorten en maten. Met 1 Gb of 2 Gb heb je momenteel het meeste geheugen voor je geld. En als je op internet even rondsnuffelt kun je je vaak het nodige geld besparen. De verschillen in prijs komen vaak tot uitdrukking in de snelheid waarmee een kaartje je foto's kan wegschrijven. Dit maakt dat je bij de duurdere kaartjes weer sneller kunt fotograferen als je de buffer van je camera hebt volgeschoten. Maar of je straks meer dan 10 plaatjes binnen 3 seconden gaat schieten is wellicht onwaarschijnlijk, en dus is er nog wel wat extra geld te besparen door een relatief goedkope geheugenkaart te kopen.

Veel mensen gebruiken de SanDisk Ultra II, die bij Konijnenberg Euro 19,50 voor 1 Gb of Euro 28,50 voor 2 Gb kost. Persoonlijk prefereer ik twee geheugenkaarten te hebben. Mocht je ooit eens iets gebeuren (per ongeluk volle kaart deleten) dan heb je in iedergeval een tweede kaart bij je en kun je achteraf je foto's redden. Bovendien is het gebruik van twee kaartjes straks beter te combineren met een portable harde schijf (een soort walkman met 30 Gb tot 80 Gb opslagcapaciteit waarin je je geheugenkaartjes onderweg kunt overladen zodat je weer lege CF-kaartjes hebt).

Nou, dat was even mijn bijdrage. Veel plezier met fotograferen. Ga je al tijdens de Open Dagen op Volkel aan de slag ?

Groetjes,
Iwan
MissVliegerLisa
Posts: 5
Joined: 05 Jun 2007, 21:29

Post by MissVliegerLisa »

Heey!
Heel erg bedankt voor deze extra tips. Ik ga waarschijnlijk wel naar volkel, maar heb dan mn camera nogniet. Daar moet ik nog lang voor sparen, ben ook maar een student 8) :roll:
MissVliegerLisa
FlyBeforeYouDie!!!
MISOS
Scramble Junior
Scramble Junior
Posts: 153
Joined: 18 Feb 2004, 08:01

Post by MISOS »

Even een tip.....op dit moment bij de mediamarkt een externe harde schijf van plextor met 320 GB voor 79 euro.
Ik heb er net 1 gekocht. Dus voor het geld hoef je het niet te laten (een goed filter voor je lens is duurder) en je hoeft niet moeilijk te doen met allemaal DVD's.

Ikzelf ben nu in het bezit van 2 harde schijven. Dus foto's op de PC. Daarnaast alles op een externe harde schijf.....en 1 als backup die ligt opgeslagen in de brandvrije kluis op m'n werk.

Grtz Henk
User avatar
PhabulousPhantom
Posts: 6
Joined: 14 Jun 2007, 09:50
Location: Amersfoort, maar m`n hart op SBAB
Contact:

Post by PhabulousPhantom »

Zelf heb ik na een lange tijd niet te hebben gefotografeerd (luchtvaart) weer `s een spiegel reflex gekocht met het doel het spotten weer op te pakken.

Probleem voor mij is dat ik nu nog geen telelens heb(heb destijds alles verkocht, inclusief m`n geliefde 500mm), dus ik heb voor Volkel de 75-300 van een maat van me geleend.

En ik moet zeggen dat 300mm echt te weinig is voor een luchtshow..

Zelf ben ik in elk geval al geld apart aan het leggen voor minimaal een 400mm, en waarschijnlijk een converter voor de speciale gevallen..
SpotterNL
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 708
Joined: 01 Mar 2005, 19:34

Post by SpotterNL »

Zonder andere telelenzen kom je dan snel uit op een Canon 100-400 of een Sigma 50-500. Een 300 of 400mm prime kan ook, maar ik denk dat dit geen ideale situatie is. Vanuit de 100-400/50-500 kan je altijd nog met andere lenzen gaan werken, maar je hebt dan in ieder geval een basis.

Mogelijkheid is ook om eerst met een 2e hands lens te schieten en dan kijken wat je verder wilt. Mocht je intresse hebben in een 50-500 stuur dan even een PB.
Post Reply

Return to “Photography”